11 januari 2012

Håll hårt om plånboken

Vi kan se fram emot att så gott som allt blir dyrare under detta år , förutom hus, förstås.

Priset på flygbiljetter gick upp avsevärt redan förra året och vi kommer att se 10-15% dyrare biljetter under detta år.
Många bolag kämpar med förluster och drar in flygrutter och skippar destinationer som inte varit lönsamma. Inga bolag kommer att öka utbudet.

Mat, speciellt kött blir dyrare. Mat och energikostnader tas inte med när man ger oss siffror om inflation men alla vet att matpriserna redan gått upp avsevärt.
Stigande efterfrågan i kombination med den höga kostnaden för bränsle gör det dyrare att fiska, medan de ökade kostnaderna för spannmål och foder - mycket tack vare subventioner för majs för etanol - pressar jordbrukare att föra sina ökade kostnader vidare.
Konsumenter spenderar redan 13% av sin budget på mat och kommer att tvingas handla billigare mat av sämre kvalitet.

Priset på kaffe gick upp 18% förra året och fortsätter att stiga ytterligare.

Likaså kommer bensinpriserna att bli högre, speciellt på grund av oroligheterna i Mellanöstern. Man väntar sig ett pris högre än 3.50 dollar per gallon (3.8 liter) men inte så mycket högre eftersom det stora antalet arbetslösa minskar efterfrågan på bensin.

Postverket i USA har gått med förlust länge och kommer att försöka trampa vatten genom att höja portot, stänga vissa kontor och sluta med lördagsutdelning.

Kläder blir dyrare, speciellt de tillverkade av bomull. Rea-erbjudandena runt jultiden gjorde att vi inte tänkt så mycket på det, men priset på kläder kommer att gå upp med 8-10 % .

Lönerna för vanligt folk kommer emellertid inte inte att öka med motsvarande procenttal.
Det är bara politiker som kan ge sig själva löneförhöjning.

9 Kommentarer:

Anonym sa...

Politikerna ser alltid till att skydda sig själva, inkl fylla sina egna plånböcker.
Och nu försöker regeringen införa euron i Sverige,i smyg. Ska ske nu i vår 2012
Läs:
http://kristofferhell.org/2012/01/sverige-tvangsansluts-euron/

Anonym sa...

Gick inte att logga in med FB. Glömde skriva mitt namn:
Lena Johansson.

Anonym sa...

Ånej. Sverige har idag ett mycket bra ekonomiskt läge, tack vare Anders Borg och före honom Göran Persson. Euro-länderna däremot är i kris.
- Sveriges BNP ökade 2011 med 4,0%, mest inom ”gamla EU” (EU15). Åren 2005-2010 var ökningen 10,6%; bara Luxemburg låg före med 19%. (Men Luxemburgs höga BNP beror, tror jag, mest på finansindustrin.) (Wiki: Economy of the European Union)
- År 2011 hade Sverige ett budgetöverskott på 68 miljarder kr. Statsskulden är därmed 32% av BNP, vilket är mycket lågt. UK, F, D låg 2010 alla på minst 80%.
- Enligt SCB i december skulle 81,4% av svenskarna rösta nej till euron; bara 11% ja.
- Visst finns det politiker, t.o.m. ministrar som vill ansluta Sverige till euron, men dessbättre vet både Borg och Waidelich (s) bättre än att förstöra vårt land så.
/ Steve

Anonym sa...

Var det inte som så att man förväntande sig
super inflation i USA ????
En Big Mac kostar 1 miljon dollar om ett år ????
/// SS

Berit sa...

Vad vi ser är resultatet av Keynesian economics.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Ann-Marie sa...

Steve: Hur i all världen kan Sverige ha ett bra ekonomiskt läge med den massinvandring som bedrivs om med den allt elände och massförstörelse som pågar?! Jag får inte den ekvationen att gå ihop!

Anonym sa...

Syrianerna har två stora kyrkor här i Norrköping (och, tror jag, ett par mindre) som är fullsatta på söndagarna. Invid ett av församlingshemmen (f.d. finskt) är det syrianer som köper upp egnahemmen. Det går i hög grad framåt för dem.
- I rätttänkande Kramfors tar man däremot bort 40,1% av barnen, och i många andra radikala kommuner, från Perstorp till Överkalix (S 61%, V 11%) ligger siffran kring 35%… ”Progressivt” har man kallat sådant. Framtidsinriktat. (Socialstyrelsen, ”Aborter 2010”)
/ Steve

Bosse sa...

Skillnaden mellan Sverige och merparten av de andra länderna i Europa är att konsumenterna, och inte staten, tog på sig skulderna.

Att husbubblan nu håller på att brisera, vilket bland annat en av nätets bästa ekonomisajter, Cornucopia, har skrivit om flera gånger, kommer att få stora negativa konsekvenser.
http://cornucopia.cornubot.se/search/label/bostadsbubblan

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.