31 januari 2012

Man fostrar beroende


Ungefär 70% av amerikaner anser att det vore bättre för alla om vi levde i ett fritt kapitalistiskt system, men de övriga 30%, som vill ha statligt kontrollerad ekonomi, är de som styr och ställer. Om de fortsätter att kontrollera, kommer mina barnbarn att växa upp i ett Amerika som är väldigt annorlunda mot hur det var när jag först började besöka landet.
Det pågår en kamp mellan två fullständigt motsatta ideologier och framtidsvisioner.

I den ena, kommer USA att fortsätta att vara en exceptionell nation uppbyggd kring principerna om fri företagsamhet - begränsad statsmakt och där ett företags framgång bestäms av marknadskrafterna.
I den andra, kommer Amerika att fortsätta mot en europeisk stil med överbryggande statlig kontroll, förankrad i expanderande byråkratier, en statligt styrd ekonomi och storskalig omfördelning av inkomster. Dessa två visioner är inte förenliga. Vi måste välja.

Regeringsbyråkrater har lyckats inbilla alltför många att de har tillgång till en speciell typ av kunskap och visdom som vi vanliga dödliga i den privata sektorn saknar. Oändliga är de exempel på statliga ingrepp för "hjälp att omfördela mänskliga resurser" som lett till den ena katastrofen efter den andra . . . och det visar sig också, att det aldrig har funnits något sådant som "måttligt" stöd. Social Security var ett sådant "måttligt" stöd, som LBJ:s Great Society startade och det har vuxit alltsedan dess, till den punkt att det ruinerar landet. Ju mer ett sk. blygsamt, måttligt stöd misslyckas, desto mer motiv verkar det finnas för offentliga tjänstemän att expandera det. Om programmet visar sig dåligt, enligt deras uppfattning, beror det på att för lite pengar satsats på det.

Det brukade vara så att socialbidrag i det här landet var tänkt som tillfällig hjälp och stöd för någon som var fattig, tills denne hittat ett sätt att ta sig ur fattigdomen så snabbt som möjligt. Det var aldrig tänkt som en karriär.

Långsiktig "välgörenhet", speciellt för dem som inte har funktionshinder utan är medvetna om att de egentligen skulle kunna jobba, leder till minskad självkänsla.
För att skyla över de nedbrytande effekterna har "progressiva" politiker utvecklat en strategi genom att skapa en permanent klass av människor som är beroende av staten.
ALLA har RÄTT till bidragssamhället. Fattigdom är bara något som händer och har inte att göra med dåliga val. Det är också ett resultat av att giriga människor tar för sig för mycket av kakan.
Det är svårt att tro det i dag, men för inte alltför länge sedan ville man inte leva på bidrag. Man kanske gjorde avkall på stoltheten för en tid, men målet var att komma på fötter igen.

För ett tiotal år sedan var New York återhållsam med matkuponger (food stamps) och menade att det faktiskt var bättre för folk om man inte gav ut dem, men nu är det lättare än någonsin att bli antagen till programmen. En person av sju (46 miljoner) utnyttjar möjligheten.

Med miljontals förlorade arbetstillfällen och stora industrier på fallrepet, finns det ett stort utbud av statligt stöd - inklusive arbetslöshetsförsäkringen, matkuponger och kontanter. Skyddsnätet testas under den värsta ekonomiska krisen vi upplevt under väldigt många år.
Missförstå mig inte. Jag säger inte att människor som behöver hjälp är dåliga eller att man inte ska hjälpa dem. Vad jag säger är att de sätt som favoriseras av de progressiva Democrats leder till ett ändlöst beroende, passivitet och fortsatt fattigdom.

Att donera pengar till privat välgörenhet är tydligen inte progressivt eller politiskt korrekt.
Romneys deklaration från förra året visar att han skänkt bort 16% av sin förmögenhet medan Obama bara gav 1%. Joe Biden har under årens lopp skänkt i genomsnitt 350 dollar per år men efter kritik slog han och frun på stort förra året och gav bort nästan 1000 dollar (0.3%) Men det verkar som de tycker att de är bättre människor därför att de kan ge bort andra människors pengar. Romney är ju bara en ondskefull kapitalist.

Lön eller matkuponger? Fri företagsamhet eller socialiserad svågerpolitik? Privat välgörenhet eller statlig omfördelning av välstånd? Beroende eller oberoende? Obamas Hopp och Förändring?

23 Kommentarer:

Anonym sa...

Vilket av dessa två påstående är rätt
USA one nation under GOD
eller
USA one nation under Mammon
/// SS

Knute sa...

Mer än hälften av Rinkebys nittonåringar har hål i tänderna. I Sverige är tandvården gratis för alla till det år man fyller nitton. Så det handlar inte om inkomster utan om utbildningsnivå och socialt kapital.

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/bussburen-klasskamp-kor-av-vagen-i-nacka_6810213.svd

Crane sa...

@ Anonym
Ge Gud vad Gud tillhör och Kejsaren vad Kejsaren tillhör!

Anonym sa...

En väg mellan kapitalism och statligt styrande är av mer av godo än det renodlade ena eller det andra.

Peter sa...

Det lustiga, åtminstone i Sverige, är att väldigt få från vänstern tycker att det är underligt om en idrottare tjänar 50-100 miljoner. Det gäller bland annat många överskattade (det är en annan diskussion som jag inte ger mig på här) fotbollsspelare. Då ska man också tänka att många stora fotbollsklubbar har miljardskulder men vågar/vill ändå inte sänka lönerna.

Men vad annat är att förvänta i ett land där den som vinner på Lotto blir beundrad, medan en småföretagare som sliter 60-70 timmar i veckan behandlas som en suspektt individ.

Errbe sa...

Berit !

När du använder begreppet "marknadskrafterna" lägg då alltid till att de utgörs av väljarna. Närmare bestämt de väljare, som tagit reda på vad som finns att välja på, vilken kvalitet de olika alternativen kan ha och sist, men inte minst, priset. Detta sätter väljaren/kunden i relation till sin egen värdering av alternativets nytta. Väljaren vet precis vad han själv vill ha !

Genom att välja efter sin utvärdering av alternativen och väga dem mot sina preferenser, bestämmer kunderna tillsammans vilka företag som går med vinst och vilka som inte gör det. Därmed bestämmer de vilka chefer som får bestämma, fast de inte sett chefernas ansikten.

Detta är den mest grundläggande formen av demokrati.

Jämför det med "demokratiska" val. Du kan möjligen förstå vad någon liten del av en kandidats politik innebär. Men beträffande många av hans frågor vet du inte riktigt vad du själv tycker, eftersom du inte råkat ut för problemen personligen. Du kan aldrig veta vad något kostar.

Politikernas ansikten får du se, men du har ingen chans att förstå vad de egentligen går för.

Politik är mycket viktigt. Men dessa förhållanden gör att politiken endast skall anförtros sådant som inte gärna kan skötas av privata företag eller organisationer av medborgare.

"Marknadskrafterna" är en form av demokrati som mer precist uppfyller väljarnas behov än någon form politiska val kan göra ! ! !

Berit sa...

Människans natur förändras inte, hon är den hon är oavsett om hon lever i ett kapitalistisk eller kommunistisk system.... girig, hänsynslös, villig att dra fördel av rådande system...
Samhällen som integrerar sätt för den mänsklig aggressionen att avancera samhället, snarare än förstöra det, kommer att lyckas och vara överlägsna de samhällen som försöker förneka den mänskliga naturen och i namn av "medlidande", "social rättvisa" eller "jämlikhet" förstärker de mest negativa aspekterna av den mänskliga naturen

Den balans du nog tänker på, Anonym ovan, låter ädelt men samhällen av den sorten tycks snabbt komma till den punkt när väljaren kan rösta till sig pengar/förmåner ur skattekistan och då går det omedelbart utför.

Snälla, sätt ut en signatur och inte bara anonym!

Anonym sa...

Svar till PETER
Vad du skriver har man sagt de senaste 35 åren och inget har förändrats /// SS

Berit sa...

Till Errbe: Förstår jag dig rätt?

Ekonomisk makt - den enda makt ett företag har, är att erbjuda en produkt eller tjänst i utbyte mot ett pris som jämförs med en annan mans arbete - och det är ett frivilligt utbyte. Ett företag/tillverkare har ingen makt att tvinga någon att gå med på en affär, erbjudanden eller villkor.

Politisk makt, ger däremot rätt att använda fysiskt våld mot enskilda personer. De backar upp sin makt med lagar och regler och i slutändan böter och fängelser och "kunden" har inget val.

Anonym sa...

SS/
Det finns ingen nation vars invånare (och speciellt de kristna församlingarna) som är så generösa med att spendera sina egna pengar på välgörenhet. Och det överglänser vida det som de självgoda svenskarna skänker.
Och mycket om deras girighet är missuppfattat. När jag arbetade några år på ett stort sjukhus i Kalifornien (vi opererade huvudsakligen barn med hjärtmissbildningar) så förundrades jag över att barnens föräldrar i merparten av fallen tycktes vara fattiga mexikaner. Och jag funderade över den kostsamma uppställningen på operation och intensivvård och dristade mig att fråga mina kollegor om hur "de kunde ha råd med detta". Ååååneeej, nej, de betalar inte detta. I alla fall där det rör sig om livshotande sjukdomar går den amerikanska staten in och betalar. Det är bara i fall av omedelbart icke-livshotande sjukdomar (elektiva fall) som man själv måste stå för sin försäkring, fick jag veta. Detta faktum har aldrig någonsin framskymtat i någon enda journalistisk artikel om amerikansk sjukvård. Detta måste ändå vara känt av journalisterna och svensk sjukvårds nestor, prof. Lars Werkö har åtminstone en gång påtalat just detta - men tydligen för döva öron. Här är vi således helt hjärntvättade. Så, så brutala och giriga som de målas upp i svensk media är amerikanerna inte. För övrigt har jag varken förr eller senare mött så mycket generositet, artighet och vänlighet som i USA.
/SB

Anonym sa...

Tack Berit. Jag har försökt att förklara detta för mina svenska vänner. Men det är bortkastad tid. Dom vill inte tro på det.
Tack igen.
//Arne i Kalifornien.

Anonym sa...

@Berit.
Känner du till Shriners childrens hospital? För er som inte vet är det ett sjukhus som behandlar handikappade barn helt kostnads fritt. Dom är är helt beroende av privata doneringar.
//Arne

Berit sa...

Glad att du uppskattar vad jag skriver, Arne.
"Skicka hit" dina svenska vänner!
Jo, jag känner till Shriners, vi skickar pengar dit varje år.

Berit sa...

Glad att du uppskattar vad jag skriver, Arne.
"Skicka hit" dina svenska vänner!
Jo, jag känner till Shriners, vi skickar pengar dit varje år.

Anonym sa...

Shriners är inte det " snälla "
frimurare ??? /// SS

Anonym sa...

Kung du är!!!

Berit sa...

Är frimurare inte snälla, SS ?

Berit sa...

SS, du måste nog anstränga dig lite bättre än att hänvisa till att Bill Schnoebelen kallar shriners för kriminella . (om det var en länk du skickade fungerar den inte och du behöver inte göra dig besvär med att försöka igen)
Kommer du ihåg när man skulle imponeras och tro på att någonting som såldes var bra därför att det i annonsen påstods: Sett på TV!"?
Det du skriver liknar ofta just sådana annonser.

Följande kan man också läsa om den du sätter din tilltro till:

Bill Schnoebelen lived on the dark side for many years. He was a 90 degree Freemason, a member of the Illuminati, a Satanic Priest, a Catholic Priest and even more. Then one day his monthly tithe check to the church of Satan came back from the bank with a note on the back - ``I'll be praying for you in Jesus' name ". Within a week he lost his demonic power. Later he became a Born Again Christian, and he now has his own ministry. Bill has been in ministry, mostly full-time, since 1986, and no one has yet been able to disprove any of the claims he has made about his admittedly rather bizarre history.
Han påstår också på att han står i kontakt med rymdvarelser

Anonym sa...

Berit du fungerar precis som en journalist inom fulmedia om man tipsar dig om en video eller liknande så istället för att titta på videon så söker du upp något negativt om personen som har gjort och så inriktar du dig på det.
Jag gav dig tipset om att se videos med KAY GRIGGS
där hon talade om de perversa och kriminella officerarna inom Marinkåren och US Army tittade du på den ???
-Vag som gäller Shriners är du säker på att de pengar du skickar till sjukhuset hamnar där och inte i fel fickor ?????
Du kan faktiskt ringa till Bill Schoebelen själv
och fråga honom om Shriners !!
/// SS

Berit sa...

SS, du har din fulla rätt att tro på vilka knäppskallar du vill. Du verkar ha en dragning till det.
Hur kan något som välgörenhet till en ytterst välmeriterad organisation få dig så uppvarvad? Något som du inte vet ett dugg om.

Anonym sa...

SS/
Vad får dig att tro att Frimurare skulle bestå av särskilt suspekta figurer (förutom det som står i ljugmedia, förstås) ? Jag har faktiskt lärt känna två frimurare (oberoende av varandra) och båda är enligt mitt tycke fina och rekorderliga människor och också lite djupsinnigare än de flesta andra. Varför är de så dåliga ? Förklara det och försök att bortse från det du fått från ljugmedia - det går ändå inte att lita på. eller hur ?
/SB

Berit sa...

Jag har tidigare nämnt lite om Shriners här där jag försöker klargöra vad ObamaCare egentligen handlar om

Anonym sa...

Berit !

Jag läste ditt fina clip om Shriners från 2009 (det skrevs nog innan jag upptäckt denna blog). Det som MS beskriver är precis så som jag upplever USA. När man först kommer dit så har man fortfarande "socialist-glasögonen" på sig och det tog nog ett halvår innan vi insåg att man tidigare blivit hjärntvättad i Sverige.
/SB

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.