27 april 2012

Då och Nu

Vi hör så ofta att historien upprepar sig vilket naturligtvis inte är helt ordagrant korrekt men paralleller kan vi dra.
Jag vill göra er uppmärksam på likheterna i den krigsfeber som drivs av de styrande i USA mot Syrien och Iran och uppviglingen av befolkningen i Tyskland under 1930-talet.

I båda fallen finner vi en styrande elit som härskar över förlamande ekonomiska förhållanden. För att överleva politiskt måste man styra medborgarnas uppmärksamhet bort från en försämrad levnadsstandard, samt en kraftig nedskärning i tidigare existerande frihet.
När det gäller Tyskland, drevs propagandan så att tyskarna skulle se sina kulturella bröder i grannländerna som offer för förtryck av onda tyranner och i behov av "befrielse".

Det var de påstådda förhållandena i Sudeten-regionen Tjeckoslovakien, Rheinland och Polen. Efter remilitarisering av Rhenland 1936, intagning av Sudetenland och resten av Tjeckoslovakien 1938-9, iscensatte man en "falsk flagg"-incident vid Gleiwitz på den tyska sidan av gränsen mot Polen, som förevändning för att invadera den olyckliga nationen. Vi vet alla hur det blev sedan.

I dagens läge tänk: Straits av Hormuz.

Spola fram till modern tid, och vi ser massmedia / talespersoner för regeringen, bekymra sig över brott mot mänskliga rättigheter som begåtts av den syriska diktatorn, liksom påstådda ansträngningar av en krigisk dåre i den iranska regimen att utveckla kärnvapen. Kombinera detta med administrationens misslyckade ansträngningar för att övertyga amerikanska medborgare om förekomsten av en ekonomisk "återhämtning", och förutsättningarna för en eventuell "perfekt storm" är påfallande för att inleda en "militär aktion" så att den nuvarande Obama-regimen ska förbli vid makten.

Det är inte alls otänkbart att Obama tror att han behöver ett krig och det skulle inte förvåna mig om fredspristagaren drar i gång ett mot Iran i slutet av sommaren, om han tror att det kommer att få honom omvald. Jag kan föreställa mig en seriös debatt om vilken presidentkandidat som mest effektivt kan leda nationen under krigstid.

15 Kommentarer:

Knute sa...

Valkampanjen riskerar bli en tävlan mellan Romney och Obama om vilken som är tuffast mot Iran.
Den ende som är återhållsam är republikanen Ron Paul.
För USA är det viktigaste att skapa maktbalans. Det finns fler problem än Iran, till exempel Ryssland, och på längre sikt Turkiet.
Nixon töade upp relationerna med Kina på 1970-talet. USA's president bör göra något liknande med Iran.

Knute sa...

Så vad ballrade Israels försvarschef Gantz i den anti-israeliska New York Times?

"Fundamentalistisk islam har ett sätt att få människor att göra några mycket irrationella saker, men det iranska ledarskapet består av mycket rationella människor."

http://israelisverige.info/?p=12114

Knute sa...

Amerikas situation påminner om när Romarriket övergick från republik till kejsardöme via Julius Caesars diktatur.

Steve sa...

Konflikten i Syrien gäller (till största delen) relationen mellan sunni-muslimer (74%) och andra muslimer (styrande alawis (11%), imamis, ismailis; och druzer (3%) i sydväst), samt olika kristna (10%). (Wiki).
- Om alawi-regimen kollapsar, och sunni tar över, går det väl för de kristna som i Irak och Egypten, dvs de fördrivs till stor del.
- Svenska syrianerna rapporterar om detta: http://www.bahro.nu/?aid=875 (m.fl.)
- Men svenska media tror fortfarande att ”arabvåren” är demokratisk och alltså jättebra… Som i ursprungslandet Egypten alltså, där fundamentalisterna (Muslimska Brödraskapet, och salafisterna) tog 65% av rösterna…
(Visst är det väl lite lustigt att våra gudlösa media så helt satsar på islam? Muslimer får man aldrig tala illa om…)

Anonym sa...

Knute
Intressant parallell.
/SB

Berit sa...

Vid 4: e århundradet var den romerska ekonomin och skatte-struktur, så betungande att många bönder övergav sin mark för att få statliga bidrag
Vid denna tidpunkt spenderade den kejserliga regeringen det mesta av de insamlade medlen, antingen på militären eller sociala bidrag. Enligt historikern Joseph Tainter, "Var det fler som levde på finansdepartementet än de som betalade in till det.
Låter det bekant?
Under fyrahundratalet var skatteupplopp och uppror allt vanligare på landsbygden bland de få bönder som var kvar. Den romerska regeringen hade rutinmässigt sänt sina legioner att tysta böndernas skatterevolter.
Men detta hindrade inte skatter från att öka.
Valentinian III, som påpekade 444 AD att nya skatter på markägare och handlare skulle vara katastrofala, införde ändå en 4% moms ... och bestämde vidare att alla transaktioner skulle ske i närvaro av en skatteinsamlare.
Ingen bytes-eller-svart-handel således.

Steve sa...

I Egypten styr islamisterna nu. Lagstiftar, alltså.
I ett nytt lagförslag ges äkta mannen rätt till samlag med sin avlidna hustru, upp till sex timmar efter döden. Ett ”farväl-samlag".
Minimiåldern för äktenskap ska också sänkas till 14 år.
Kvinnors rätt att utbilda sig och arbeta försvinner.
Daily Mail (UK) rapporterade 26/4.
(I en länk säger man att ”100.000 kvinnor utsätts för brutal genital stympning i UK; några av offren är bara tio år.”)

Steve sa...

En blogg i Telegraph kunde redan förra året (maj 2011) konstatera att nekrofili är helt halal. En imam i Marocko, Zamzami Abdelbari, hade konstaterat det. Det står ju i Koranen att muslimska män ska gå till paradiset med sina fruar.
I princip har också kvinnor rätt till samlag med sina döda män. I princip, alltså.
http://my.telegraph.co.uk/markulyseas/markulyseas/1311/fatwa-necrophilia-is-an-acceptable-practice-in-islam/

Knute sa...

Ja, vad liknar USA mest, 100-talet f.Kr då Romarriket övergav republiken och blev imperium, eller 400-talet e.Kr då det gick under?

USA är samtidigt ett imperium och en republik, och Obama försöker göra sig till kejsare genom att fördärva ekonomin. Men nog är USA tillräckligt starkt för att hålla ställningarna hundra år till?

Knute sa...

Glenn Beck TV har sammanställt en dokumentär om det växande terrorhotet i Amerika. Dokumentären beskriver kontakter med och infiltrationer av Muslimska brödraskapet i USA:s regering.

http://missionxp.webblogg.se/2012/april/rumors-of-war-iii-vida-varre-terror-an-brei.html

Knute sa...

Turkey blocks EU from NATO summit unless Organization of the Islamic Conference (OIC) also attends.

http://tundratabloids.com/2012/04/turkey-seeks-to-nix-eu-seat-in-upcoming-nato-summit-if-oic-not-allowed-to-participate.html

Knute sa...

Al-Jazeera: Propaganda-oasen från ökenlandet

"Fuldstændig ukritisk gjorde TV-stationen næsten reklame for oprørerne i Libyen, samtidig med at de civile tab ved NATOs indgreb blev nævnt med larmende tavshed. Billedet af en perfekt revolution på tværs i den arabiske verden skulle formidles for enhver pris.

At de såkaldte oprørere i Syrien så rent faktisk består af terrorister og lejesoldater udstyret med våben af Vesten, Qatar og saudierne, er noget der forbigås grundigt. For hovedsagen er, at al Assad bliver fjernet og erstattet af et sunni-islamistisk styre under indflydelse af Saudi Arabien."

http://hammersmeden.wordpress.com/2012/04/29/al-jazeera-propaganda-oasen-fra-orkenlandet/

Knute sa...

Romney angriper Obamas utrikespolitik:

“In dealings with other nations he [Obama] has given
– Trust, where it was not earned
– Insult, where it was not deserved and
– Apology, where it is not due !!!”

http://hodja.wordpress.com/2012/07/25/den-korteste-og-mest-beskrivende-saetning-om-obamas-udenrigspolitik/

Knute sa...

The evidence is mounting that Syria has become a magnet for Sunni extremists, including those operating under the banner of Al Qaeda.

One Qaeda operative spoke to an Iraqi reporter for The New York Times. “Our big hope is to form a Syrian-Iraqi Islamic state for all Muslims, and then announce our war against Iran and Israel, and free Palestine.”

http://snaphanen.dk/2012/07/25/hvem-skal-vi-nu-holde-med-villy/

Knute sa...

Afslutningen på egyptisk oldkultur?

Det første Muhammad gjorde da han kom til magten var at smadre det allermest hellige religiøse tilholdssted i Mellemøsten, det vi i dag kalder Kaaba. Før han lavede det om til et islamisk sted indeholdt Kaaba 360 afguder der repræsenterede enhver religiøs overbevisning på den tid, herunder Judaismen, Kristendommen, Hedenskab m.m.

Der er en ægte fare for at Islam en dag vil ødelægge Egyptens kultur- og historiske arv.

http://synopsis-olsen.blogspot.se/2012/07/afslutningen-pa-egyptisk-oldkultur.html

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.