12 februari 2012

Så uppenbart skenheligt

Under Bush-åren drog man ständigt fram Guantanamo som symbolen för högerns radikalism och vad som på den tiden kallades "angrepp på amerikanska värderingar och fragmentering av vår konstitution". Det var så viktigt att när Barack Obama kandiderade för president, var Guantanamo en central del av hans kampanj. Men nu när en Democrat är chef över Guantanamo och all dess politik har allt detta tystats eller förändrats.
Media Research Center redovisar att mellan September 11, 2001 och 31 augusti 2006 ägnade de tre största nattliga nyhetskanalerna 277 historier åt Guantanamo Bay. För att inte nämna alla storslagna löften som Obama själv presenterade i sina intervjuer under att 2008!

Nu när Herr Obama har ändrat sig och Gitmo förblir öppet, inte bara ignorerar Democrats och media problemet - man har också ändrat inställning. En nyligen genomförd opinionsundersökning visade att 53 procent av de som själv identifierade sig som liberala Democrats (långt på vänstersidan), och 67 procent av moderata eller konservativa Democrats stöder förhållandet att Guantanamo fortfarande är öppet. Jämför denna statistik med den från februari 2009, en månad efter Obama tillträdde, och när de fortfarande trodde att han skulle stänga Guantanamo. 64% av Democrats stödde då idéerna om stängning.

Detta motbjudande liberala hyckleri sträcker sig långt bortom frågan om Guantanamo. En kärnpunkt i Democrats kritik av Bush / Cheney när det gällde mänskliga rättigheter, var anklagelsen om att presidenten kunde göra vad han vill, i hemlighet och utan kontroll till vem som helst. Det räckte med att säga att någon var en terrorist, vilket gav rätt till avlyssning och personen i fråga kunde kvarhålls utan rättegång.
Men president Obama har inte bara gjort samma sak - han har gått mycket längre än bara avlyssning eller kvarhållande: han har hävdat att han även har makten att döda medborgare utan korrekt förfarande.
Som Bushs egen CIA och NSA chef Michael Hayden sade om mordet på Awlaki: "Vi behövde ett domstolsbeslut för att avlyssna honom, men vi behövde inte ett domstolsbeslut för att döda honom." Vad sägs om det?

Utöver detta har Obama använde drones för att döda muslimska barn och oskyldiga vuxna i hundratal. Han har vägrat att lämna ut sina juridiska argument för varför han kan göra det, eller för att motivera attackerna på något sätt. Han har även medvetet beskjutit räddningsarbetare och anhöriga vid begravningar. Enligt Hayden: "Just nu finns det inte en regering på planeten som instämmer med våra juridiska princip för dessa operationer, med undantag för Afghanistan och kanske Israel."
Men det är allt helt OK för de flesta amerikanska liberaler nu att deras egen partiledare gör det.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.