11 juni 2012

Under tiden...

Vi kan lyssna till hur CNN,  CNBC, Obama och hans betalda fjäskare surrar om återhämtning, om missunnsamhet,  om "trickle-down- ekonomi", om varför det är acceptabelt att öka vår statsskuld med 150 miljarder varje månad... om  en ljusare framtid för USA och världen ... eller så kan vi ta en snabb titt på detta diagram och omedelbart förstå den sorgliga verkligheten och vart vi är på väg.Enligt Obama och hans hängivna vänsteranhängare i The Democratic Party  - och för att vara rättvis, också alltför många vilseledda Republicans, visar hela den finansiella röra en gång för alla att kapitalismen inte fungerar.

Jag håller med dem om jag får göra ett tillägg:  KAPITALISM fungerar INTE  när den styrs av regeringen.

Kapitalismen får alltid skulden för dessa kriser - och det är sant, marknader har sina upp- och nedgångar, sina cykler och sin psykologi. Men det är alltid statlig inblandning som gör de normala upp- och nedgångarna  katastrofala och skapar hysteri som leder till panik och idioti.
Det är under-bordet-erbjudanden och blinkningar som utväxlas mellan oärliga, omoraliska affärsmän och ohederliga, omoraliska politiker. De är berusade av den makt de har över andra och det leder till osund girighet och självdestruktiva erbjudanden  och understryks av en vilja  -Nej, ett desperat behov av -  att ignorera verkligheten och de långsiktiga konsekvenserna av sitt eget beteende.
Ledarna för både Höger och Vänster gömmer sitt eget omoraliska handlande bakom att Kapitalismen är ond  och måste  "kontrolleras" och "regleras' - som om det vore ett fruktansvärt monster som bara väntar på att fly från sina förpliktelser och döda oss alla.

Istället för att hålla personer och företag ansvariga för sina beslut och misstag;  i stället för att uppmuntra personligt ansvar och tillåta fel (vilket resulterar i att man lära sig och förändrar sitt  beteende),  syftar vår ekonomiska politik  till att belöna ansvarslöshet och uppmuntra alla till att känna sig som "offer". Alla är ett  "offer" för det giriga kapitalistiska systemet.

En fri marknad har sina fel och brister med enskilda misslyckanden och förluster, men är inte kapabel att klanta till hela världsekonomin utan hängiven och skenhelig hjälp från okontrollerade och onda politiker i maskopi med oetiska  affärsmän, som alla tror att de är undantagna och isolerade (åtminstone för en tid) från  rättsstaten och verkligheten.

6 Kommentarer:

Kjell Wikström sa...

Jag skulle vilja göra en rättelse i din text.
Så här skall det stå: " Kapitalismen fungerar inte när den styrs av kapitalister"

Berit sa...

Vänstern skyller den globala ekonomiska härdsmältan på Kapitalismen - åtminstone när de för en kort stund kanske blir medvetna om möjligheten, att de inte för evigt kan spendera, spendera, spendera pengar de inte har.

Steve sa...

Låt oss se på BRIC-länderna och deras utveckling
sedan socialismen gjorde konkurs.
BNP per capita, och livslängden män/kvinnor.
(World Almanac 1995 och 2012)

........................1994..............2011.................+-

Brazil.............$2350..............$10800.............+460%
.......................57/67 år...........69/76 år

R. S Africa ......$2800.............$10700............+382%
.......................62/68 år...........50/48 år (AIDS bland ungdomen!)

India...............$270................$3500.............+1296%
.......................58/59 år...........66/68 år

China..............$366...............$7600..............+2076%
...................... 67/69 år..........73/77 år

Sverige.........$16900............$39100...............+231%
.....................75/81 år...........78.8/83.5 år

Steve sa...

En rektor i Brooklyn förbjöd barnen att sjunga den populära sången ”God Bless the USA”. Nu motiverar man det med orden “If tomorrow all the things were gone/ I’d worked for all my life/ And I had to start again/ with just my children and my wife.”
Ah, prat. Det är orden ”God Bless” som är så upprörande. Vi vet hur ni fungerar. ’Gud välsigne USA’... Horribelt, tycker rektorn. ”Så får man inte tänka.” (New York Post, 11/6) (Sången: Youtube, 3:17)

Anonym sa...

Marknadsekonomi är säkert bra, tyvärr måste vi skattebetalare alltid gå in och rädda denna marknadsekonomi och det skulle vi vilja slippa.

Berit sa...

Visst, och dessa "räddningsaktioner" (bail outs, subventioner, understöd...) gör det bara sämre.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.