06 december 2011

I dag är det Sankt Nikolaus, jultomtens dag

Mindre Asien och hela det bysantinska riket var som bekant kristet innan ottomanerna (turkarna) rullade in över landet och med stor brutalitet slaktade eller jagade bort de ​​kristna.

Nikolaus var ärkebiskop av Myra i Mindre Asien (nuvarande Turkiet) i början av 300-talet. Legenderna berättar hur denne fromme man hjälpte sina medmänniskor, speciellt barnen. Han dog drunkningsdöden och blev därför inte bara barnens utan även sjömännens skyddshelgon. I sjöfarande nationer som Danmark och Holland finns många kyrkor med hans namn.

Nu när islam rullar in över Europa ligger våra kyrkor i farozonen. Tur att det finns modiga förkämpar för vårt västerländska kulturarv, sådana som den holländske politikern Geert Wilders. I Holland är för övrigt firandet av Sinterklaas en lika stor festlighed som julafton. Via den holländska kolonin Nieuw-Amsterdam (nu Manhattan) blev sedan Sinterklaas til Santa Claus, jultomten.
...

1 Kommentarer:

Gertrud sa...

"Han dog drunkningsdöden" - javisst, men inte frivilligt. Det var under dåtidens kristenförföljelser. Sankt Clemens gick det likadant och också han hjälper sjömännen om de är i nöd.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.