18 mars 2012

Krigslagar i fredstid

Varje gång administrationen hittar på något som de befarar är mer kontroversiellt än alla vanliga restriktioner och påhitt, görs det offentligt på fredagseftermiddagarna i hopp om att så få som möjligt ska notera det.
Så i vanlig ordning presenterade WhiteHouse.gov denna Executive Order i fredags vilket fick internet att koka. Man kallar Ordern National Defense Resources Preparedness (beredskap)

Det är modellen för krigslagar i fredstid och det ger presidenten befogenhet att vidta vilka åtgärder som helst som anses nödvändiga för "National Defense" och det är regeringens definition som är avgörande. Avsikten är att tillämpa det i fredstid, eftersom namnet på Ordern säger att det är för "beredskap".

I skydd av denna order kan departementschefer för jordbruk, energi, hälsa och socialtjänst, transport, försvar och handel, lägga beslag på mat, boskap, gödningsmedel, entreprenadmaskiner, alla former av energikällor, vattenresurser, alla former av civil transport, (vilket förstås inkluderar fordon, båtar, flygplan), och allt annat material, inklusive byggmaterial oavsett vart det finns. Detta är förmodligen anledningen till att regeringen har besökt gårdar med GPS-enheter så de vet exakt vart de ska gå.

Regeringen får fördela och beslagta material, tjänster och anläggningar som anses nödvändiga eller lämpliga. De bestämmer vad som behövs och vad som anses lämpligt.

Vad händer om regeringen bestämmer att de behöver alla dessa saker för att vara beredd, även om vi inte är i krig? Vi kommer förmodligen inte att kunna gå in i en affär och handla någonting eftersom det kommer att rekvireras, "ransoneras" och kontrolleras av regeringen. Byggmaterial, livsmedel som kött, smör och socker, allt importerat, reservdelar, däck och bränsle för fordon, kläder etc. kommer sannolikt att bli oåtkomliga, eller åtminstone mycket sällsynta. Hur mycket tillverkas i USA nu för tiden?


Här är ett amerikanskt bensinransoneringskort från tiden för WWII. Jag liksom några av våra läsare minns säkert de svenska ransoneringskorten för matvaror.

Enligt denna nya Executive Order har statsråd rätt att låna ut pengar, erbjuda lånegarantier, till och med subventionera betalningar över marknadsmässiga priser (utan anbud eller kontrakt?) för allt de behöver. Detta skulle kunna göra Solyndra eller Halliburton till rena barnleken.
Ingenting kan så som ett krig generera enorma vinster för företags-"vänner" och vi kan vara säkra på att bankirerna och entreprenörer redan står i kö - eftersom det enligt denna nya Order inte ens krävs ett krig.

Naturligtvis finns det de som säger att detta inte är något att oroa sig över, men all upprördhet som beslutet skapade visar, att väldigt många är oerhört misstänksamma mot vad denna administration hittar på.

9 Kommentarer:

Knute sa...

Regeringerne foretager indgreb i de friheder, som vi ellers tog for givet i den vestlige verden og som er nogle af grundpillerne i vores civilisation. Visheden om, at privatlivet er ukrænkeligt, medmindre man udgør en decideret fare. Og at indgreb i privatsfæren fra højere statsmagter sker efter veldokumenteret begrundelse og beviser på ulovlig adfærd, der kan skade staten og medborgerne i samfundet.

Som det foregår i øjeblikket er det jo de lovlydige, der får krænket deres privatsfære, mens ingen kan forhindre de egentlige kriminelle i at fortsætte deres aktiviteter. Bevisbyrden er i dag blevet vendt, så at alle uskyldige er potentielle skyldige.

http://hammersmeden.wordpress.com/2012/03/18/overvagningssamfundet-statens-indgreb-i-vores-privatsfaere/

Ann-Marie sa...

Så nu kan O sno min sista konservburk utan så mycket som ett tack! Det är sannerligen en ding, ding, ding värld vi lever i!

Hetti sa...

Och ni var inte misstänksamma mot vad den förra gjorde... Suck...

Steve sa...

Ed Morissey på HotAir menar att detta inte är något att oroa sig för. Det är en uppdatering av en lag från 1994. Han kan ha fel, men… (HotAir.com)
- USA är en demokrati, och ni har regelbundna val. (Nazi-Tyskland hade ett fritt val; sedan var det slut.) En helt odemokratisk politik kan bara genomföras om majoriteten stöder den. Vilket inte är alltför troligt.
- Problemet för USA idag är väl media: Obama kör USA:s ekonomi i botten, men media ser honom fortfarande som sin gullegris…

Knute sa...

Förenta Staterna är konstruerat som en republik där presidenten inte ska ha särskilt mycket att säga till om inrikes. Han ska vara folkets tjänare. Men utrikes är han kejsare över ett globalt imperium. Därför är det oroväckande att Obama utsträcker sina maktbefogenheter inom landet.

USA bör inte göra samma misstag som Romarriket utan försöka behålla republiken trots att det är ett imperium.

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Jag läste om det här på Atlas Shrugs tidigare i natt. Tydligen är medborgarna nu också regeringens personliga egendom också. Som vid behov kan rekvireras för att jobba gratis som slavar vid behov. Vad som händer dom som vägrar är inte så svårt att tänka sig. Blir väl FEMA-camps utan att passera Gå...

Ann-Marie sa...

Robin, det blir nog snarare arkebusering ;o)

Knute sa...

Smygsocialisering: Obama vill att staten ska roffa åt sig mer mark

Senate transportation bill funds more federal government land grabs

“This is no Smokey the Bear coming in, this is heavy-handed, land-buying gangsters that don’t care how many landowners get hurt.”

For example, about two-thirds of the state of Utah, almost 70 percent, is already owned by the federal government.

“This takes huge amounts of land off the tax base for communities. It does not create jobs nor does it lower the deficit. I just don’t understand how the government owning more land helps anything.”

http://netrightdaily.com/2012/03/senate-transportation-bill-funds-more-federal-government-land-grabs/

Steve sa...

För stockholmare - ett samtal, onsdagen 21/3, i S. Eugenia katolska kyrka på Kungsträdgårdsgatan 12:
”Politics and Religion in America”, Professor John Langan SJ, School of Foreign Service, Georgetown university, USA, och Roland Poirier Martinsson, filosof och debattör (SvD).
Läsesalen kl 19.00.
- Risken är väl stor att Langan är vänsterforward. Fråga honom om hur Obama vill tvinga alla alla företag, även de katolska (sjukhus, universitet, skolor osv) att betala för aborter, steriliseringar och preventivmedel.
- Katolska biskopskonferensen i USA står enad emot, och får stöd av protestanter. Se t.ex. World Mag 17/3.
- (Det här är en viktig fråga, vad gäller religionsfrihet. Men har ni läst något om det i Sverige? Naturligtvis inte.)

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.