15 februari 2012

Ett skrik från kalkstensgrottorna

Det här är det nog ingen annan i Sverige som skriver om. Men vad mänskligheten dock är ond!

När jag häromdagen på internet letade efter något aktuellt att skriva om eller skicka vidare till bloggarvärlden föll jag över en fruktansvärd händelse från förra kriget och strax efter, som jag inte tidigare hört talas om. Ett italienskt frimärke förtäljde om minnesdagen den 10 februari för blodbadet i Istrien, i staden Fiume och i Dalmatien, och italienarnas flykt. Man talar om folkmord och etnisk rensning, men fallet blev aldrig ordentligt och objektivt utforskat, så de inblandade ser på det med ömsesidigt hat. I de geografiskt drabbade områdena finns det gott om kalkstensgrottor. Vissa upp till 100 meter djupa. Där kastade man ner offren. 10.000? Tiotusentals?

Minneskort från 1948 av Angelo Battistella
Texten lyder:

Dalle foibe un Grido:
Non dimenticateci!

(Ett skrik från kalkstensgrottorna:
Glöm oss inte!)

När jag nu läser detta, mindes jag plötsligt att en klasskamrat i keramikskolan i Faenza, som var från Palermo, en gång hade berättat för mig att tyskarna en dag hade trängt in i hans skola och hade tagit de längsta och mest robusta pojkarna med sig. De kördes från Sicilien till Trieste. Där skulle de hjälpa till att ta bort tusentals lik. Han sade att förruttnelsegaserna i de döda kropparna kunde få liken att resa sig...

Mer berättade han inte.

Källa: den italienska bloggen www.Lisistrata.com

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.