17 februari 2012

Var är jobben?

Arbetslösheten i USA har överskridit 8 procent ända sedan februari 2009.
Enligt the Congressional Budget Office (CBO) har man inte haft sammanhängande tre år med så hög arbetslöshet sedan the Great Depression. Dessutom förutser CBO att det kommer att vara lika illa åtminstone fram till 2014. Den officiella arbetslösheten utesluter de individer som skulle vilja arbeta men inte sökt arbete under de senaste fyra veckorna, (med andra ord, de som gett upp), samt de som arbetar deltid men skulle föredra heltidsarbete. Om dessa personer räknades bland de arbetslösa skulle arbetslösheten i januari 2012 har varit cirka 15 procent. Vad gör saken än värre är att andelen arbetslösa som sökt arbete i mer än sex månader, de sk. långtidsarbetslösa, uppgick till 40 procent i december 2009, för första gången sedan 1948, när man började samla sådana uppgifter och det har legat över denna nivå sedan dess.

Denna bild visar arbetsmarknaden från januari 2005 tom. januari 2012. Nedgången vad gäller antalet arbetande amerikaner är häpnadsväckande. Och notera att Barack Obama blev president i januari 2009, ca 3/4 in i det gråa området, som man kallar "lågkonjunktur", strax innan "stimulus" som är markerad med en röd prick. Det är helt klart och tydligt att sedan Obama tillträdde, har situationen stadigt försämrats.

Politiker säger att de skapar jobb och många medborgare tror på dem, men sanningen är att de inte skapar produktiva jobb. Allt de gör är att ta resurser från en grupp och ge till en annan. Det är individer på den fria marknaden som skapar riktiga jobb - när privat ägande skyddas av rättssäkerhet.

Sanningen är att vi har få jobb idag därför att regeringen står i vägen. Varför skulle en arbetsgivare vilja anställa någon när Kongressen och Labor Department har så många regler att man inte kan avskeda en personen om denne inte kan göra jobbet?
Varför skulle någon ta en investeringsrisk när regler och kostnader vad gäller ObamaCare inte är klara? Oklar finansiell reglering och miljöregleringar hänger som hotfulla, konturlösa moln över alla goda idéer, redo att förvandla dem till förlorande satsningar.

Byråkrater skapar mer byråkrati. Ju fler personer en chef har att basa över desto betydelsefullare är han, desto högre lön och bättre pensionsvillkor får han. Ju fler regler som skapas, desto mer möjligheter har han att kontrollera människor genom våld eller hot om våld.

När man tror att måttet är rågat, när man tror att det inte är möjligt att hitta på fler vansinnigheter, titta bara på denna incident där det framgår att vi nu har federala kontrollanter i statliga skolor som inspekterar barnens matsäck och tar ifrån en 4-åring maten som hennes mamma skickat med i utbyte mot färdigpreparerad fritterad kycklingsmet.

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Hur skall våra amerikanska arbetare få jobb när våra korrupta politiker ger jobben till kinesiska firmor? Kolla denna länken.
http://abcnews.go.com/WNT/video/us-bridges-roads-built-chinese-firms-14594513?tab=9482930?ion=1206853&playlist=14594944
//Arne

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.