26 januari 2012

Rent spel, Mr. Obama


"Eller så kan vi återskapa en ekonomi där alla får en rättvis chans, alla gör sin beskärda del, och alla spelar enligt samma regler."

Gee, det låter riktigt bra ... men vad menar han med en "rättvis chans?" Nej, verkligen, vad är rättvist? Får vi alla studera vid Harvard för att president Barack Obama gjorde det? Jag vill att mina barnbarn får en "rättvis chans" till the White House, om de vill det. Om ett barn väljer att hoppa av skolan, fick det barnet en "rättvis chans"? Om det barnet hade oansvariga föräldrar, fick det då en "rättvis chans", och om inte, ska någon annans ansvarsfulla föräldrar kompensera skillnaden?

Vad menas med att göra en "skälig andel"? Om jag har ett jobb som jag inte kan bli avskedad från och som tillåter mig att slappa i flera timmar, har jag gjort min beskärda del bara genom att vara någonstans i åtta timmar? Om jag är en affärsman som jobbar 14 timmar per dag, 6 dagar i veckan, är det en "skälig andel" ... även om jag får mer betalt? Vad händer om jag investerar mina pengar efter skatt i riskfyllda affärsprojekt och några av dem ger bra avkastning? Har jag gjort min "beskärda del" genom att bygga upp dessa företag och skapa massor av jobb genom att bidra med mina pengar, eller "spelar jag inte med samma regler" som den som spenderar sina extra pengar på öl och spel eller droger?

Ja, Mr. President, det låter verkligen bra ... denna din "lära om rättvisa"...men jag har fortfarande problem med ditt begrepp om rättvisa. Menar du att resultatet för varje person bör vara ungefär detsamma oavsett ansträngning eller risk eller prestation?

Eller menar du att alla är skyldiga att göra lika mycket, riskera lika mycket, och uppnå lika mycket som alla andra? Nej, det är inte troligt.

Nej, Mr. President, jag tror att din idé om "rättvisa" är att om du gör mer, riskerar mer och uppnår mer ... så bör mer tas ifrån dig.

Förresten, skulle jag vilja ha en av dina limousiner och kanske en av dina mindre helikoptrar.

Översättning från Hall of Record. Tack!

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.