04 december 2011

The Nanny State

För sjunde året i rad rankas Kalifornien som USA:s sämsta stat, när det handlar om att driva företag.

Man bedömer skatter, lagar, arbetarkvalitet och livsmiljö. Man har det näst högsta antalet arbetslösa,
överfulla fängelser,
och vansinniga regleringar t.o.m. om barnvakter.

Förklaringen ligger i att staten drivs av extrema miljöaktivister och fackföreningspampar, tillsammans med guvernörer som gillar höga skatter och är fientliga inställda till privatföretagare.

San Francisco är praktexemplet på "NannyState", där man lägger sig i och styr in i minsta detalj.
Man har just infört en lag som säger att MC Donalds inte får skänka bort leksaker tillsammans med mat, vars innehåll överstiger en viss mängd kalorier, salt och andra partiklar.

MC Donalds har emellertid smarta advokater:

"San Franciscos förbud mot att tillhandahålla gratis leksaker, för att locka barn att äta ohälsosamma livsmedel, trädde i kraft i torsdag, men McDonald har planer på att följa lagen genom att ta 10 cent i betalning för leksaken som följer med i Happy Meals och donera pengarna till ideella Ronald McDonald Hus."
(SF. Examiner lyckades skickligt klämma in ordet ohälsosam!)

Ronald McDonald House (RMHC) ger hjälp till familjer med sjuka barn så att de kan bo tillsammans i en annan stad, till liten eller ingen kostnad, medan barnet genomgår behandling på sjukhus. "Våra hus bygger på den enkla tanken att inget annat ska behöva bli ett problem när en familj är fokuserad på att deras barn ska bli friskt - inte var de har råd att bo, eller var de kommer att få sin nästa måltid, eller var de ska sova till natten."

RMHC i Sverige serverar mat till mer än 80,000 barn och familjer varje år genom sina fyra Ronald McDonald House program i Huddinge, Göteborg, Lund och Linköping. Om ett par år planerar man att öppna ytterligare ett hus i Uppsala

Det finns massor av idéer om vad som är hälsosamt och inte, men jag är helt övertygad om att San Franciscos Kommunfullmäktige inte är någon auktoritet i ämnet och inte heller Oprah Winfrey, trots alla böcker hon introducerar. Den Federala Regeringen vet ännu mindre.

Alla First Ladies ska ju ha en viktig funktion att fylla, så Michelle Obama försökte hoppa på livsmedelståget förra året, för att tala om för oss, att om vi verkligen älskar våra barn hade hon regler som vi måste följa.

"Var försiktig med att läsa dietböcker. Du kan dö av ett tryckfel."
-Mark Twain

.

5 Kommentarer:

Anonym sa...

Helt rätt vad du skriver om Kalifornien. Jag vet efter att ha bott här i 40 år. Men vi har det bästa klimatet i världen.
// Arne

Berit sa...

Ja, jag vet! Jag har också bott där i 10 år. Vädret...bergen..kusten..snö...sol...hav...allt finns där inom räckhåll. Men man måste göra sig av med socialisterna!

Anonym sa...

Bli av med socialisterna kommer nog aldrig att hända under min livstid. Det bor för många hippies och liberaler här. Men hoppas kan man ju.
//Arne.

Peter sa...

http://www.youtube.com/watch?v=gSIka1neXys&feature=player_embedded

Trevlig utveckling på bara 25 år. Kolla speciellt från 1:08 och ca 25 sekunder framåt i videon.

Ann-Marie sa...

Det är väl numer det enda som är bra med Californien, klimatet...

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.