30 juni 2012
USA subventionerar världens sjukvård - något man inte hör i debatten
Ett argument som är populärt i sjukvårdsdebatten är att kostnaderna för sjukvård har skjutit i höjden enormt. Man kan inte döma kostnad enbart efter vad man spenderar, man måste också titta på vad man får för pengarna. Jag är ganska säker på att den sjukvård som var tillgänglig på 50-talet kan man få ganska billigt i dag, men ingen i USA skulle ens vilja ha den, även om det skulle spara lite pengar åt oss.
Vi vill ha de senaste medicinerna, teknikerna, vården, geniala uppfinningarna och den bäst utbildade arbetskraft som är möjlig. Vi vill ha 2012s sjukvård till 1950 års pris!
Att sjukvård kostar mer nu är i stort sett positivt, men det negativa är att mycket av det är slöseri, pådyvlat av regeringen i form av en enorm byråkrati. Vi lägger mer pengar på sjukvård därför att det är väldigt viktigt för oss, men vi spenderar också mer pengar på TV apparater, datorer, telefoner....mycket av det fanns inte ens 1950.
Ett annat argument är priset på läkemedel. Man gör jämförelser med Kanada och att medicin är så mycket billigare där. Vi har en (relativt) fri marknad i USA där läkemedelsföretagen spenderar massor för att utveckla nya konstiga läkemedel. En stor del av kostnaden beror på att man måste uppfylla en mängd reglerade krav. Kostnaden för denna utveckling kallas "fasta kostnader." När det väl är utvecklat, kostar det inte mycket att framställa varje piller. Det kallas "rörliga kostnader." Om folk bara betalar den rörliga kostnaden (eller lite mer) för varje piller skulle det hela inte fungera, eftersom företaget inte skulle få tillbaka den massiva fasta kostnaden för att skapa läkemedlet till att börja med och inget företag skulle försöka utveckla en ny medicin. Kanada, som inte dras med den fasta kostnaden, kan således köpa amerikanska piller till ett pris något över den variabla kostnaden och detsamma gäller för andra länder som inte tillverkar mediciner i sin socialiserade sjukvård. Detta skapar en illusion av att de länderna är bättre, därför att deras medicin är billigare, men det är bara för att USA subventionerar den och tyvärr med Obamacare kommer vi inte att kunna subventionera ens oss själva.
Vi skulle kunna följa den kanadensiska modellen och har superbilliga läkemedel, om vi bara kunde hitta ett mycket mer medicinskt avancerat, mycket friare land som kunde tillverka mirakelläkemedel till sig själv. Vi kan sedan insistera på att betalar dem lite över deras rörliga kostnader för vår andel, om de i sin tur samtycker till att vi kan vara deras parasit.
Alla ni som skryter om att svensk sjukvård är så överlägsen, kan ni hjälpa oss?
Socialiserad sjukvård har egentligen aldrig testats, men nu kanske vi kommit dithän. De som hävdar att det systemet fungerar bäst, har aldrig sett en värld utan ett relativt fritt USA, som utvecklat nya läkemedel, operationsmetoder och andra medicinska framsteg för dem. När USA nu anslutit sig till vansinnet kommer vi att uppleva, att när du tar bort hjärnan från kroppen kommer den inte att fungera.
Hårt arbetande amerikaner i USA har subventionerat människor i andra länder, när de i veckovis står i kö för statens version av sjukvård, bara för att träffa en läkare och få en rutinröntgen (medan deras cancer växer!) Människor, som mycket väl skulle ha råd att betala sin egen vård om det tilläts. Det är en tragedi, så var snäll och sluta peka på det som en "framgång".
Jag befarar att de beslut som tagits i USA kommer att ha en allvarlig effekt även på Sverige.
Den tillfälliga framgång (relativt sett) i en liten grupp av homogena människor kommer att gå samma väg som den plan Sovjetunionen hade för resten av världen. Det accelereras på grund av de demografiska förändringarna som påverkar kultur och attityd, "ekonomisk mångfald" och en åldrande befolkning, som all visar på sprickorna i de utopiska fantasierna.
Just nu subventionerar USA: s fria system världens ofria (socialiserade) sådana och det svider.
Det enda som kommer att svida värre, är när USA förenar sig med dem, utan att någon subventionerar oss alla.
Upplagd av
Berit
kl.
lördag, juni 30, 2012
Etiketter: Berit
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
8 Kommentarer:
”Hitler Finds Out SCOTUS Strikes Down Obamacare”. 25/6. Det här är förstås fiction; Obamacare lever ju vidare som skatt. Tax. Tills vidare.
Men i princip är det riktigt. Du får inte lyssna på tyska pratet; läs engelska texten i stället. Där står vad der Führer verkligen menade.
Youtube (3:50)
Berit
Du har rätt i mycket. Jag skall nämna 2 saker.
1. Angående sjukvårdssubventioner: För många år sedan kom jag i gräl med en vänsterpartist, tillika ledamot av sjukvårdsstyrelsen i en stor svensk stad, som beklagade sig över höjningen av sjukvårdsavgiften till 35 kr (det är längesedan). Jag påpekade då att det kostade 35 kr att gå på bio, 200 kr att gå på restaurang och att många unga människor gick på restaurang varje helg, så varför behövde man klaga på denna ringa kostnad. Jag påpekade också att en videoapparat kostade 6.000 kr och vid denna tidpunkt inköpts av 1 miljon svenskar (ofta de minst bemedlade), vilken kostnad skulle räcka till ett läkarbesok per dag om man frånräknar helgerna (då de skulle gå på restaurang). Så jag förstod inte klagomålen.Det fanns ju väldigt mycket pengar till godis, veckotidningar osv. så det var väl bara en fråga om vad samhället prioriterar.(Förresten: Varför kan inte godis och veckotidningar vara gratis?)
2. Angående byråkratiseringen: 1944 syntetiserades i Mölndal av Löfgren de 4 moderna bedövningsmedel som blivit klassiska, lidocaine, carbocaine, bupivacaine och ropivacaine. Men de släpptes inte samtidigt 1944 utan var for sig med en mellanperiod på 10-15 år i nämnd ordning (när det gamla patentet gått ut). En Astra-medarbetare har för mig beskrivit ansokningsproceduren: För att få lidocain godkänt for mänskligt bruk 1944 krävdes en enda A4-sida. Sedan ökade det på sig efterhand till att bli en hög på 26 m blanketter när man fick godkänt i världen för ropivacaine. Det verkar ju otroligt, men det är nog sant. Man slutar aldrig att förundras.
/SB
Saker och ting är dyra när det inte finns tillräckligt av dem. Det blir brist när efterfrågan är hög och utbudet är lågt.
För att sänka priset måste man minska efterfrågan eller öka utbudet. I ett monopolsystem utan konkurrens finns ingen motivation till någondera.
Lisa//
Menar du på fullt allvar att Kanada inte betalar fullt pris vid inköp av mediciner? Om medicinerna är billiga i Kanada beror det väl snarare på att staten använder skattemedel för att sänka kostnaden för konsumenten. Propaganda på låg nivå...
Hur kommer det sig att så många svenskar inte kan ställa en artig hyfsad fråga utan att slänga in någon syrlig känga på slutet och tro att någon ändå har lust att befatta sig med det de frågar om?
Jag gör ett undantag här och lägger ner lite tid på att svara därför att jag i gengäld vill ha svar på min egen fråga ovan.
Kanada har socialiserade sjukvård , och Staten är den enda kanadensiska inköparen av läkemedel och betalar en bra bit under normala kostnader. Läkemedelsföretag, som har enormt höga fasta kostnaderna för att framställa nya underverk, kan ta ut ett relativt högt pris i den fria och fortfarande i stor utsträckning konkurrenskraftiga världen (USA) för att få tillbaka sina fasta kostnader och göra en vinst. Men socialistiska samhällen som Kanada begränsar det pris de är villiga att betala. Det USA-baserade företaget står inför ett dilemma. Vad Kanada kommer att betala räcker inte till att täcka kostnaderna för att skapa mirakel-piller. Men när det en gång är tillverkat kanske Kanada betalar lite mer än den rörliga kostnaden för varje piller. Således kan företaget tjäna lite pengar genom att också sälja till Kanada för ett lägre pris, eftersom det är fortfarande mer än vad det kostar dem att tillverka pillret.
Detta är en följd av att Kanada kan pruta som en nation, det är ett mindre fritt land än USA, mycket mindre, och närmaste granne. Om vi alla försöker "vara Kanada" blir det som en icke-fungerande evighetsmaskin och inga mirakel-piller kommer någonsin att tillverkas eftersom det inte kommer att finnas någon som betalar de fasta kostnaderna.
Jag förstår inte varför du kritiserar Kanada i det här fallet för att de prutar och får mängdrabatt, företagen får väl skylla sig själva om dom säljer för billigt så de går med förlust. Företagen kan faktiskt välja att inte sälja, det är väl ett fritt land. Har du nån länk till data angående försäljning med förlust?
Du missuppfattar det hela. Jag kritiserar inte Kanada i sig för att de strävar efter att betala så lite som möjligt. Det jag försöker förmedla är att socialistländer inte är villiga att producera själva utan åker snålskjuts på den som har en fri marknad (USA i detta fall) När USA nu också går in för socialisering, finns det ingen att parasitera på och den "fria" sjukvården kommer att kosta ännu mer än den gör nu.
Anonym,det är manga faktorer som spelar in och om du är intresserad speciellt av Kanada finns det mycket att läsa på nätet. Leta!
"A Canadian law authorizes a review board to order a price reduction whenever the price of a drug exceeds the median of the prices in six European countries plus the United States. Since all the European countries intervene in various ways to hold down drug costs, Canada in effect piggy-backs on other countries' price controls."
http://www.slate.com/articles/news_and_politics/explainer/2000/05/why_do_drugs_cost_less_in_canada.html
Skicka en kommentar
Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.