28 maj 2012

Det är pingst idag också

På våra nordiska breddgrader är maj en magisk månad. Hänryckningen i naturen kopplas fint ihop av pingsten med hänryckningen i kulturen. Men att "helgen som försvann" är vår civilisations födelsedag, det kan vi glömma, hälsar våra makthavare.

Danmark har helgdag idag, så varför inte Sverige? För att balansera detta borde Sveriges Television utlysa en tävling - en miljon till den som kan svara på frågan "Varför firas pingsten?" Otänkbart förstås att något sådant skulle kunna ske. Nej, vi ska glömma kyrkans historiska roll. Men idéer, kunskaper och färdigheter går förlorade om de inte kommuniceras. Christian Skaug skriver:

"De flesta kan nog enas om en rad saker som det är nödvändigt att lära ut, antingen det är normal hövlighet, kunskap om matematik, litteratur, sin egen lokalhistoria etc. Kort sagt, den grundläggande andliga utrustning som formar människan, och som det kräver en viss ansträngning för att ge i arv.
Pingsten säger oss alltså att vi har en helig plikt att av kärlek ösa av den andliga skattkammare som man själv har fått del i."

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.