08 mars 2012

Vad är kvinnodagen - ris eller ros?

Vad symboliserar kvinnodagen? I Sverige uppfattas den uppenbarligen som en demonstrationsdag. I Uppsala blir det barnvagnsmarsch mot mödradödligheten och demonstration mot kvinnlig könsstympning. Det ska också marscheras under parollen "krossa patriarkatet".

Naturligtvis ska problemen med kvinnoförtryck, hedersvåld, könsstympning uppmärksammas! Men varför bara under denna dag? Under årets alla dagar förekommer dessa problem.

Nej, på kvinnodagen borde kvinnor i stället uppvaktas med blommor och hyllas, som man gör i stora delar av Europa och världen.

Dessutom är det fel att demonstrera om att "krossa patriarkatet" i stället för hur man ska utforma ett samhälle där män och kvinnor är likställda. Demonstranterna gör kvinnodagen till en dag då kvinnor ska påminnas om det värsta som finns här i livet, i stället för en dag då de hyllas för att de är kvinnor och älskade och man gör dagen till en trevlig dag.

2 Kommentarer:

NisseArthur sa...

Bra skrivet "Gäster". Du har helt rätt. Jag kan berätta att vid de tillfällen jag arbetat på bl. a. Balkan har jag noterat att folket där har en annorlunda syn på kvinnodagen den 8 mars än vad vi har i vårt land (bland alla kacklande feminister). Kvinnorna på Balkan är stolta över denna dag. De är fint uppklädda, uppvaktas med blomster och morgontal av sin chef. De blir naturligtvis också bjudna på lunch av chefen. Detta gäller i stort på alla arbetsplatser. En uppskattad dag i södra Europa. / Nisse Arthur

Steve sa...

Inernationella kvinnodagen (8 mars) ”instiftades redan 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen… ’Rösträtt för kvinnor skall ena vår styrka i kampen för socialism.’ ” Dagen är nationell helgdag i bl.a. Ryssland, Ukraina och Vitryssland. (Wiki)
- SvD, som en gång var en konservativ tidning, är idag fylld med kvinnodagsmaterial. På Brännpunkt skriver Margot Wallström att ”Ny lag kan stoppa våldtäkterna”. I Kongo-Kinshasa. Jaha… En ny lag i USA ska reglera inköpet av ”konfliktmineraler" från Kongo… Minsann.
- En gammal stöt som jag vet att våldtäkter före 1968 egentligen inte var något problem. Det var som mord – det förekom, men var inte ett realistiskt hot. Bl.a. eftersom någorlunda anständiga flickor aldrig var ensamma ute sent på kvällen.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.