Snart är det bara möjligt att kommunicera med myndigheter via internet. I ett pressmeddelande säger Dansk Folkeparti att "det måste ges tid och möjligheter för äldre att hantera sina ärenden med det offentliga själva, så att de inte upplever en känsla av maktlöshet. Det är inte värdigt."
Naturligtvis måste man sörja för kommunikation med landets äldre invånare på ett sätt som de klarar utan att ha examen i teknologi. Man kan ju inte bara sparka ut dem från deras invanda liv. Att kräva att de plötsligt ska behärska datorvärldens otroligt omfattande kommunikationssystem är lika galet som eventuella förslag om att byta ut vårt språk mot arabiska och kräva att vi skriver på arabiska till myndigheterna.
28 januari 2012
Äldre ska säkras mot digitaliseringsvansinne
Upplagd av
gäster
kl.
lördag, januari 28, 2012
Etiketter: Spjutflickan
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 Kommentarer:
Är det ett viktigt ärende – skicka ett brev! Är det mycket viktigt – gå själv upp på myndigheten och lämna det till registratorn! Eller åtminstone begär postalt mottagningsbevis på brevet.
- Du vet inte säkert att ett mail kommer fram. Du vet inte säkert att det inte ändrats, medvetet eller omedvetet.
- Offentlighetsprincipen säger att all inkommande post ställd till myndigheten måste diareföras. Adresserar du till en tjänsteman är det inte säkert att det sker. Och om du skickar ett mail, inte till myndigheten utan till en tjänsteman, sker det rätt säkert inte. Du kan råka illa ut om man inte säkert vet att du skrivit före ett visst datum. Eller överhuvud att du skrivit.
/ Steve
Det är omänskligt att begära att äldre ska kunna kommunicera med myndigheter via en dator! Det finns massor av människor 40-50 och upp som inte vet hur man handskas med en dator! Då blir det myndigheternas skyldighet i så fall att se till att ALLA har en OCH vet hur man handskas med den. Är dom beredda på det?!
Mer intressant är då att mail ganska lätt kan förfalskas: Någon går in på biblioteket, lånar en dator, och mailar myndigheten – hur vet man att det är rätt person som gör det? Att lägga upp en mail-adress är ju lätt.
- Ett brev kan också förfalskas, visst. Men där finns kuvert med postens stänpel, och brev kvar, och ger i alla fall en klar fingervisning om avsändaren. Fingeravtryck osv.
- Nej, det här går inte igenom i riksdagen.
- En större risk är att ni använder kort för alla betalningar. En övervakande myndighet kan då följa all er ekonomiska aktivitet. Och indirekt era intressen och åsikter.
/ Steve
Antalet äldre som inte använder internet är omkring 1,3 miljoner personer i Sverige i dag.
Av helt naturliga orsaker får äldre det svårare när det gäller det rent fysiska handhavandet, exempelvis av musen som ju kräver en ganska precis motorik.
Nu överges de här människorna på sina äldre dagar, eftersom banker, säkerhetsföretag och myndigheter som vill hålla koll på penningströmmar strävar efter att komma bort från kontanthanteringen i samhället.
Något verkligt alternativ till bankpersonal är inte internet.Det krävs en hel del knappande i rätt sekvens för att genomföra betalningar.
"Om några år har vi pekskärmar som standard och kan prata med datorn och betala på det sättet."
http://www.gp.se/ekonomi/minapengar/1.839363-gamla-ointressant-malgrupp
Skicka en kommentar
Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.