06 april 2012

Guldfoliehatt - eller finns det ett uns av sanning i misstankarna runt dumpning av guld i USA?

En nära vän till mig som för personligt investeringsändamål är förtjust i det som blänker, har gjort mig uppmärksam på en intressant företeelse att guldpriset troligtvis manipuleras här i USA. Kontentan av analysen är att även om priset på guld har ökat dramatiskt i hela världen, efter en ganska tråkig rak linje runt $ 400-strecket 25 år i rad, bröts den trenden 2005 och priset på guld har sedan stigit i en ovanligt rak linje till sitt nuvarande pris runt $ 1650. Detta egendomligt stadiga uppsving väcker misstankar.

Ännu mer misstänksamt blir det när man noterar att, trots den stadiga guldprisstegringen har de dagliga marknadspriserna i USAs guldmarknad sjunkit konsekvent under de senaste 11 åren! Det är svårt att tro tills du ser diagrammen.

Ur ett globalt perspektiv handlas det med guld dygnet runt, vilket innebär att alla ökningar som sker har hänt utanför USA. Priset ökar utomlands och någon börjar sälja guld (eller tar marknadspositioner som optioner) under den amerikanska marknadens öppettider och sedan sker prishöjningar under de icke-amerikanska marknadernas öppettider, och så fortsätter cykeln. I över ett decennium! Se en mer detaljerad analys här.

Finns det någon bland våra läsare som kan bidra med ytterligare information?

I en närliggande observation - fast jag säger inte att Fort Knox är tomt numera - påstår det amerikanska myntverket, US Mint, att Fort Knox för närvarande har drygt 147 miljoner uns guld, vilket är en minskning från nästan 650 miljoner uns under andra världskriget.
Myntverket säger också att det nuvarande beloppet inte har förändrats på många år.
Intressant också att myntverket inte prissätter enligt marknaden (vilket andra finansaktörer måste göra i USA) - eftersom de är en statlig myndighet, så kan de tydligen undanta sig själv från sina egna regler - så i myntverkets bokföring värderas reserverna till lite över $ 42 per uns. Det innebär att myntverket endast bokför $ 6 miljarder medan marknadsvärdet för närvarande är omkring $ 240miljarder - en lätt underdrift...

Allvarligt talat, varför sitter Fort Knox på guld överhuvud taget? Dollarn har inte varit växelbar mot guld under många år. Om ni sett de gamla dollarsedlarna så stod det at de kan "inlösas mot guld på begäran" - privatpersoner i USA kunde göra det innan FDR förbjöd privat innehav av olika former av guldvaluta för ca 80 år sedan. Nixon avskaffade slutligen de sista resterna av dollar-guld-länken tidigt i sin administration. Så förutsatt att vi faktiskt fortfarande har guld i Fort Knox - varför? Det är en total gåta. Det vore bättre att antingen sälja det för att betala av statsskulden, eller tillåta amerikanska skattebetalare att köpa tillbaka guldet till sitt bokförda värde. Jag är rentav villig att betala $ 50 per uns!

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Vad jag vet så är silver undervärderat, någonting för småspararen.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.