25 februari 2012

Kynofobi

Varför kan muselmän inte tåla hundar? Eller snarare, varför kunde Allah och hans profet inte tåla hundar? För det måste väl vara för deras skull som denna arabiska kynofobi (hundfobi) finns, eftersom Muhammed i allt är deras förebild. Månne det inte i hög grad hänger ihop med människornas livsstil i de arabiska länderna?

I många länder finns det fortfarande idag inte någon ordnad sophantering. Där kastar man i regel ut soporna på gatan, kanske i en någon undangömd gränd där herrelösa hundar och katter rotar och slåss för att hitta en godbit eller ta en mus eller en råtta. Man behöver bara åka till Sydeuropa för se det.

De utsvultna hemlösa hundarna ser ofta mycket eländiga och ovårdade ut, haltande och skadade med pälsen förstörd av skabb eller full av loppor. Oavsett om de väcker avsky eller medömkan, vore det nog bäst för dem själva och det allmänna hälsotillståndet om de befordrades till en bättre värld. Men det människor är mest ängsliga för är om någon hund skulle ha vattuskräck (rabies).

Här i vår del av världen är det förmodligen ganska bra kontroll på hundarna, även om det klagas på hundlortar på trottoarerna som man trampar i, men tidigare har det varit mycket värre. Vi har också kastat ut soporna på gatorna i gammal tid, och herrelösa hundar har strövat runt och sett sin chans att springa in mellan de öppna slaktarbodarna på Nytorv eller vid Nikolaj Kirke i Köpenhamn.

Våra medeltida städer hyste stall för hästar, grisar och kor, får och getter, och det fortsatte långt fram i tiden. Bödeln och nattväktaren fick gärna betalt för att slå ner herrelösa hundar. I Helsingör blev det till 520 hundar på tre år under Fredrik den andres tid, 1582-85.

Myndigheterna var särskilt ute efter hundarna under de så kallade hunddagarna (rötmånaden) 23 juli till 23 augusti, eftersom en gammal myt hävdade att risken för rabies var störst i denna kvava period då solen stod i Lejonets tecken och närmast hundstjärnan Sirius.

Inspirerad av andra länder infördes hundskattemärke i Köpenhamn den 4 oktober 1815. Alla hundar skulle då ha ett märke i halsbandet, registrerat och betalt hos polisen. Tydligen har någon offrat hunden för att slippa betala, eftersom det strax efter kom ett polisplakat att hundar inte fick dränkas i stadens sjöar och kanaler. På Klæstrups teckningar kan hundfångaren ses i funktion med sin långa håv och säck medan skrämda hundägare duckar.

I städerna är hundar alltid ett bra samtalsämne. Eller ger anledning till irritationer. Av många skäl. Kanske för de för mycket oväsen. Eller blir för bortskämda av ägaren. Den norska författaren Alexander Kjelland berättar i en novell från Köpenhamn om en mycket bortskämd "Trofast", som hyresgästen i huset, kandidat Hansen, blir mer och mer arg på - och också på alla stadens hundar som springer runt överallt och gör som de vill. Han gick så långt att han i förbittring skällde ut Köpenhamn som "Nordens Konstantinopel" på grund av de många herrelösa hundarna. Staden kallades annars den gången "Nordens Athen" - kanske på grund av C.F. Hansens klassicistiska byggnader.

Tiderna förändras. Nu finns plasthandskar för hundägaren vid gatans lyktstolpe, så han kan ta det med sig och lägga det på rätt ställe.

Så är det nog inte i Konstantinopel.

7 Kommentarer:

Knute sa...

Islam är en irriterande religion som använder sig av fula tricks för att få människor att underkasta sig. Sedan barnsben får muslimer lära sig att hundar är orena djur och att det är religiöst korrekt att reagera med hysterisk avsky när man ser en hund, vilket drabbar blinda med ledarhundar.

En av flera förklaringar är islams övertagande av Iran där den tidigare religionen, zoroastrismen, högt värderade hundar, i synnerhet vallhundar. Det finns fortfarande några zoroaster i Iran, och fortfarande använder sig muslimer av hundplågeri för att demonstrera sin dominans över dem.

Anonym sa...

Grisfobin kommer av en liknande logisk empirisk forskning. Grisar hade massor med parasiter och köttet är svårt att lagra i öknen så folk blev sjuka. Då är det bättre att låta bli att äta det och eftersom imamen och prästen var de enda som kunde läsa på den tiden var det logiskt att skriva in rekommendationerna i den heliga skriften.

När man kommer till ett annat klimat och ändrar djurhållning och förvaringsmöjligheter spelar förbudet ut sin roll men inom islam utvecklas inget och allt är som förut. Rätt råd för de som bor i länder som är varma och skitiga, onödigt i västländer.

Anonym sa...

Men katter är ok?
Som halvt ofrivillig kattägare i ett villaområde med tjuderuttan många andra katter- knasmånga sandlådor! Och ett par dagis; så säger jag...

Det är tamäfen inte jyckarna som är problemet!

Kissekatterna betraktar ju samma sandlådor som barnen äter sand i- som sin personliga toalett...

Glömmer aldrig utrarapidmomentet när min (då) tvååriga sån fick syn på "choklad" i sandlådan.
Räddningen jag gjorde då var av RAVELLIKLASS...

Berit sa...

En nära släkting kom hem i går kväll efter en 10-dagars resa "I Kristi fotspår"
Hon var mycket imponerad över Israel, deras infrastruktur, organisation, service, renlighet, vänlighet...(det påminde henne om Japan) ...till skillnad från Egypten och Jordanien där det var skränigt, smutsigt, kaotiskt och människor var ytterst påträngande. Hotellen bytte inte ens lakan mellan gästerna.."Ja, men de ser ju rena ut"

Ann-Marie sa...

Bytte inte ens lakan mellan gästerna?! WTH?!

Knute sa...

En kvinna i Finspång hoppade av en kockutbildning eftersom hon inte åt fläskkött och därför inte kunde provsmaka maten. Nu får hon 60.000 kronor för att ha diskriminerats.

Varför började hon på kockutbildningen överhuvudtaget när hon säkert visste att fläskkött är en väsentlig del av det svenska köket sedan urminnes tider? Ett sätt att göra reklam för islam och föra fram positionerna för denna "religion"? Var hon rentav medveten om chansen att få pengar med hjälp av DO, diskrimineringsombudsmannen?

http://www.arbetsformedlingen.se/Om-oss/Pressrum/Pressmeddelanden/Pressmeddelandeartiklar/Riket/2-27-2012-Arbetsformedlingen-forlikas-med-DO-angaende-arbetsmarknadsutbildning.html

Anonym sa...

Knute
Jag tror att du har helt rätt. De vet att vi äter griskött och räknar helt kallt med DO-pengarna och att Islam flyttar fram sina positioner. Två flugor i en smäll, så att säga.
/SB

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.