Antingen har man en ekonomipolitik som sätter den enskilde medborgaren i centrum - konsumenten, arbetaren, företagaren - och låter varje enskild person avgöra vad han ska köpa eller sälja, var han ska arbeta, var han ska investera, och vad han vill skapa.
Eller så kan vi sätta regeringen i högsätet vad gäller ekonomin och låta byråkrater och politiker bestämma vilken "serve som är ute eller inne" - vilket företag som är konkursmässigt eller inte, eller vilken firma som ska få de stora kontrakten och gå med vinst.
Grekland har fler ekonomiska problem än bara den jättestora statsskulden och 21% arbetslöshet. Landet har ett alltför stort byråkrati som stryper privata initiativ och små företag. Det kanske är mer korrekt att säga att det är på grund av den alltför stora offentliga byråkratin som Grekland har den enorma skulden och 21% arbetslöshet.
Man kan hitta massor av exempel på det och också varför en snabb förändring är osannolik.
"Det tog 10 månader för en grupp av unga entreprenörer att öppna en butik på nätet. Mängder med pappersarbete, otaliga certifikat, långa timmar av köpslående med byråkrater för att övervinna en myriad av ofattbara hinder. De inspekterades av hälsodepartementet, brandkåren, handelskammaren och banken och blev tom. tillsagda att alla aktieägarna måste genomgå lungröntgen och lämna avföringsprov!
De aspirerande företagsägarna gav upp och vände sig slutligen till banker utanför Grekland."
Ett antal företagare beskriver sina erfarenheter vad gäller att starta eller köpa egendom. Det innebar höga avgifter, flera besök på olika skattekontor och månader för att navigera genom byråkratin.
Denna utveckling har inte skett "över en natt" men det är alltför lätt att peka finger åt grekerna just nu för att deras ballong sprack först.
USA: s skuld per person är större än Greklands likaväl som Irlands, Italiens, Frankrikes, Portugals och Spaniens men eftersom dollarn är världens reserv-valuta är det allvarligt för alla.
Vi måste förstå att i välfärdsstatens hela natur ligger att den ska växa och konsumera mer och mer av en nations inkomst.
Människor behöver en regering för att säkra sina egna gränser, möjligtvis ansvara för en del av infrastrukturen, se till att kontrakt efterlevs och att domstolsväsendet fungerar.
Andra saker som regeringar lägger sig i skapar problem.
Regeringarna är ett nödvändigt ont. Inte mer än så och det bör alltid vara vårt rättesnöre.
01 mars 2012
Regeringar är ett nödvändigt ont
Upplagd av
Berit
kl.
torsdag, mars 01, 2012
Etiketter: Berit
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
0 Kommentarer:
Skicka en kommentar
Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.