19 mars 2012

Sharia rena råttgiftet

Berättelsen om flickan som tvingades att gifta sig den som våldtog henne, och som sedan tog råttgift för att komma ur eländet.

En marockansk flicka blev våldtagen som 14-årig och tvingades av sin familj att gifta sig med gärningsmannen. Men efter två års äktenskap med fortsatt våld och skräck orkade hon inte mer utan valde att ta sitt eget liv.

Gärningsmannen var 10 år äldre. Enligt sociallagarna i Marocko måste Amina - för att dra ett streck över skammen och undvika att familjen utstötte henne - gifta sig med sin bödel, som i äktenskapet fortsatte som han hade börjat.

Efter två år bestämde hon sig för att göra slut på sitt fruktansvärda liv och tog råttgift. Mannen visade henne inte ens respekt i dödens stund, men förde hennes kropp till hennes föräldrar och sedan till sjukhuset för att undvika att bli anklagad för mord.

Aminas mamma är ledsen över att hon inte anmälde honom tidigare. Det har hon nu gjort tillsammans med familjen, så kanske han hamnar i fängelse.

Några hundra upprörda kvinnor demonstrerade utanför regeringsbyggnaden i Rabat i lördags och krävde ändring av den medeltida lag som gör ett våldtäktsbrott mot en minderårig flicka fri från straff om gärningsmannen gifter sig med henne.

Vad ligger bakom den underliga bestämmelsen? Förmodligen ska det väl uppfattas som att en våldtagen flicka inte hade minsta möjlighet att bli gift, men måste tillbringa livet som "oren", utstött och prostituerad. Så gärningsmannens giftermål med flickan ska nog ses som en "välgärning" mot henne.
?

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.