24 mars 2012

Kritik av Ryans budgetförslag


Liksom det tidigare budgetförslaget är detta långt ifrån perfekt men tyvärr är det mest konservativa man kan förvänta sig från denna kongress och president.

Nick Gillespie (Reason Magazine) levererar Libertarianernas perspektiv:

I korthet är Ryans plan inte så dålig som President Obamas budget, som kommer att spendera $ 3.8 trillioner år 2013 och $ 5.8 trillioner år 2022. Under de kommande 10 åren, tror Obama att federala utgifter kommer att uppgå till 22,5 procent av BNP medan intäkterna bara skulle bli i genomsnitt 19,2 procent av BNP. Så kan man inte driva ett land.

I det avseendet är Ryan plan något bättre men klarar fortfarande inte skratt-testet. Han räknar med att spendera $ 3.5 trillioner 2013 och $ 4.9 trillioner år 2022 (alla siffror är beräknade i dagens dollarvärde om inget annat anges). Utgifterna som ett genomsnitt av BNP skulle bli runt 20 procent av BNP och inkomster skulle uppgå till bara 18,3 procent.

Ryans budget föreslår en ny skatteplan och jämnar ut kostnaderna för Obamas hälso-och sjukvård och som ni ser ökar den inte skulden lika mycket. Han överför också Medicare till ett individuellt system över lång tid (klart 2050) som jag nämnde i gårdagens skriverier.

Gillespie kallar Ryans budgetförslag för "te-blask'. Här är vi, efter åratal av statligt underskott som inte visar något tecken på att ta slut. Hur kommer det sig att Ryan och den republikanska ledningen inte ens kan drömma om att balansera en budget över 10 år? All diskussion om att reformera rättigheter och skattelagstiftningen och allt annat, är naturligtvis bra och nödvändigt - det menar jag verkligen - men om man inte kan föreställa sig ett sätt att minska de offentliga utgifterna efter årtionden av en ohämmat slöseri, då är man inte seriös när det gäller att minska regeringen. Om Milton Friedman hade rätt, att utgifter är det riktiga måttet på regeringens storlek och utrymme i allas liv, då signalerar det etablerade Republican Party vad vi visste hela tiden: De är helt enkelt ett eko av Democratic Party.

Reason

2 Kommentarer:

Steve sa...

Paul Ryan’s budget är kanske inte så dum, i alla fall. Dems berättar vad följderna skulle bli:
1. Matförgiftningar! (Inga, eller i alla fall färre, inspektörer!)
2. ”It’s a plan to savage the poor” (Paul Krugman). To savage=anfalla brutalt.
3. ”Scrooge-like policies”! Dickens’ Scrooge var snål och ’kall’.
4. ”Slutet för demokratin! Extremt och oansvarigt. Men Obama vet om det!”
5. Gjort för att bekämpa #Occupy-Wall-Street! Gynnar de 1% i toppen bara.
6. College blir för dyrt för dig nu, och flygresor. Om du inte dör av matförgiftning!
7. Som en tornado genom åldringshemmen med miljoner seniorer!
8. Det kalla själv-intresset är dess grund.
9. Blir en dödsspiral för Medicare! Allt sådant blir för dyrt nu!
10. Har du barn i rummet ska du nog be dem gå ut, innan du läser vidare om det här!
(National Review 23/3)

Berit sa...

Lite i samma anda såg jag en idé om att en republican kvinnogrupp tänkte på frivillig väg skänka fria kondomer och p-piller till alla kvinnor som registrerar sig som Democrat eller kör omkring med en Obama-dekal på bilen.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.