30 januari 2012

Psykiatri är inte ofarlig

Enligt psykiater Henrik Day Poulsens artikel i "Den korte Avis" vill psykiatrikerna att psykiatrin likställs med somatiska sjukdomar, eftersom den tar hand om "somatisk" sjukdom i hjärnan.

Hjärnan är, som han skriver, ett mycket komplicerat organ. Och just det måste vara anledningen till de många olika symptom som en hjärnsjukdom kan orsaka.

Och just de olika symptomen kan ge upphov till - men också en möjlighet för - olika tolkningar och således öppna för omfattande missbruk. Vi har i decennier sett psykiatrin användas i politisk tjänst, bland annat i Sovjet. Vid världspsykiaterkongressen i Honolulu 1977 tog man avstånd från politisk psykiatri, men det har inte slagit igenom i praktiken. Politisk psykiatri förekommer inte bara i diktaturstater. Vi har till exempel också träffat på den i Norge angående den åldrande Knut Hamsun och nu i vår tid angående Synnøve Fjellbakk Taftø vars kunskaper om norsk politik uppenbarligen inte var önskvärda.

Vi har också sett psykiatri och psykologi missbrukas i politiska ärenden i Danmark och Sverige, bland annat i rättstvister eller vid bidragsfusk.

För övrigt kan en del av psykiatrins mediciner orsaka hallucinationer, så att själva medicineringen kan tolkas som psykisk sjukdom och medföra mer psykiatrisk medicin.

5 Kommentarer:

Johan sa...

Tyvärr görs det en hel del forskning på politisk psykologi. Eftersom ca 0% av forskarna är republikaner så tenderar den visa att republikaner/konservativa har allehanda dåliga egenskaper medan liberala (amerikanska betydelsen) är fina människor. Inte bara det, det anses dessutom genetiskt betingat. Så här kan det låta:

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/fordomar-och-lag-iq-hanger-i-hop-enligt-ny-studie

Knute sa...

Tack Johan, jag citerade dig här:

http://hjalfred.blogspot.com/2012/01/politisk-psykiatri-ar-inte-ofarlig.html

Nästa steg blir väl att göra som Stalin och spärra in folk som inte har politiskt korrekta vänsteråsikter.

Anonym sa...

Ett råd till ev. läsare som känner sig deprimerade: Pröva motion! Joggning! Löpning! Efter 10 min brukade jag stanna, göra böjningar framåt-bakåt, och stanna med huvudet nedåt, så att jag blev varm och svettig. Där försvinner depressionen!
- ’Medicin' är tveksamt. Går det bra tänker man bara alltför lätt, ’jag bör nog ta ännu lite mer, för att det ska bli riktigt bra´. Ledsen, det blir det inte.
(Idag som äldre farbror lufsar jag för att slippa hjärtfel, inte få knackigt minne, inte bli gaggig… Som pensionär har man ju tid för sådant, de allra flesta dagar.)
/ Steve

Berit sa...

Den 30 dec. skrev Obama under NDAA. (National Defense Authorization Act) Det är en lag som ger presidenten möjlighet att påstå att en person ( medborgare eller inte) är terrorist och det är tillräckligt för att låsa in denne utan rättegång.
Terrorist-misstänkt kan man vara om man äger lagliga vapen och ammunition som förvaras i vattentäta förpackningar och om man har mycket mat lagrad.

Knute sa...

Psykologin har gjort mer för att hindra människans självförståelse än att föra den framåt. Dessutom har respekt för psykologi lett till en kultur av självbesatthet och en minskning av personligt ansvar.

http://snaphanen.dk/2015/04/18/ekstremismens-multikulturelle-roedder/

http://varstundisverige.blogspot.se/2015/04/de-nya-moderaterna-maste-lyssna-pa.html

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.