23 maj 2012

Den svarta innerstadskulturen i USA


Sverige är Sverige, och USA är USA. Erfarenheter från samhälle och skola är inte utan vidare jämförbara. Men när det gäller invandring och integration framhålls USA ofta som en förebild, och den amerikanska ”melting pot”-teorin var en viktig inspirationskälla när Sveriges regering och riksdag 1975 beslutade att landet skulle göras om till ett mångkulturellt samhälle. Idén att olika folkslag så småningom smälter ihop till en harmonisk helhet har dessvärre visat sig vara en illusion. Trots att svarta lever i USA sedan generationer, och trots nästan 50 års stora och ökande ansträngningar att förbättra afroamerikanska elevers skolresultat är gapet mellan deras prestationer och vita och asiatiska barns prestationer i stort sett oförändrat.

Läraren Christopher Jacksons berättelse på en amerikansk blogg om sina erfarenheter av att undervisa i en mångkulturell high school i en av USA:s sydstater är en rapport från ett närmast konstant krigstillstånd. En majoritet av eleverna är svarta. Uttryck som journalister brukar använda om skolan, som ”kaotisk”, ”dålig studiemiljö”, ”frånvaro av disciplin” täcker inte det som pågår. Eleverna skriker i munnen på varandra. Språkkunskaperna är katastrofala. Eleverna talar en grov dialekt som nästan är ett annat språk. De uttalar orden fel, deras grammatik är undermålig. När de ska fråga ”Where is the bathroom?” blir det: ”Whar da badroom be?” De skriver som de talar. Och detta gäller inte barn, utan high school-elever i övre tonåren, motsvarande svenskt gymnasium.

”Jag kan inte göra det här. I black”

Droger finns överallt, och våldet kan explodera när som helst, utan förvarning. Vakter är alltid närvarande i svarta skolor, även i klassrummen. Intresset för att lära sig något är på en bottennivå. Det är inte ovanligt att svarta elever vägrar att utföra uppgifter ”eftersom allting handlar om vita”. En elev kan säga inför en uppgift: ”Jag kan inte göra det här, Mr Jackson. I black.” De betraktar allting genom en ”lins” av sin egen hudfärg. Allt bedöms utifrån ras – och själva är de fullblodsrasister gentemot ”hispanics”, latinamerikanska invandrare.

Allt som de inte gillar är ”racis´”

På en punkt råder en förkrossande enighet bland eleverna: allting som de inte sympatiserar med är ”racis´” – rasistiskt. Jackson är historielärare. När han undervisar om brittiska filosofer skriker eleverna: ”Dey all white! Where da black philosophers?”. Han försöker förklara att det inte fanns några svarta i England på 1600- och 1700-talen. Eleverna: ”Dat racis´!” Jackson tar upp den kände förkämpen för svartas rättigheter Marcus Garvey. Garvey Honom har de aldrig hört talas om.

”Har du gjort läxan?”
”Na, homework racis´”.
”Varför fick du underkänt på provet?”
”Prov racis´”.
”Yeah, bidragen kommer från vita”

Synen på samhället, ”the government”, är att det är en vit kassako som det gäller att mjölka mesta möjliga bidrag ur. När de svarta eleverna får i uppgift att beskriva vad politikerna kan göra för att förbättra Amerika blir svaret: ”Vi behöver mer bidrag”. De har oftast inte ens en vag aning om vem som betalar. En flicka medger till slut: ”Yeah, det kommer från vita. De är i alla fall snåla.”

Många svarta flickor är fullt nöjda med en framtid som socialbidragsdrottningar, ”welfare queens”. En flicka säger att hon ska skaffa sig massor av barn och få feta checkar från samhället. Ingen i klassen tycks ha några invändningar mot hennes karriärval. Inställningen till brott är lika generös. Det är helt okej att begå brott om det gagnar en själv.

”Beprövade undervisningsmetoder fungerar helt enkelt inte på svarta elever. Det jag hade som mål för mina vita elever kunde jag aldrig uppnå med flertalet svarta” skriver Christopher Jackson. ”De flesta brydde sig inte om någonting av det jag försökte lära dem. När detta pågår år efter år kväver det en lärares själ, förstör hans empati och får honom att skuldmedvetet söka efter Bellkurvan på Internet.”

Tack till Peter som sammanställt utdrag från Snaphanen och Julia Caesar samt Marty Nemko.
Läs båda artiklarna i sin helhet!

22 Kommentarer:

Anonym sa...

Härligt generaliserande. Rasistiskt skulle jag nog säga.

Berit sa...

Hur vågar du insinuera att jag är rasistisk när din egen idiotiska kommentar är ett bevis på att du är den som är besatt av rasistiskt tänkande och inte har en aning om innerstadskultur i USA. Du engagera dig i psykologisk projektion som ett sätt att förneka en smärtsam verklighet som du inte har IQ nog att förstå. Den verkliga frågan som måste diskuteras är hur Democrats har misslyckats med ekonomisk politik och behandlar minoriteter som mindre vetande. Därav utvecklingen vi ser i skolor med övervägande svarta elever. Är du helt i avsaknad av argument?

Anonym sa...

Med din kantrade moral så vet jag inte vad du tänker men du är uppenbart rasist och inget annat. Sen försöker du förvandla rasismen till någonslags pseudovetenskap är en annan sak.

Det amerikanska skolväsendet är kasst och hela samhällsstrukturen är skev men det ska ju vara så när kapitalismen härjar helt ohejdat och alla ska vara fria från fan vet vad...

Peter sa...

Anonym: för mig finns rasismen överallt; svarta mot vita, vita mot svarta osv. I din värld verkar det bara vara vita som är rasistiska - och jag är så fruktansvärt trött på den sterotypa bilden. Som framgår ovan så verkar inte svarta och hispanics kommer bra överens, milt sagt.

I Helsingfors tvingades man sommaren 2010 stänga stadens största nöjesfält (8000 personer evakuerades) efter att några hundra somalier och kurder startat ett vildsint slagsmål.

I Södertälje vittnar muslimer om hur de blir trakasserade av syrianska grupper.

Och när det blev det "rastistiskt" att förmedlar fakta?

Så kom med bättre argument än att dra upp rasistkortet.

Dessutom: i USA så verkar elever med sydostasiastiskt ursprung klara sig bäst, följt av vita, hispanics och svarta. Men det är de två första grupperna som lider mest på ett sätt eftersom de andra grupperna ofta kvoteras in till högre utbildningar eller har mycket bättre möjligheter att erhålla pengar från olika organsiationer.

Anonym sa...

Berit
Varför släpper du igenom den här typen av intelligensbefriade kommentarer som Anonym för fram. Han är ju alldeles uppenbart korkad och denna typ av okvädningsord staplade på varandra utan faktabaserade argument smutsar ner din blogg. Låt denna typ hålla till på någon annan blogg men inte på din och Knutes.
/SB

Steve sa...

År 2010 levde 75% av de vita barnen (och 67% av Hispanics) med båda föräldrarna.
(18% av de vita med endast mamma, men i 6% var hon änka.)
Men år 2010 levde 39% av de svarta barnen med båda föräldrarna.
(50% med endast mamma; i 32% var hon änka. Kan det sista vara rätt?)
(Som barn räknas de under 18 år, som inte bildat egen familj.)
(World Almanac 2012, sid 618)

Amerikanska svarta har (ofta nog) en slavmentalitet? De kristna afrikaner jag möter i församlingen här verkar vara helt annorlunda. (Och även USA: Hört om Condoleezza Rice?)

Berit sa...

SB, det var avsiktligt denna gång för att visa er andra vilken typ av, som du säger, intelligensbefriade kommentatorer vi ständigt har, men som vi sorterar bort i vanliga fall. Men vill inte gärna tro det men det verkar som många människor helt saknar kunskap, klarar inte sanningar och kan inte föra en sakligt diskussion.
Det enda de klarar är personangrepp och sedan blir nazist och rasist för hela slanten.
Det lustiga är att jag vet namnet på en av dem och också var hon bor.

Anonym sa...

Skrämmande inblick i verkligheten.
Tack för översättningen, och artikeln.
/ Markus Valiant

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Knute sa...

Om vissa kommentatorer bara kunde skilja på sak och person...

"Ni är alla vita och har haft alla förutsättningar att klara er bra i livet, alla har inte de förutsättningarna."

Spydpigen sa...

Hørte vi ikke netop i går, at en svensk lærer var blevet overfaldet, og at myndighederne mente, at sådan noget måtte en lærer finde sig i??????

Spydpigen sa...

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, kræver omgående handling fra justitsminister Morten Bødskov og social- og integrationsminister Karen Hækkeup, efter at en 18-årig anbragt ung tidligere i dag stak en pædagog i maven med en kniv i Sunds ved Herning.

Ifølge Peter Skaarup har regeringen siddet med hænderne i skødet efter mordet på en pædagog ved institutionen Blåkærgaard i vinter, idet den overlod det til Region Midtjylland at afgøre, hvorvidt der var brug for vagter.

http://www.danskfolkeparti.dk/Pressemeddelelser.asp

Knute sa...

Djævlen får frit spil i skolerne

http://www.danskfolkeparti.dk/DF_Dj%C3%A6vlen_f%C3%A5r_frit_spil_i_skolerne.asp

Anonym sa...

Dom svarta i USA har ett roligt uttryck som samtidigt
har alldeles för mycket sanning i sig.
He is a double B
***************************
Double B = Black and Broke

Ann-Marie sa...

Ibland är det bra att höra från "den andra sidan" också. Det blir så tråkigt när alla har samma åsikter. Dessutom är det extra roligt att platta till dom!

a Martin sa...

Om nu racism är fel ord, så kanske man kan säga att ”kulturcist” kanske är rätt namn för åsikterna på denna bloggen.

Men det blir ett problem när man får för sig att folk från en viss kultur alltid är på ett visst sätt. Det är då det börjar bli racism – när man inte ser att det finns nyanser i de olika kulturerna på jorden. Det är detta jag känner görs på denna blog – man drar ofta onyanserade slutsatser.

Att säga: ”beprövade undervisningsmetoder fungerar helt enkelt inte på svarta elever. Det jag hade som mål för mina vita elever kunde jag aldrig uppnå med flertalet svarta” är ju racistiskt. Att dra slutsatsen att en människa är på ett visst sätt på grund av sin hudfärg har inget med verkligheten att göra. Att däremot barn från vissa kulturer (som ofta har en någorlunda gemensam hudfärg) är formade på ett visst sätt, det är en annan sak. Att många svarta i USA är formade av de generationer av förtryck som de utsattes för är väl inte så konstigt? Man får också komma ihåg att det inte var allt för längesen segergeringen i USA upphörde.

De flesta barn vill lära, men om de vuxna och samhället i stor runtomkring är trasigt blir barnen trasiga. Var man kommer ifrån rent geografiskt och hur man ser ut har inget med saken att göra. Sen håller jag fulltsändigt med om att det finns problem som är vanligare inom viss a kulturer, men jag förstår inte hur det ska bli bättre av att man stänger ute dem från andra? Sen är ju dessa kulturer ofta formade av en historia av kolonial racism och slaveri, där efterlevande generationer kan ha svårt att klättra på den sociala stegen.

Det viktigaste för att få en bättre värld är att folk får insikt i att deras kultur och beteende inte är det enda rätta, plus att det finns stora nyanser i varje kultur. Har sagt det tidigare och säger det igen – åsikterna som denna bloggen skildrar innehåller inte mycket gråskala, utan allt är svart eller vitt.

Frågan är om ni som kritiserar andra kulturer egentligen har så mycket erfarenhet av dessa? Har ni varit och besökt länder med dessa kulturer? Är det så illa som ni får det att låta? Nej, skulle jag säga.

Berit sa...

Martin, "beprövade undervisningsmetoder fungerar helt enkelt inte på svarta elever i innerstadskulturen " just därför att de itutats att de inte behöver leva upp till samma krav som andra. Det är att agera "whitey" om de gör det.
Att tillhöra innerstadskulturen innebär automatiskt att man uppför sig på ett visst sätt som är synonymt med "innerstadskulturen". Fattar du inte det?
Det är helt rätt som du säger att det blir inte bättre av att folk stängs ute från vissa delar i ett samhälle men det är just det som Democrats gör för att försäkra sig om väljare. Man övertygar minoriteter, framför allt svarta, att de inte kan klara sig på egen hand utan regeringens "hjälp" genom kvoteringar och subventioner och det har fått katastrofala följder. Vem vill anstränga sig om man ständigt matas med att man inte kan klara sig själv?
------
Du säger: "Det viktigaste för att få en bättre värld är att folk får insikt i att deras kultur och beteende inte är det enda rätta".
Har du Martin, förslag på hur man kan övertyga ungdomar i innerstadskulturen att de måste lämna den sortens tänkande och agerande om de inte vill hamna i fängelse eller skjutas av något gäng?
-----
PS. om erfarenhet;
Jag bor i en förstad till Atlanta. 50/50 vita och svarta. Mina barnbarn har många svarta skolkamrater som alla pratar vanlig normal amerikanska och inte innerstadsdialekten och de klarar sig lika bra i skolan som alla andra nyanser. Jag tvivlar på att deras föräldrar röstar på Democrats.
Under mer än 10 års tid var en segelbåt mitt enda hem. Den tog mig till många olika länder och kulturer i världen där jag också, på många ställen, levde och arbetade tillfälligt.
Min egen närmaste familj (7 pers) tillhör 3 olika raser och blandningar därav. Två personer är födda i USA, resten i fyra olika länder och tre olika kontinenter.
Duger det åt dig?

Berit sa...

Glömde tillägga Martin att jag också bott på Hoopa indian reservation i 10 år och på mycket nära håll sett hur det amerikanska bidragssamhället och "tycka synd-om-mentaliteten" förstört hela stora folkgrupper.

Ann-Marie sa...

@ a Martin; som svensk har man blivit matad att det är så synd om dessa stackars svarta i USA som är så totalt underkastade dom vita. Det är inget annat än propaganda! När jag själv kom hit för ca 20 år sedan tänkte jag likadant. Det tog inte lång tid förrän jag insåg att det var en enda stor lögn man blivit serverad. Så Berit har alldeles rätt....

a Martin sa...

”Att tillhöra innerstadskulturen innebär automatiskt att man uppför sig på ett visst sätt som är synonymt med "innerstadskulturen". Fattar du inte det?”

Den biten fattar jag. Däremot fattar jag inte att någon får för sig att kulturer är statiska och inte kan förändras. Eller vad är det du menar? Att folk är på ett visst sätt för att de själva försatt sig i den situationen? Att man valt vilken kultur man ska hamnar i?

”Du säger: "Det viktigaste för att få en bättre värld är att folk får insikt i att deras kultur och beteende inte är det enda rätta".
Har du Martin, förslag på hur man kan övertyga ungdomar i innerstadskulturen att de måste lämna den sortens tänkande och agerande om de inte vill hamna i fängelse eller skjutas av något gäng?”

Man måste i alla fall försöka och börja någonstans och inte tro att det är helt hopplöst. Det går att förändra människor genom att öppna deras sinnen. Man har knappast kulturen i generna – kultur handlar enbart om miljö, inte genetiskt arv. Tror man det senare är man definitivt rasist.

”Jag bor i en förstad till Atlanta. 50/50 vita och svarta. Mina barnbarn har många svarta skolkamrater som alla pratar vanlig normal amerikanska och inte innerstadsdialekten och de klarar sig lika bra i skolan som alla andra nyanser. Jag tvivlar på att deras föräldrar röstar på Democrats.”

Du menar att det är ”slackers” i innerstaden som röstar på Democrats för att de ger dem bidrag så de kan fortsätta vara ”slackers”? Det är det liv de väljer?
Så enkelt tror inte jag att det är. De du känner som talar ”normal” amerikanska hade antagligen inte gjort det om de vuxit upp i innerstaden, eller hur? De hade också påverkats av omgivningen har med största sannolikhet haft andra förutsättningar och en annan omgivning än de som bor i innerstaden.

”Under mer än 10 års tid var en segelbåt mitt enda hem. Den tog mig till många olika länder och kulturer i världen där jag också, på många ställen, levde och arbetade tillfälligt.
Min egen närmaste familj (7 pers) tillhör 3 olika raser och blandningar därav. Två personer är födda i USA, resten i fyra olika länder och tre olika kontinenter.
Duger det åt dig?”

Ja, då blir ju dina åsikter ännu märkligare enligt mig. Var är det du menar att problemet ligger? Eller du menar att det handlar om att politiken är fel? Om Republicans får makten så kommer innerstadsproblemet lösa sig eller i alla fall minska?

@Ann-Marie
”som svensk har man blivit matad att det är så synd om dessa stackars svarta i USA som är så totalt underkastade dom vita.”

Är vet jag inte, men det var i alla fall inte länge sen det var så.

Vad är det Berit har rätt i menar du? De svarta i innerstaden är alla likadana och det ligger i deras gener att vara så = de föds med det och det har inget med deras uppfostran, miljö och förutsättningar att göra?

Berit sa...

Bravo Martin, det börjar gå upp en talgdank. "Det går tydligen att förändra människor genom att öppna deras sinnen". (Det är just vad vi försöker göra här på EKP)
Om du bara kan kliva ur vagnen där du ser allt ur "rasistisk' synvinkel är du en bra bit på väg. Det är ingen mer än du som talar om genetiska arv.
När "slackers' inser att de blivit lurade av politiker som drar personlig fördel av dem (Jesse Jackson, Al Sharpton tex.) och att det är innerstadskulturen som håller dem nere, kan de ta sig ur den och leva upp till sin förmåga.

Ann-Marie sa...

@ a Martin, det kanske finns hopp för dig också...
Som sagt, man blir matad med saker och ting via massmedia etc. men, man ska se det med egna ögon först. Sedan kan man ha en åsikt om det.... Har själv också bott i olika länder, så jag tycker att jag kan tycka till om saker och ting.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.