25 januari 2012

Tal av en monark

Jag kan inte påstå att jag är besviken eller överraskad, vad gäller Obamas State of the Union Address i går kväll. Eftersom jag inte hade några som helst förhoppningar visste jag redan innan han började, vad det skulle handla om - mer statligt inflytande, mer statliga lån, mer subventioner, mer av allt det som väljarna förkastade i det senaste valet.

Talet var om honom själv och om vi lekt leken här hemma framför TV, att man tar sig en klunk whisky varje gång han säger "Jag", så skulle jag må väldigt dåligt i dag.


Hela talet gick ut på att innovation och skapande inte är möjligt utan statlig finansiering, fullmakt och centraliserad planering. Hur vår konstitutionella republik är "trasig" och Kongressen består av "obstruktionspolitiker". Själv har han inte beviljats tillräckligt med makt och han kommer därför att regera genom "exekutiv fiat" i fortsättningen.
I klartext betyder det att han tänker göra som han vill.

Senaten kontrolleras av liberala demokrater som driver fram mer offentliga utgifter, medan The House kontrolleras av konservativa republikaner som strävar efter lägre utgifter och skatter för att få fart på den privata sektorns tillväxt. Man menar att detta dödläge ursäktar att den verkställande makten (kejsare Obama) kan fatta överstatliga konstitutionella beslut. Med andra ord, eftersom senaten och representanthuset inte kan ta sig samman och enas om något, kommer presidenten att vidta extraordinära åtgärder själv. Detta kommer att användas som förevändning för Obama att utfärda order som kommer att åstadkomma endast en sak - mer av skattebetalarnas pengar kommer att orsaka mer långsiktiga skador på ekonomin.
Obama ger regeringen beröm för alla landvinningar som kommer från fri företagsamhet och skyller på den fria marknaden för alla de negativa konsekvenser som är följden av missriktad, kriminell svågerpolitik och statliga regleringar.

Han klappar sig på axeln för att han tagit hem trupper och säger:
"Vi samlas här ikväll och vet att denna generation av hjältar har gjort USA säkrare och mer respekterat världen över."
(Mer respekterat?? Någon glömde att tala om det för Iran, Nord Korea, Egypten, Pakistan...)

"En framtid där vi är i kontroll av vår egen energi, och vår säkerhet och välstånd inte är bundet till instabila delar av världen ..."
(Sluta blockera Keystone pipe-line om du menar vad du säger!)

"en varaktig stabil ekonomi ...."
(byggd genom central planering, därför att Stalin och alla andra centralplanerare inte gjorde riktigt rätt..)

Och till sist, slutklämmen byggd på myten om "Nollsumme-spelet"

"Vi kan antingen nöja oss med ett land där ett minskant antal människor har det bra, medan ett växande antal amerikaner knappt klarar sig.
Eller så kan vi återställa en ekonomi där alla får en rättvis chans, gör sin beskärda del och alla spelar med samma regler."


Det är vad man kallar den fria marknaden. Det står människor fritt att söka framgång eller inte, baserat på deras färdigheter, talanger, arbetsmoral och kloka eller dåraktiga val. Sin "beskärda del"- argumentet är inte nödvändigt eftersom människor som är fria att behålla frukterna av sitt arbete tenderar att arbeta hårdare, medan de som tvingas ge upp det som de producerar, för det "kollektiva goda", förlorar sin motivation och börja slacka.
"Samma regler" betyder att vi lever under rättsstatsprincipen, där ingen man, kvinna, företag, politiker eller regering står över lagen.

5 Kommentarer:

Bruce Hall sa...

I've linked this post to one of mine today. Suggest that you put a translation widget near the top of your blog because not all browsers offer page translation [Google Chrome does]

You can search for widgets or go to the bottom of my blog and copy the code to put in your site's html.

http://hallofrecord.blogspot.com/2012/01/play-fair-mr-obama.html

Anonym sa...

Om Obama blir omvald är det godnatt för republikarnerna för en lång tid framöver om inte för alltid. När han har ökat på den statliga apparaten och Obamacare med alla dessa sjukvårds anställda och deras fackföreningar kommer det att bli mycket svårt för republiklarnerna att få en majoritet igen. Tyvärr är det så att många vill att staten skall ta hand om dom. Jag har några vänner som tycker att det är helt ok att gå bidrag. Behöver jag säga att jag bor i Kalifornien.
//Arne

Ann-Marie sa...

45 klunkar vin ;o)

Knute sa...

Bruce Hall, thanks for the good tip!
With best regards
Knute

Knute sa...

Copy/Paste

President Obama er STOR tilhænger af genbrug.

Han gør i alt fald meget brug af tidligere års “State of the Union”!

Det ville vel også være svært for ham at fortælle hvad han har brugt det sidste år på,
udover at få styrtet alle pro-vestlige arabiske regimer og spillet golf.

http://hodja.wordpress.com/2012/01/25/copypaste-president-obama-er-stor-tilhaenger-af-genbrug/

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.