16 april 2012

"Låt de rika betala!"

Tyvärr är det alltför många amerikaner som inte förstår detta. Förstår man det i Sverige?5 Kommentarer:

Anonym sa...

Berit
Jag förstår inte avundsjukan gentemot de rika. Om de har en idé, som de vill genomföra, t.ex. skapa en iMac, en iPhone, och iPad så att varje människa kan köpa en sådan billigt, eller skapa billiga IKEA-möbler och då lyckas samla på sig massa pengar, så låt dem. Det rör sig om passionerade människor som brinner för en sak. De kan inte sitta i mer än en bil i taget (precis som jag), de kan inte vistas i mer än ett hus i taget (precis som jag), de kan inte ha mer än en kostym på sig åt gången (precis som jag) och de äter nog inte fler pepparstekar i sitt liv än vanliga människor. Däremot offrar de ganska mycket i sitt personliga liv. Och man säger ju att varje stor förmögenhet bara varar i tre generationer: 1. den som skrapar ihop den (och samtidigt försummar sina barn), 2. barnen som förvaltar den (men som inte har samma passion) och 3. barnbarnen som förslösar den.
De här människorna gör en väldig massa nytta. Men jag skulle inte vilja byta med dem. De offrar för mycket av sitt personliga liv. Det tror i alla fall jag. Är nog mycket behagligare att leva sitt liv som en medioker person (som jag), inte rik men inte heller fattig.
/SB

Berit sa...

Jag förstår det inte heller och för 30-40 år sedan, när jag först började vistas i USA och lärde känna amerikaner var det så skönt att träffa människor som verkade glada och uppskattande över andras framgångar. Det var så annorlunda mot Sverige då, där man redan hade den missunnsamma attityden att om någon var framgångsrik var det därför att han antingen lurat andra, utnyttjat andra och den enda man kunde gratulera var den som vunnit på lotteri. Den avundsjukan fanns inte i USA då, men nu har man "hunnit ikapp"

PS. Om man söker arbete, frågar man en som är rik eller den som är fattig?

Anonym sa...

Om man tjänar mycket pengar på att producera och sälja vapen till GUD:s utvalda folk och andra skurkstater , ska man då betala låg skatt ??

AWSvensson sa...

Ian Wachtmeister sa på den tiden han befann sig i riksdagen när debatten gick att rika skulle betala mer i skatt. Problemet är att det finns för lite rika. Även om man plundrade dessa så kallade rika så skulle dessa pengar inte räcka många dagar utan snabbt bli uppslukade av det svarta hålet. Med en sådan lagstiftning så är inte problemet invandring utan utvandring. Nej det är medelklassen som bekostar politikernas euforiska godhet.

Steve sa...

”The Coming Cultural Disintegration” är en lång (4 sidor) artikel i American Spectator. Den utgår från en ny bok av Charles Murray, ”Coming Apart", och handlar om förändringarna i den amerikanska ”kulturen” sedan, säg, 1960.
- Förr fanns vad Murray kallar ”the founding virtues” i USA – giftermål, arbetsamhet, hederlighet, och religiositet. Alla amerikaner delade de idealen.
- Idag är det inte så. ”Den nya eliten” har kvar dem, i princip, men bland ”folket” är de till stor del borta. Och de har försvunnit ännu mer bland afrikanerna.
- En viktig orsak till detta var att ”vänstern” ville ge bidrag. För gifte sig kvinnan med sitt barns far; idag gifter hon sig ofta med staten. Bland afrikaner är det 75% av barnen som uppfostras av en ensamstående mamma. Och i den arbetarstad Murray behandlar är 50% av mödrarna under 30 år ogifta.
- Arbetsetiken har också kollapsat där. Och man ägnar sig nu åt? TV-tittande. (Video-spel fanns inte med i undersökningen.)
- Eliten, å sin sida, vet inte mycket om resten av USA. Katie Couric (f 1957, ABC News) blev förtvivlad när John Kerry besegrades av Bush 2004: ”Vad är det här för väljare (i Ohio och Indiana)!?”
- Men elitens nya religion, miljötänkandet, har gjort det nästan omöjligt att bygga en ny industri i USA. Sådant får kineserna ägna sig åt.
(American Spectator, 12 april)

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.