17 december 2011

I Lust men inte Nöd?

Det är inte ofta jag tar mig tid att se "riktig" teater men härom kvällen såg jag faktiskt "Sex and the Second City", en komedi om "dating" och hur man hittar ett livslångt förhållande via Internet. Tänk att något så allvarligt kan bli riktigt dråpligt!

Pew-Institutet har kommit med nya siffror om äktenskap, en institution som börjar bli "utrotningshotad".
Antalet gifta vuxna (18 år och upp) har minskat från 72% på sextio-talet till bara 51% nu.

De som lovar "evig trohet" för första gången har också blivit äldre (26,5 år för kvinnor, 28,7 för män) och man står inte heller ut med varandra lika länge som folk gjorde förr.
72% har bara varit gifta en gång, mot 85% för femtio år sedan.

Man kan ju undra varför en institution som äktenskapet, som har funnits i olika former i alla kulturer ända sedan tidernas begynnelse, har blivit så impopulär? Det är ju ofta konstaterat, både i hälsoundersökningar och brotts-statistik, att ett friskt och sunt äktenskap har en enormt stor positiv påverkan på människors liv.

Amerika är den ledande nationen när det gäller skilsmässa. Aktuella siffror visar att 41-50 procent av första-äktenskap misslyckas. 60-67 procent av andra-äktenskap går åt skogen och ännu mer häpnadsväckande är att 73 till 74 procent av tredje-äktenskapen inte fungerar.
Skilsmässofrekvensen är inte så hög i andra länder men Ryssland, de tidigare öststaterna, Indien och Kanada är på frammarsch.
Man frågar sig varför?

Under de senaste 70-80 åren har det skett en stor förflyttning från landet till staden och mäns och kvinnors roller har förändrats.
Män vill att deras kvinnor ska vara "moderna" samtidigt som de ska vara de som tar ansvar för hem och barn. Kvinnor upplever att de inte klarar av att uppfylla båda rollerna, så många överger sina äktenskap.
Mannens tidigare roll som ledare, försörjare och beskyddare har snabbt minskat i takt med kvinnors inkomster och äktenskapet har blivit mer som en affärsrelation som man delar. De traditionellt manliga och kvinnliga rollerna har övergivits och det har skapat förvirring hos båda parter.

Sex talade man inte öppet om så ofta tidigare.
Nu genomsyras samhället av glamorisering av äktenskapsbrott och varje form av promiskuitet görs spännande och attraktiv genom litteratur, film och konst. Skämt förlöjligar äktenskapet och otrogna kändisar skapar dagligen rubriker. Vi presenteras sällan goda exempel på lojalitet och trohet och ett traditionellt äktenskap passar inte in i dagens förväntningar på spänning och självförverkling. Attityden i dagens samhälle präglas av "Jag först!" och det är inte längre "tills döden skiljer oss åt" som gäller, utan - "så länge jag får ut något av det."

Medan vi fokuserar på självtillfredsställelse, förbiser och försummar vi de som mest påverkas, nämligen barnen.
Skilsmässa är en enormt omtumlande, känslomässig upplevelse för alla barn, oavsett ålder och utvecklingsnivå.
Mängder av barn lever nu med bara en av sina biologiska föräldrar och när äktenskap faller samman så gör också samhället.

Barn med bara en förälder har fem gånger större chans att växa upp i vad som rubriceras som fattigdom. Om man ser enbart till barn från svarta familjer är nästan 40% av dem fattiga, om de lever med bara en förälder, (vanligtvis mamma) medan om de lever med båda föräldrarna är siffran 13%.
Det finns också ett klart samband mellan brottslighet och en-förälders-familjer.

Under de senaste trettio åren har antalet våldsbrott ökat i samma takt som ökningen av antalet familjer som inte har en pappa hemma... Stadsdelar med hög brottslighet speciellt bland tonåringar, kännetecknas av höga koncentrationer av en-förälder-familjer,
"Relation [mellan ensamstående föräldrar och brottslighet] är så stark att det överskuggar alla familje-konfigurationer i sambandet mellan ras och brott och mellan låginkomst och kriminalitet. Denna slutsats dyker upp gång på gång.
Borgmästare, poliser, socialarbetare, skyddstillsynsövervakare och tjänstemän vid domstolar, pekar konsekvent på skilsmässor som den viktigaste anledningen till ökad brottslighet."

9 Kommentarer:

Anonym sa...

JA! ÄNTLIGEN! TACK för att någon (bortsett från KD) vågar börja ifrågasätta upplösningen av "familjen" som begrepp. Allför många idag kräver rätten att ha barn men vägrar ge upp sitt fria singelliv. Alla kräver att få ha barn men bara lite ibland på lediga stunder så det inte inkräktar på karriären. Skilsmässa har blivit en nödvändig lösning för att få livspusslet att gå ihop. Alla vill skiljas men utan att gå miste om något.

Män som övergett sin kvinna redan under graviditeten kräver växelvis boende redan när barnet är nyfött. Barn bollas hit och dit under hela sin uppväxt för att tillfredställa vuxnas behov av att vara oersättliga.

MEN OBS!!!!!! Att barn till ensamstående löper högre risk att hamna snett beror på ensamstående mammors ekonomiska utsatthet!!! INTE på att en pappa är ovärdelig. Barn till rika ensmastående mammor löper INTE högre risk att hamna snett. Kvinnor ska inte pressas att stanna med en skitstövel och mansgris. Män måste börja fatta att deras uppgift är att stötta kvinnan inte trycka ner henne eller använda henne som piga.

Det tragiska är inte alla skilsmässor utan alla dom män som aldrig ens haft för avsikt att någonsin bli ihop med sitt barns mamma. Dom har bara använt henne som surugatlivmoder!

Traditionellt manliga och kvinnliga rollerna har övergivits och det är HÖG TID att män börjar respektera Moderskapet igen!Det daddas alldeles för mycket med egoistiska omogna pappor.

Anonym sa...

Våga också prata om invandares brottslighet inte bara om ensamstående mammor....

Anonym sa...

Den första långa kommentaren glömmer en viktig sak
75 % av de förhållande där det finns barn spräcks av mamman. Alltså ensamma mammor skapar oftast sina egna problem .....
/// SS

Berit sa...

Anonym, jag vet inte var du får dina uppgifter men mina kommer från 13 omfattande undersökningar och 11 av dessa visar att barn som kommer från splittrade hem (oavsett inkomststatus) löper mycket större risk (9 ggr. så stor) att bli kriminella. Barnen visar oftare destruktiva eller upproriska beteenden,
Enligt en studie berodde ca 90% av ökningen av brottsligheten mellan 1973 och 1995 på kriminellt beteende från barn födda eller som lever utanför äktenskap.

Vem man anser som 'överger vem" i relationer är nog en mycket personlig slutsats och både goda mammor och pappor är ovärdeliga

Män blir inte heller gravida för att få socialbidrag och bostad av staten! Ta en titt på det här skräckexemplet, en mamma med 15 barn som anser att det är samhällets plikt att försörja dem.

Anonym sa...

JO BERIT du har rätt
En känd kvinna som var chef för fängelset i Norrtälje sa att hon hade aldrig träffat på en fånge som hade sin pappa i hemmet när han växte upp. //// SS

Berit sa...

Vi har skapat ett samhälle där vi tror att mänskliga relationer kan ersättas med pengar till institutioner. Vi ser det inom åldringsvården men framför allt hur barn växer upp. Vi betalar främmande människor för att de ska fostra våra barn och inbillar oss att de också får kärlek, trygghet och värme, medan vi innerst inne vet att det inte kan köpas för pengar.

Anonym sa...

Stopp och belägg! Att äktenskapet håller på att försvinna är en alldles för viktig sak för att tramsas bort av en massa kvinnorhat.

Om en man är otrogen, eller misshandlar sin kvinna psykiskt eller fysiskt, eller slösar bort pengar på alkohol eller spel så måste självklart en Moder begära skilsmässa. Eftersom hem och barn fortfarande är kvinnors ansvar så är det ju inte så konstigt att det är just kvinnor som begär skilsmässa MEN skilsmässan r definitivt inte kvinnans fel för det.

Att skilsmässor inte var så vanliga förr betyder inte att alla var lyckliga. Många kvinnor tvingades leva med misshandel eller otrohet bara för att de inte hade råd att skiljas.

Socialbidragen är så låga och barn kostar så mycket pengar så att anklaga någon mamma för att skaffa barn bara för att tjäna på det är bara elakt kvinnohat. Män MÅSTE lära sig att abort är en allvarlig sak, inget någon kvinna gör lättvindigt. Abort är att avsluta ett liv!!! Ensamstående som väljer att inte mörda sitt ofödda barn ska ha all respekt. Att anklaga mamman för att själv ha skapat sitt problem är cokså bara elakt kvinnohat och förakt för det ofödda livet.

Bertil Jag vet inte var du fått dina undersökningar ifrån. De flesta undersökningar brukar vara gjorda i USA där möjligheten till samhällsstöd, barnomsorg, fritids osv är en helt annan än i Sverige. Att just pappor är så viktiga är däremot en myt som tex RFSL eller en dansk undersökning forskat på. Du hittar också info om väldigt mycket forskning på Femmis hemsida under fliken "Forskning"
http://www.femmis.se/

http://www.rfsl.se/?p=3815&aid=5065

http://www.expressen.se/nyheter/1.1590635/trygga-barn-hos-lesbiska-foraldrar

och nu Bertil... redovisa var du har hittat din forskning

Anonym sa...

Bertil: Ditt exempel på en 15barns mamma är från USA! Vet du hur lågt socialbidraget är där? Tycker du hon bara skulle ha mördat alla barnen dvs gjort abort? Det hon kräver är ju egentligen bara det alla svenskar tar för självklart dvs svensk barnomsorg och gratis skola.

Berit sa...

Anonym #1 jag heter Berit, inte Bertil!

#2. Jag lever i USA, jag vet storleken på socialbidrag, abortfrekvensen, kriminaliteten i hem med bara en förälder....mina fakta finns i de länkar som du hittar om du klickar på texten i rött i artikeln.

#3 Artikeln är inte skriven för att anklaga kvinnor utan för att visa vilket samhälle vi skapa tillsammans, män och kvinnor och hur värderingarna i den lilla kärnfamiljen speglar varför hela det stora samhället runt oss faller samman.
Om du uppfattar det som kvinnohat tar du åt dig av något som inte finns (dåligt samvete?)

#4 Fäders betydelse är inte en myt och de är påvisat i mängder av undersökningar. Ta till dig fakta i stället för att gå i försvarsställning (dåligt samvete?)

Du drar fram de klassiska ursäkterna för skilsmässa men vet du att i Sverige är den främsta anledningen inte någon av dina uppräknade, utan "slitningar som uppstår därför att man inte kan komma överens om arbetsfördelningen i hemmet."

-----
"Ensamstående som väljer att inte bli gravid om hon inte kan försörja sitt barn ska ha all respekt "...det skulle fungera mycket bättre.
Det finns så oändligt många hjälpmedel numera för att förhindra oönskade graviditeter att antalet aborter i Sverige är totalt skrämmande och ytterligare ett bevis för att kvinnor och män inte tar ansvar för vare sig själva eller andra.
Den första och äldsta hjälpmedlet är; "sära inte på benen om du inte vill ha barnet!"

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.