09 mars 2012

Det börjar likna Sovjet: staten vill tvinga folk att ta droger

I Danmark har Ankestyrelsen (överklagandenämnden), som bestämmer sjukas rätt till ekonomisk hjälp, fastslagit att kommunerna får tvinga sjuka att ta antidepressiva piller om deras sjukpenningdagar ska förlängas eller de söker förtidspension.

Att det bör finnas en viss kontroll över utdelningen av pensionsförmåner och sjukersättning är uppenbart. Människor kommer ju alltid att hoppa över gärdet där det är lägst, men att främja eller skapa sjukdomar med tvivelaktiga medikamenter (lyckopiller) för att få sjukpenning eller förtidspension torde vara en vanvettig och oanständig idé.

Vad sägs om istället att arbeta för en terapi som kan förbättra människors psykiska tillstånd, så att de kan klara sig utan konstgjorda och tvivelaktiga medel. Det ser ut som om staten i stället för ekonomiskt bistånd till de sjukdomsdrabbade, hellre vill ge pengar till fler och fler psykiatrikliniker och medicinalfabriker.

5 Kommentarer:

Knute sa...

Kanske en konstig värld behöver konstiga mediciner för att folk ska stå ut. Men det ska vara frivilligt annars blir det allt för likt de där framtidsromanerna av Aldous Huxley och George Orwell. Det var många år sedan de skrevs, 1932 respektive 1948, så den kusliga framtiden är nog redan här.

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Det är väl för att man vill få folk till att orka slava till dom blir 95? Då kan dom få pension. Ett skott i nacken.

Commentarista sa...

Robin S, så säger alla arbetsskygga som inte vill jobba.
De som drar lasset är de som jobbar och går till jobbet fast de är halvsjuka, och betalar skatt som går till dem som sitter uppe och ser på TV hela natten och tycker det är härligt att inte gå upp om morgonen. De påstår att de är deprimerade men tar inte medicinen som läkaren skriver ut. Alldeles för många arbetsskygga fejkade psykiskt sjuka finns i det här landet. Men de som är sjuka på riktigt ska naturligtvis få sjukpenning och pension.

Steve sa...

Om du är deprimerad och tycker livet är svårt – rör på dig! Motionera! Spring!
SvD skriver om den saken 7 mars.
Tänk också på att tempen går upp, om du springer e.d. – 30-40 minuter med 39,5º eller högre, det tar knäcken på många begynnande sjukdomar.

Knute sa...

Förr fick folk nervpiller som var förslöande, men lyckopiller (Cipramil, Zoloft, Prozac) piggar upp, det är därför staten vill få folk som påstår sig vara deprimerade att använda det. Utbrända människor fungerar också bättre.

Det är serotoninet i hjärnan som bränns ut av stress och alkohol etc. Med lyckopiller återställs serotoninbalansen.

Om man inte är deprimerad har pillerna ingen större verkan. Men risken finns att personen blir alldeles för nöjd med livet och inte har något behov av sex, och tanken på det gör honom i sin tur kanske deprimerad på riktigt.

Så det finns en likhet med de prestationshöjande droger som idrottsmännen i DDR och Sovjet dopades med. Idrottmännen drabbades dock av ännu värre biverkningar än impotens, de riskerade att deras testiklar blev små som russin.

Cipramil som tillverkas av danska Lundbeck är för övrigt ledmotivet i den förträffliga tv-serien "Lykke".

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.