18 februari 2012

Hemundervisning...den bästa gåva du kan ge ditt barn

I tidningen New American kan man läsa att svenska familjer i Sverige, som vill undervisa sina egna barn i sina egna hem tvingas fly landet, eftersom de hotas av stränga straff och dryga böter. Bland vanliga svenska tidningar skrivs det inte mycket om det.
Regeringen antog en lag år 2010, som förbjuder hemundervisning och alla läroplaner förutom den som godkänts av regeringen.

Fallet Dominic Johansson visade världen hur långt svenska staten var villig att gå i sin strävan att hindra alternativ utbildning. Familjen Johansson har fortfarande inte återförenats och det hela har lett till en fråga om mänskliga rättigheter.
Åland har blivit en tillflyktsort för familjer som väljer att undervisa hemma och andra har utvandrat till övriga skandinaviska länder samt Nya Zeeland och Kanada.


Hemundervisning i USA omfattar nu 1,5 miljoner barn och antalet växer för varje år. Det har ökat nationellt nästan 75 % under de senaste 8 åren.

Under den period i mitt liv när jag seglade omkring i världen träffade jag flera familjer som levde ombord på segelbåtar och undervisade sina barn själva. Barnen var i de allra flesta fall kunskapsmässigt vida överlägsna jämnåriga barn, ansvarsfulla och socialt mogna.

Hemundervisning är inte en nyck och impuls - inte heller är det ett överdrivet skyddande system för att hålla barnen borta från de "rispor och sårskorpor", som man får i livet.
Hemundervisning är ett sätt att leva, en filosofi om hur man förvärvar utbildning och intellektuell tillväxt. Det är resultatet av ett tänkesätt som ger barnen en utbildning vida överlägsen den vedertagna korvstoppningen och på ett mycket effektivt och inkomstbringande sätt. Det bevisar att det finns föräldrar som ser barnen och deras framtid som det viktigaste i tillvaron.

Undervisningsformen, som en gång avfärdades som en marginell verksamhet utövad av bakåtsträvare och hippies, är nu i USA allmänt betraktat som en integrerad del av det vanliga utbildningssystemet. Undervisningsformen har dragit till sig mer uppmärksamhet på grund av att många av eleverna vinner fler utmärkelser både skolastiskt och atletiskt vid nationella tävlingar och bland ledande politiker väljer många att undervisa sina barn i hemmet.


Generellt har de flesta amerikanska stater ingen systematisk strategi för att reglera hemundervisning. Naturligtvis förkastar National Education Association, landets största Lärarförbund, hela idén om hemundervisning och folk i allmänhet bekymrar sig också över bristen på regleringar. Anti-hemundervisarnas kritik är hämtad ur luften och saknar substans. Den består av det vanliga babblet, som är så vanligt från grupper med ett totalitärt tänkesätt. "Vi vet vad som är bäst för din familj." De vill via mandat, lagar och auktoritativ kraft tvinga alla andra in i vad de påstår vara "den verkliga världen".

"Den verkliga världen", som består av omsorgsfullt placerade politiskt korrekta ord, glorifierar kollektivet och indoktrineringen från ett gäng giriga, överbetalda, misslyckade byråkrater - som parkerat sina rumpor i överbetalda jobb och fina kontor, bekostade av de lokala skattebetalarna.
De rationaliserar behovet av allmän utbildning och ringaktar hemundervisning på de mest tröttsamma sätt.
Det är för isolerat och tråkigt för barnen, säger de och de berövas en fantastisk grundskoleupplevelse med normala, sociala färdigheter.

Hu, så hemskt att tillbringa mer tid hemma med mamma eller pappa, istället för att dras omkring av de kollektiva krafterna i det offentliga skolväsendet, eller bli mobbad av alla stökiga barn som inte gillar hur andra ser ut.
Att vinka adjö vid dörren varje morgon och låta andra ta ansvar för barnens intellektuella och moraliska utveckling är det allra enklaste. Tänk dig i stället in i att tillbringa dagen med att lära ditt barn att leva ett rättskaffens liv enligt dina normer, att få en utbildning i enlighet med din vision av världen, i stället för den version som det offentlig systemet knuffar på dem, där främlingar präntar i barnen hur man ska leva i enlighet med deras normer. Föreställ dig att ta föräldraansvar. Det är verkligen beundransvärt.

17 Kommentarer:

Ann-Marie sa...

Det byråkraterna har emot hemundervisningen är för att dessa barn inte har "förmånen" att bli hjärntvättade att tänka rätt så som Storebror har bestämt.

Mischa sa...

På Rohus hemsida finns en namninsamling för att stödja hemundervisning i Sverige. Skriv gärna under!
http://rohus.nu/?Namninsamling - för svenskar
http://rohus.nu/en/?English_information:Petition - för icke boende i Sverige.

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Det är statens enda garanti att barnen kommer ut från korvstoppnings-fabriken just så politiskt korrekta som dom vill att barnen skall vara. Inget fri-tänkande här inte. Då kan man bli rasist, nazist och islamofob. Nej, en god kulturmarxist skall man bli.

Berno sa...

Tack för ett bra och välskrivet inlägg i en välbehövlig skoldebatt.

Knute sa...

Sverige verkar följa Hitler-Tyskland som förbjöd hemundervisning år 1938. Hemundervisning är faktiskt fortfarande förbjudet i Tyskland i de flesta delstater.

Sverige borde följa Danmark som har undervisningsplikt men inte skolplikt.

Steve sa...

Fallet Dominic Johansson är massivt ruskigt. Här tas en sjuåring bort från sina föräldrar i åratal därför att föräldrarna velat – undervisa sin son själva!
- Indiska Ambassaden ger också f-n i detta. Det är klart, har man över 1000 miljoner i landet så kanske detta inte är så viktigt…
- Men ett råd: Sätt dig inte upp direkt mot svenska myndigheter! Låtsas hålla med – och flytta sedan diskret till t.ex. Finland!
- Det räcker inte att, som Johanssons, vid midsommar sätta sig på planet till Indien för att flytta dit… Inte om myndigheterna vet om detta.
- Helt nytt är inte detta: Allmän skolplikt infördes i Sverige genom 1842 års folkskolestadga. (Men då kunde faktiskt barn få ”tillstånd att njuta undervisning i hemmen”. NFB Ugglan 1917)

Anonym sa...

Jag tycker denna rörelse i USA är fantastisk och skulle gärna gjort detsamma med mina barn, ty jag tycker svensk skola idag är hemsk. Och hade jag haft ett annat alternativ till detta så skulle jag aldrig placerat mina barn där. Det som dock verkar bli oöverstigligt (nästan) är hur man skall organisera det. Som dubbelarbetande föräldrar (med kanske regelbundet nattjobb) känns det svårt att genomföra. Slår man sig samman flera familjer, eller ?
På båt har jag lättare att förstå. Man tar ut en kurs som båten håller och dessemellan kan man ägna mycket tid åt annat, t.ex. barnen.
/SB

Berit sa...

Jag har sett lite olika lösningar, SB.
*Föräldrar som båda är sjuksköterskor tex. och jobbar olika pass.

*Äktenskap där man lever på en lön och avstår från "måste-ha-prylar".

*En mormonfamilj jag träffade bestod av pappa och två mammor där en mamma undervisade alla barn.

*Det finns numera enormt mycket material via internet och hela läroplaner att tillgå och många vuxna kan numera arbeta hemifrån och övervaka barnens studier samtidigt som de sköter ett halvtidsjobb. Mor och farföräldrar finns också med i bilden.

* Det finns också många "home schooling groups" där man hjälper varandra och ordnar gemensamma aktiviteter. Eftersom alla betalar skatt som går till de statliga skolorna men inte får tillbaka pengarna när de undervisar hemma har grupper tillgång till vissa skollokaler som laboratorier och gymnastiksalar.

Kom också ihåg att barnen lär sig mycket mer på kortare tid när de har privatlärare

Steve sa...

Regeringen Bildt genomförde friskolereformen 1992, och det ska nog många vara tacksamma för. Är det hopplöst i den vanliga skolan, flyttar man till en friskola! Så var det inte förr. Överklassen på Östermalm hade väl några privatskolor, helt utan statsstöd, men det var allt. Nu är det klart bättre! 2006/07 gick 7% av grundeskolebarnen i friskola, och 13% av gymnasie-eleverna. (Wiki)

Robert sa...

lite ot: skönt klipp med ted nugent http://viralfootage.com/?p=21815
lite sköna argument angående vapen, slutklämmen är bäst

Anonym sa...

Hemundervisning är mer än spännande!Jag och min dotter var på hemundervisningskonferans i september i Spanien. Jag var överväldigad av de mänskor och barn jag mötte där. Att se livet och vardagen som skola är fantastisktat. Det var 350 från hela Europa som möttes och utbytte tankar och barnen lekte.
Jag pratade med engelsmän som berättade om sina vuxna barn som hemundervisats och det var fantastiskt hur de uppmuntrats barnens talanger och egna vägar fritt fån system. Barnen var framgångsika idag utan att satt en fot i en skola.
Jag tycker politiker ska läsa på om hemundervisning, de är för dålight pålästa!

Jo, det går att få till det S/B! Vi undervisar vår dotter och är skilda. Vi alla är supernöjda!
Karin

Anonym sa...

P.s. Underbart inlägg!!! Tack Berit.D.s.
Karin

Anonym sa...

Vem minns inte den där feta grisen Michael Moores ihopklippta 9/11 där han klippte och klistrade så att bush såg ut som smått förvirrad....well, Bush var riktigt rolig och gubben var trots allt stridspilot och landade ett plan på ett hangarfartyg så sent som 2003 inför talet med det berömda "Mission accomplished" banderollen. Och det är bra mycket mer än man kan säga om den kenyanska community organizern:

http://www.youtube.com/watch?v=T_AAMa_X2dM&feature=player_embedded#!

Anonym sa...

Karin
Jag inser att vi på något sätt kommit till världs ände och svensk skola kommer inte att bli bättre än så här, men sannolikt mycket, mycket sämre med tiden. Jag frånkänner helt enkelt våra politiker förmågan att lösa dessa frågor. Och det gäller väldigt många andra frågor också. De sitter helt enkelt för långt ifrån verkligheten - men har lagt beslag på sig praktiskt all makt. Tillsammans med media utgör de en nomenklatura av sovjetiskt snitt och det är skönt att människorna tar saken i egna händer och inte förväntar sig alltför mycket av dessa maktgalna men verklighets-frånvända människor. Men fortfarande kvarstår mina frågor om det praktiska. Skönt att det finns människor som kan visa på alternativa vägar.
/SB

Anonym sa...

Efter att läst ovanstående
har jag letat efter ,det som svd, skrev
vad jag kan se handlar det om,RELIGÖS indoktrinering ,det finns annan med.
jag kan se viljan att vara hemma med sina barn,
det är en sak,vore bra att se till saken,
borja

Knute sa...

Visst handlade det om religion när de sociala myndigheterna kidnappade Dominic. Hans föräldrar är kristna. Familjen skulle flytta till Indien för att starta en hjälporganisation. De satt redan i flygplanet på Arlanda när social-gestapo dök upp.

Knute sa...

Den svenska skolans nedgång beror på demografiska förändringar

http://snaphanen.dk/2012/11/06/svenska-skolans-sjunkande-elevresultat/

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.