20 december 2011

Fasansfulla psykologiska experiment

Fredag ​​16 december såg jag en hemsk dokumentär om experiment med människor och deras hjärnor. Det var nummer två i en tredelad miniserie från BBC med titeln "In i vårt psyke".

Den var gjord av psykiatrikern Michael Mosley som själv var med i filmen, både med förklaringar och som frivillig försökskanin.

Filmen avslöjade hur den psykologiska och psykiatriska forskningen i sin iver att få kontroll över den mänskliga hjärnan var hämningslös i sin barbariska metoder. Försökskaninerna anade intet ont och fick inte veta att man experimenterade med deras hjärnor. Filmen innehöll mycket obehagliga, äckliga och frånstötande bilder från den mäktiga psykiatrins och psykologins strävan att få kontroll över människors sinnen och känslor.

Vi hörde först om fysiologen Ivan Pavlov och psykologen B.F. Skinner som intresserade sig för hur man kan styra människors handlingar och kontrollera deras beteende. Något som varje samhälle är intresserat av. Pavlov experimenterade främst med hundar och barn och myntade termen "betingad reflex".

På 1950-talet chockerades man över hur Nordkoreas kommunister kunde manipulera amerikanska krigsfångars psyke. De visades upp på TV för att bidra till demoralisering av den amerikanska militären. Den engelska psykiatern William Sargant ville ta reda på hur denna kommunistiska hjärntvätt gick till. Han hade en teori som härrörde från Pavlovs experiment: först skulle hjärnan brytas ner med nervsammanbrott och sedan omprogrammeras.

Vissa psykiatriker gick mycket långt i sina försök utan hänsyn till om de eventuellt invalidiserede sina "patienter". Sargant lät t.ex. mänskliga försökskaniner ligga i narkos helt upp till 3 månader och gav dem mycket höga doser av narkotika i den efterföljande behandlingen plus el-chock. Det kunde medföra stora hål i personernas minne eller de kunde helt förlora det. "Patienterna" hade ingen aning om vad de utsattes för.

I USA fortsatte man dessa experiment under programkoden MK-Ultra. Bland annat använde man LSD och svampgift.

Det visade sig att varken Nordkorea eller andras hjärntvätt var bestående. Några (- alla?) hittade tillbaka till sitt forna psyke och åsikter.

På 1960-talet var socialpsykologen Stanley Milgram intresserad av hur man kunde få kontroll över människor. För hur hade det varit möjligt att så många vanliga människor direkt eller indirekt hade varit inblandade i holocaust i Tyskland? Han experimenterade med att få folk att blint lyda order.

Slutligen såg vi vi försök med optogenetik: hur man utforskade flugors beteende vid påverkan av vissa hjärnceller med lukt och ljus.

Michael Mosley avslutade dokumentärfilmen med den tröstande övertygelsen att den mänskliga hjärnan var alltför komplicerad och motståndskraftig för att man skulle kunna få möjlighet att styra och kontrollera den inom överskådlig framtid och kanske aldrig.

Filmen bevisade för mig att jag var på rätt spår när jag på 1970-talet arrangerade angreppet på den internationella Mentalhygienrörelsen, World Federation of Mental Health, och gav dödsstöten åt den statligt subventionerade och politiserande Landsforening for Mentalhygiejne. Men notera att dess ideologi lever vidare! Nu liksom då vill maktfullkomliga psykiatriker och psykologer inbilla oss att en stor del av Danmarks befolkning är i behov av psykisk vård.

Gertrud

5 Kommentarer:

Anonym sa...

Det låter som Getrud är scientolog
Church of Scientology har attackerat World federation of mental health i många år och det ska dom ha cred för.
World federation of mental health är en ILLUMINATI organisation
David Icke har skrivit mycket om detta ämne i sina böcker.
Varför citeras aldrig David Icke på denna blogg eller någon annan SD vänlig blogg ??

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Knute sa...

Tack för upplysningen, Ana. Jag tog emellertid bort din kommentar eftersom den låg utanför ämnet.

Knute sa...

Illuminati och David Icke och Mentalhygien och Scientologer, vilken konspiratorisk röra. För att man inte gillar det ena, behöver man inte gilla det andra.

Anonym sa...

Jag såg lite av den, men bytte kanal ganska fort, för det gjorde mig illa- mående.
Brukar titta på Americas Funniests Videos på Kanal 5, men tycker inte om att se när andra gör sig illa, då hugger det till i mig.
Hur mycket ont har inte alla dessa högintelligenta och känslokalla dr. Frankensteins gjort mot andra levande varelser, både människor och djur, i den heilga vetenskpens namn.
Och sedan har vi politikerna med hög IQ, lika illa där.

xbenedictx

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.