18 januari 2012

SOPA och PIPA

Protester i dag lite varstans över SOPA, (Stop Online Piracy Act.) ett lagförslag som introducerats av Lamar Smith (R).
Det har också getts mycket uppmärksamhet till företag som stöder lagförslaget som tex. NBC Universal, Comcast, News Corporation, Time Warner, Disney, CBS Corporation...
Vad som är verkligt "störande" är att dessa företag äger de stora nyhetskanalerna.
Politiker, media och storföretag går samman för att begränsa vår frihet!!!

Wikipedia har stängt idag
för första gången någonsin. De ger som förklaring att de är oroliga för att SOPA och PIPA allvarligt kan hämma människors tillgång till information online.

Detta är inte ett problem som enbart kommer att påverka människor i USA: det kommer att påverka alla i hela världen.
Varför? Sopa och PIPA är en dåligt utarbetad lagstiftning som inte kommer att vara effektiva vad gäller de angivna målet (för att stoppa brott mot upphovsrätten), och kommer att orsaka allvarlig skada på ett fritt och öppet internet. De lägger ansvaret på webbplatsägaren för insänt material, vilket orsakar onödig blockering av hela webbplatser. Små web-platser kommer inte att ha tillräckliga resurser för att försvara sig. Stora medieföretag kan skära av finansieringskällor för sina utländska konkurrenter, även om upphovsrätten inte kränks. Utländska sajter kommer att bli svartlistade, vilket betyder att de inte kommer att dyka upp i de stora sökmotorerna. Och Sopa och PIPA skapar en ram för framtida begränsningar och förtryck
Wikipedia har stängt och så också Reddit. GoDaddy var stängd ett tag men har öppnat igen. Google har en svart lapp över sitt namn: "Censurerad"

Det går rykten om att SOPA-förslaget har fallit samman och att White House inte stöder det.
Att omröstningen som skulle äga rum i slutet på månaden har ställts in.
Men låt inte lura er. Det här slaget är vunnet men inte kriget. Senatens version, PIPA lever fortfarande och det är lika illa. Tro inte att underhållningsbranschen som har spenderat miljontals dollar för att driva det så här långt, kommer att ge upp nu.

Det är som vid en försäljning när någon skambjuder och budet blir inte accepterat , men man har lagt grunden för ett senare anbud som ligger betydligt lägre än vad säljaren ursprungligen tänkt sig.

Det är rätt lustigt att läsa Republikanen Lamar Smiths egen web.sida. De första man möts av där förutom hans foto är följande:

"Vi vet vad som behövs för att bidra till att skapa jobb i detta land - lyft bördan av regler som stryper små företag."

Bra jobbat, Lamar!

.

1 Kommentarer:

Johanna sa...

Hej ****** tyvärr får ***** **** ******* *** för ****** *** ** ** ****** **** *** *** ***** viktigt...

Därmed så ***** ****** ******* **** och *** kom ****** bra. Tack!

(sensurerat av SOPA)

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.