25 januari 2012

Äta kakan och ha den kvar


Räddningsrutinerna kring den tragiska och till synes onödiga förlisningen av kryssningsfartyget Concordia har mött kritik i tidningar och på bloggar runt om i världen.
Man frågar sig varför den oskrivna lagen om "kvinnor och barn först" åsidosattes. Många av de överlevande har berättat hur män knuffade sig fram för att få plats i livbåtarna och många av båtarna sjösattes fast de inte var fyllda.

När Titanic gick under 1912 var kaptens order: "Kvinnor och barn först" och 74 % av kvinnorna räddades men bara 52% av männen.
En historia som lever kvar är att tre män sköts eftersom de inte lydde order. Lustigt (?) nog var de italienare.

Ridderlighet är en föråldrad dygd. Den dog när manlighet blev något fult och skamligt.
Det är numera ingen skillnad på män och kvinnor så varför ska män riskera sina liv för kvinnor?
Dagens män avskräcks från att känna att det finns något egenvärde i att vara ridderlig och om man inte kan känna sig stolt, har man heller ingen särskild skyldighet att vara chevaleresk.

Vi får nog acceptera att feminismen gjort den självklara politik som härskade under Titanics dagar, till något från det förflutna.
Detta betyder naturligtvis inte att inga män någonsin kommer att offra sig för kvinnor, men att man inte kan förvänta sig att de gör det - speciellt inte de kvinnor som inte har någon skyldighet gentemot männen själva. Individuella gentlemän kommer att fortsätta att skydda sina kära, men tanken att män i allmänhet har en skyldighet gentemot kvinnor i allmänhet är död.

PS. Det rapporteras att besättningsmän också sålde platser i livbåtarna.

7 Kommentarer:

Ann-Marie sa...

Bra skrivet Berit! Själv föredrar jag ridderliga män....

pelle sa...

På Titanic var det framförallt engelsmännen som tillämpade kvinnor och barn först, emedan amerikanarna inte gjorde det, därav överlevde fler amerikanska män än engelska.

Berit sa...

har man tagit i beaktande hur många engelsmän och amerikaner som fanns ombord till att börja med?

Anonym sa...

Italienska män är ett skämt - lika ynkliga som svenska politiker
/// SS

Anonym sa...

Eftersom jag är intresserad av militärhistoria så har jag väl blivit lite skadad av det... Nåväl, en gång hörde jag en rolig historia om just italienare...

-Vet du vad världens tunnaste bok heter?
-Nej
-Italienska krigshjältar

Med detta vill jag ha sagt att italienare helt enkelt inte är ett folk som utmärkt sig för någon större tapperhet på slagfältet under gångna epoker. Tydligen gäller detta även idag på haven.
/Christian

Berit sa...

Christian, om du är intresserad av militärhistoria och krigshjältar...var på skalan placerar du fransmännen?

Naivtive sa...

Vi undrar naturligtvis när en av historiens mest väloljade krigsmaskiner dvs den romerska vilken i överlevde i 2000 år! Bysantinska riket var faktiskt Öst Rom en gång i tiden.

Men som sagt när övergick den tappre Romaren över till att bli en sliskig fegis?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.