30 januari 2012

Besök i synagogan

Nyligen visade svensk TV en mycket fin och högtidlig föreställning i Stockholms stora synagoga till minne av "Förintelsedagen". Tal, musik och sång gjorde det hela till en stämningsfull upplevelse av bästa karat.

Jag mindes de många gånger då jag som guide vid stadsvandringar genom Köpenhamn fick förklara den danska judiska historien från Christian 4:s tid till den allmänna tilldelningen av medborgarskap 1814 och efterföljande skamliga judefejder 1819-1820 (smitta från Tyskland efter Napoleonkrigen!). Vidare om våra många kända judar inom vetenskap och litteratur.

Vi avslutade i synagogan, en av Europas äldsta bevarade. Många synagogor förstördes i andra länder under det senaste kriget. Den danska är byggd i klassicistisk stil 1833, vars motsvarande judiska årtal efter skapelsen står över dörren och - finurligt nog - samtidigt i sin hebreiska formen betyder: "Välkommen vare den som kommer i Herrens Namn".

Köpenhamns synagoga överlevde ockupationen, ja till och med dess heliga inventarier, Torahrullarna med mera klarade sig, undangömt av människor i den danske Folkekirke!
I synagogan fick deltagarna i stadsvandringen bland annat höra kantorns magnifika sång.

Jag minns att synagogan plötsligt utsattes för ett bombattentat, och allt förändrades. Den gamla tillitsfulla öppenheten försvann. Tvingat av omständigheterna!

1 Kommentarer:

Anonym sa...

I Stockholm kostar det 12 euro per person att besöka synagogan - hur mycket kostar det i Köpenhamn ???? / Shibbolets

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.