04 juni 2012

Det är min kropp

Borgmästaren i New York, Michael Blomberg vill förbjuda restauranger att servera läskedrycker i glas som rymmer mer än 16 oz. (nästan en halvliter). Om förslaget går igenom blir det infört i mars nästa år. Det kommer att gälla alla drycker med riktigt socker i. Vill man dricka mer än en halvliter måste man beställa ett glas till.


Liksom alla kollektivister anser Blomberg att han äger våra kroppar och att det är hans rätt att avgöra vad folk får äta och hur mycket de får väga.
Man hävdar att 50 procent av befolkningen i New York är feta, och det tror jag mycket väl, men vad jag protesterar emot är att myndigheter anser sig ha rätt att förbjuda vad och hur mycket enskilda personer stoppar i sin egen kropp.
Bloomberg var också den som förbjöd rökning i stadens barer och restauranger år 2002 och NY. var först med att förbjuda transfetter, 2005. Nästa steg på listan är salt. Bloomberg vill att alla ska minska sodium med 25% för han menar att det sänker blodtrycket och minskar hjärt-och-kärlsjukdomar.

Jag har inget emot att folk lever hälsosamt, jag varken röker eller dricker läsk, men man ska ha rätt att äta och dricka vad man vill. Det är INTE Regeringens jobb att diktera hälsan.
Jag är vuxen och fullt kapabel att bestämma om mina egna kostvanor. Om jag vill äta hälsosamt, äter jag hälsosamt .... om jag vill stoppa i mig pizza och choklad är det min sak. Det är min kropp och mitt val. Fetma kan vara ett problem - men att stifta lagar om vad en person ska äta är rent skrämmande.

Det är därför som det är så viktigt att med alla medel stoppa Obamacare = nationaliserad sjukvård="en betalare", som man också kallar det.
Det är inte helt riktigt att kalla det "socialiserad sjukvård" eftersom leverantörer av medicinska tjänster och produkter fortfarande kommer - åtminstone för en tid - att vara den privata sektorn. Socialism är när regeringen kontrollerar och äger företag som tillhandahåller sjukvård. När man har ett system där staten fullständigt kontrollerar ett företag kallas det fascism.
Så vi kan förvänta oss fascistisk sjukvård och inte tillräckligt många i USA fattar ännu vad det innebär när det gäller väntetider och ransonering.

De borde fråga någon som väntar på röntgen eller tid hos läkare i Sverige.


11 Kommentarer:

Anonym sa...

Precis för Sverige är ett fascistiskt land... Nöt...

Berit sa...

Ja, Nöt, definitionen för dessa olika ekonomiska system är:

*Ett ekonomiskt system där industri och handel ägs och kontrolleras av regeringen...Socialism

*Ett ekonomiskt system där industri och handel är privatägda men kontrolleras av regeringen.....Fascism

* Ett ekonomiskt system där industri och handel är privatägda och kontrollerade privat....Fri företagsamhet.

Vad jag tror mig veta om svenska sjukvården är att man numera tillåter vissa privata intressen , men hur hårt de ändå är kontrollerade och reglerade av staten vet jag inte.
Vet du?

Anonym sa...

Nu är det ju inte så lätt Berit. Om man fängslar människor utan att ge dem rättvis rättegång inom rimlig tid är det fascism. Om man mördar människor istället för att ge dem rättegång är det också fascism. USA är ett fascistiskt land, Sverige är det inte.

Anonym sa...

Om nu USA ska försöka vara en stormakt i världen så passar det sig inte att 60% av befolkningen är feta och/eller har diabetes. Klart staten behöver kontrollera företag så de inte lurar i människor vad som helst.

Berit sa...

Anonym Nöt?, jag definierade EKONOMISK fascism till skillnad från andra ismer. Det finns oändliga beskrivningar på alla möjliga former av fascism som inte direkt är ekonomiska.
Vad sägs om att Staten förbjuder föräldrar att undervisa sina egna barn i hemmet?

Steve sa...

Obama’s återvalskampanj har stämt en webplats som säljer T-shirts och annat sådant med presidentens O-logo, och hävdar att man inkräktar på deras varumärke. Man vill ha skadestånd också.
Ägaren är ledsen. Han har sålt Demokrat-material sedan 1985: Clinton, Kerry, Al Gore, Howard Dean o.s.v., utan problem. En T-shirt som kostar $30 hos kampanjen, kan man få för $5:49, om man köper 500 från Demstore.com. Det har varit bra för Demokrat-grupperna! (ABC News, 4/6)

Daniel sa...

Jag kan hålla med dig i en del av det du skriver på denna blogg, men ibland tycker jag Obama-hatet spårar ur. Jag vet inte om du hör till den grupp som inte kan acceptera att USA har valt en mörkhyad president och därför utgår ifrån att han inte är född i USA eftersom det helt enkelt måste finnas något som är fel.

Att en s.k. "fascistisk" sjukvård ger längre väntetider kan stämma. Samtidigt förhindrar en sådan sjukvård att människor blir skuldsatta för livet om de inte har råd med privat vård. En "fascistisk" kostrådgivning har fördelar på lång sikt. En sämre folkhälsa drabbar alla i slutändan o form av högre sjukvårdpremier och skatter.

Det vore intressant om du ville redogöra för hur du tycker att USA borde se ut. Är det anarki du förespråkar? Oftast utgörs dina inlägg av angrepp mot Obamas politik och mot statens kontroll, men vad förespråkar du istället? Republikansk politik? Den enda skillnaden är i så fall något lägre skatter men med samma kontroll från statens sida.

Berit sa...

Daniel, i motsats till den uppfattning som jag tror att många svenskar har (genom svensk media??) bryr jag och otroligt många med mig här i USA inte ett dugg om vilken hudfärg presidenten har. Han skulle inte ha blivit vald om det var fallet!

Vad som emellertid är katastrofalt är att Obama i alla sammanhang leder oss mot ett kollektivistiskt styrelseätt. Denna nation grundades på individuell frihet och det är vad som gjort detta land så storslaget och framgångsrikt. Obamas marxistiska planer står helt i motsats till landets traditioner.

Min syn på sjukvården kan du se här.
Min politiska tillhörighet är mestadels Libertarian, men att redogöra för det kräver mer än en kommentar.

Knute sa...

Staten vill inte att det olydiga folket ska äta Bregott men lättmargarin i stället.

Knute sa...

Orsaken till tatueringsvågen är att kroppen har blivit offentlig så att starka makter kan överta den. Om få år blir det vanligt att implementera gadgets direkt i kroppen.

http://ydmyghed.urbanblog.dk/2012/08/14/min-krop-er-min-egen/

elina sa...

Berit: samma föreskrifter från Socialstyrelsen och lagar som sekretess gäller så offentlig som privat sjukvård och båda bekostas av skattepengar. Dock finns vård som du får betala helt själv men även där gäller samma föreskrifter och lagar.Tolkning vad som är god vård kan dock variera, speciellt inom den vård som kommuner står för dvs missbruksvård, äldreomsorg,mm.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.