24 mars 2012

Pengatvätt

När jag för ett par dagar sedan läste om att tvättmedlet Tide blivit populärt på svarta marknaden trodde jag att det var en av dessa historier som får "sitt eget liv" via internet och sedan distribueras som sanning.

Varje år stjäl organiserade grupper av professionella snattare varor för miljardtals dollar från detaljhandeln. Brottslingar brukar snatta varor som är små och dyra - CD-skivor, barnmat, presentkort, blekmedel för tänder, kosmetika och hostmedicin....men nu upplever vi en stöldvåg av det flytande tvättmedlet Tide.

En gallonflaska Tide var i mitt tycke alltför skrymmande men enligt Gary North fyller den de krav man har för att passa den svarta marknaden. Pengatvätt med andra ord.

För att fungera som valuta bör en vara uppfylla följande krav:

1. bred efterfrågan. 2. lätt att identifiera. 3. lätt att transportera utan att gå sönder. 4. slitstark och tålig. 5. möjlig att dela. 6. högt värde i förhållande till volym och vikt.

#6 kan diskuteras; guld eller silver vore naturligtvis bättre men är mycket svårare att komma över.

När ekonomin faller samman hittar företagsamma människor alternativ som de kan investera i och som behåller sitt värde. Saker som alla behöver och som är lätta att använda i byteshandel.

"... Stöld av Tide tvättmedel har blivit så vanlig och omfattande att vissa städer har inrättat särskilda arbetsgrupper för att stoppa det och återförsäljare vidtar särskilda säkerhetsåtgärder för att låsa flaskorna.
Tide har blivit en form av valuta på gatan. Detaljhandelns priset är stadigt högt - ungefär $ 10 till $ 20 per flaska - och det är en stapelvara i hushåll i alla samhällsklasser.
På den svarta marknaden kan man köpa en flaska för mellan 5 och 10 dollar och vissa tjuvar stjäl hela containers och säljer lasten till butikerna.
Det finns inga serienummer på flaskorna och det är omöjligt att spåra dem."

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.