08 december 2011

Våra välsignade vindmöllor

När vinden blåser, får vi elen gratis. En sådan lycka, kan ingen politiker missunna sina väljare. Därför har de föranstaltat om att vi skall få flera vindkraftverk. Många skall det bli.

Nu kostar de rätt mycket pengar att bygga, så därför får vi betala lite extra skatt. Det kan det ju vara värt, eftersom vi producerar mindre av den stygga koldioxiden, när vindmöllorna snurrar. Och sen får vi väl elen gratis? Eller?

Men man har kommit på att det inte är så enkelt. Det blåser inte alls ibland. Alltså måste vi ha vanliga kraftverk, som kan ta över då. Och de eldas förstås med kol eller olja.

Komplikationerna är fler. Vinden är nyckfull. Den blåser mycket ena minuten och mycket mindre nästa minut. Det måste finnas ett annat kraftverk, som kan parera lika snabbt. När vindmöllorna blivit jättestora, blir det svårt. Kärnkraftverk ändrar effekt långsamt. Dom hinner inte. Högeffektiva kolkraftverk har nästan lika svårt. Vattenturbiner hinner med, men sådana finns det inte tillräckligt av, särskilt inte nere i Europa. Den enda sortens kraftverk som hinner med och kan byggas där dom behövs är gasturbiner, alltså en reamotor på backen.

Nu kommer problemet. Dom har dålig verkningsgrad. Nästan bara hälften. Och dom måste vara igång, för att kunna parera bortfallen av effekt från vindmöllorna tillräckligt snabbt. Då har dom ännu sämre verkningsgrad. Alltså måste man för vindmöllornas skull ha gasturbiner igång på låg, mycket oekonomisk belastning.

Räknar man sedan med den koldioxid, som producerats under deras tillverkning, deras transporter, vägbyggen och kabeldragning till deras avlägsna uppställningsplatser, m.m. kommer man fram till att det kan ha gått åt mera koldioxid än verket någonsin kan spara in. Räknar man pengar är det ändå mer hopplöst.


En forskargrupp i Nederländerna har studerat ett specifikt projekt utanför Schiphols flygplats och räknat ut att den vindmöllan orsakat en ÖKNING av utsläppen med över 100 ton koldioxid. Du finner en detaljerad och mycket lång rapport här.

Det finns alltså ingen anledning alls att subventionera vindkraftverk, inte ens om du gillar deras lågfrekventa musik, som med vindens hjälp når mycket långt, mycket längre än någon stadsarkitekt kan tänka sig.

Skriv din riksdagsledamot och tala om detta. Tala om att ett villkor för din röst är att han/hon lovar att verka för avskaffandet av subventionerna till vindmöllor.

REALE PELLE

----
Bilden kommer från planerna för Markbygden Wind Farm, ett projekt som kommer att omfatta 1,101 vindturbiner och täcka 450 kvadratkilometer år 2020, om ingen säger ifrån.

.

7 Kommentarer:

Anonym sa...

Återigen, stör nu inte politikerna(s) drömmar med trivialiteter som fakta...
//ER

Anonym sa...

Jag var på ett ställe i USA där man hade vindsnurror som var endast 15 meter höga men det verkade som man hade ett tusen på samma ställe.
Det tog mig tio minuter att köra igenom denna park
Denna syn gav mig en försmak av hur det kan komma att se ut i Sverige fast då är snurrorna 150 meter höga.
Jag känner en bonde som vill ha snurror på sin mark, han sa får han upp 3 stycken så kan han lägga sig på soffan och behöver aldrig mer arbeta i sitt liv. //// SS

Anonym sa...

Nejdå, det går att lösa! Man bygger tre gånger så många vindmöllor som man egentligen tror att man behöver och så förlägger man dem så långt ifrån varandra som möjligt (Sverige är vidsträckt). Sen bygger man tillräckligt stor överföringskapacitet mellan dem så att den ena tredjedelen alltid kan ta över de andra, för om det inte blåser här, så blåser det säkert där, eller hur? Dyrt? Äsch, Sverige är rikt. Realistiskt? Äsch, varför måste det vara realistiskt? Ekonomiskt och miljömässigt försvarbart? Äsch, el är så viktigt så det får kosta vad det vill.

Anonym sa...

Vindmölla i lågor !

I torsdags eftermiddag fattade ett vindkraftverk i Skottland eld under en storm med vindbyar på mer än 70 m/sek eller 250 km/tim.

Mr Stuart McMahon hade kameran redo:

Bild här

Det är alltså inte alldeles bekymmersfritt att lita till vädergudarna.



H(järtliga) H(älsningar)

Reale Pelle

Anonym sa...

Elproducerande hamsterhjul för varje fånge i alla världens fängelser, som de skulle tvingas springa i åtminstone 8 timmar om dan.

xbenedictx

Berit sa...

De finns de som räknat på det och med antalet personer i fängelse i USA kanske det vore något att tänka på. ;0)

Den genomsnittliga elanvändning för bostäder i Europa är ca 3500 kWh / familj per år, och förmodligen dubbelt så stor i USA. En personer som trampar en träningscykel ansluten till en generator kan åstadkomma lite över 100 W. En kilowatt om dagen om de jobbar bra.

Berit sa...

Intressant artikel i GP:
Vindkraften behövs inte eftersom Norden är på väg mot ett stort överskott av el. Vindkraften är heller inget energisystem utan ett finansiellt system för att överföra elkundernas pengar till vindindustrin och LRF:s markägare.

http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.947807-vindkraftbranschen-har-kollapsat

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.