31 maj 2012

"Bubblan" på Potomac-floden

En artikel beskriver hur Washington DC med förstäder blomstrar, till följd av regeringens generositet med våra skattepengar. Grånade veteraner från lobbygrupper förvånas emellertid inte.

 Artikeln sammanfattar väldigt mycket av vad som gått snett i västerländska samhällen med deras uppblåsta offentliga sektor.  Och den belyser också hur så många av dem, som kallar sig "entreprenörer" och "konsulter",  i själva verket står och faller med statliga fonder som på intet vis liknar "laissez faire"-kapitalism.Mest skrämmande är att unga människor ser det som sin framtid. Om man bortser från rikedom, är ungdom det mest utmärkande draget för elit-Washington.
 De flesta som har flyttat till Washington sedan 2006 har varit under 35 år gamla. Regionen har den högsta andelen av 25-till-34-åringar i hela USA
"Vi är ett mecka för unga människor".
 En av de nyanlända säger att budskapet som gått ut till alla nyexaminerade studenter är att i Washington finns det arbete. "Det är en plats där en humaniora-student fortfarande kan få ett jobb eftersom man inte behöver några speciell färdigheter."
""Marvellous", som Clint Eastwood säger i sina filmer.

Kapitalismen bygger på kapital och kapital genereras genom sparande och inte genom att man trycker sedlar, i motsats till vad många ekonomer och centralbanker vill att vi ska tro. Välmående samhällen har alltid byggts på verkligt kapital, vilket har uppmuntrat till sparande och utbyggnaden av aktiekapitalet som i sin tur ökar produktiviteten av mänsklig arbetskraft.
Amerikanska sparare skiljer sig inte från grekiska eller tyska sparare, och den roll som pengar och sparkapital spelar,  är inte annorlunda i USA än i något annat land. Lagar om ekonomi ändras inte från plats till plats och att offra spararnas intresse och pengar för ett kortsiktigt uppsving för tillväxt, kommer att ha samma negativa, långsiktiga effekter i USA som det har på alla andra ställen.

4 Kommentarer:

Knute sa...

Harbingers of Doom for Obama?
Prominent Democrats are leaving Obama's party on issues of conscience.

"The irony of Obama’s predicament is that it is a completely self-inflicted political wound caused by hubris and a complete personal disconnect with the values that permeate Americans regardless of race.

Pollsters have always agreed that America is a center-right country, and it may turn out Obama’s one lasting legacy may be uniting the center-right against him and his intrusive federal government policies."

http://netrightdaily.com/2012/05/harbingers-of-doom-for-obama/

Knute sa...

Vad Tea Party står för

Från Hodjanernes Blog:

Den amerikanska juridikprofessorn Elizabeth Price Foley var ursprungligen en typisk amerikansk liberal (= vänsterorienterad). Men sedan började hon sätta sig in i sakerna, blev klokare och bytte inställning.
Hör henne berätta om de tre grundläggande ståndpunkterna hos Tea Party-rörelsen:

1. Begränsad regering
2. Ett icke-ursäktande försvar av USA:s suveränitet
3. En övertygelse att konstitutionen bör läsas i den ursprungliga betydelsen

Och hör hur hon uppfattar EU som ett skräckexempel på att avstående av makt inte är en fördel:

http://hodja.wordpress.com/2012/05/31/sf-aner-ikke-hvad-tea-party-bevaegelsen-star-for/

Peter sa...

Berit, du borde läsa denne svenske nationalekonom, som dessutom skriver på ett humorristiskt sätt. Han brukar komma med en ny betraktelse (nästan) varje dag.

http://www.borstjanaren.se/borst/articleList/kat_id/12


Här följer några axplock:

http://www.borstjanaren.se/borst/borstArticleDetails/article_id/8815

http://www.borstjanaren.se/borst/borstArticleDetails/article_id/8906

http://www.borstjanaren.se/borst/borstArticleDetails/article_id/8765

Steve sa...

Valkampanjen i USA tycks kunna bli lite roligare nu, intensivare. Hittills har Obama-folket kunnat störa GOP-mötena utan konkurrens. Nu får de igen: David Axelrod, Obamas högra hand, skulle tala i Boston, Mass, om hur helkass Romney varit som guvernör där. Men han möttes av något hundratal republikaner, som -- à la Demokraterna -- motsade (motropade) honom.
Om ena sidan förstör den andra sidans valmöten, bör de inte bli förvånade om de får tillbaka med samma mynt. ( Powerline )

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.