05 juni 2012

Val i Wisconsin i dag

I februari förra året fattade Scott Walker, guvernör i Wisconsin, beslut om att skära ner på de statligt anställdas kollektiva förhandlingsmöjligheter.

Walker krävde bl.a. att lärarna ska bidra med 5,8% till sin egen pension och 12,8 % till sin sjukvårdsförsäkring, byta ut automatiska löneförhöjningar mot ett system baserat på meriter, tillåta staten att anställer tillfälliga vikarier under en strejk.
Han balanserade Wisconsins budget och nu har man tom. ett överskott, men han trampade naturligtvis facken på tårna och de startade omedelbart namninsamlingar för att få Walker avskedad.

I Wisconsin, som på alla andra ställen, gäller nämligen att man ojar sig över statens skulder och stora lån och kräver besparingsåtgärder men är inte villig att göra åtstramningar i sitt eget liv - bara i andras.
Fackligt anslutna knackade dörr och begärde signaturer och vem törs säga nej till det?

I dag går man till val för att avgöra om Scott Walker ska få sitta kvar på sitt ämbete eller inte. Gallupundersökningar visar att när folk väl kommer till urnorna, kommer man inte nödvändigtvis att rösta för att bli av med Walker.
Det verkar som Walker sitter säkert i sadeln men den stora faran är att folk inte ger sig tid att gå och rösta. Eric Holders Justitiedepartement har lovat att alla åtgärder har vidtagits för att omröstningen ska gå rätt till och att man utsett speciella federala observatörer. Det gör mig verkligen nervös!

Vad det egentligen handlar om här är, att fackliga ligister har lyckats suga ur skattebetalarna under lång tid. De har kunnat förhandla med politiker genom att använda andra människors pengar - skattebetalarnas. Om det är några som skulle vara upprörda så är det skattebetalarna. Och förhoppningsvis kommer de - och resten av de människor som lyckats ta avstånd från facken därför att man inte längre kan tvinga dem att betala fackliga medlemsavgifter - att gå till valurnorna i dag.

Håll tummarna!

7 Kommentarer:

Steve sa...

De ”progressiva” tog ett djupt andetag och ’sjöng’ ’ooommm’ runt Wisconsins Capitol igår. ’Omming’. Youtube (0:52) Valresultatet verkar ju inte bli så bra.
Icke förstå? Du hittar filmen ’Kundalini and Omming’ här. (3:17) Förklarar vad Omming gör för nytta, osv.

Berit sa...

Sedan Walker införde lagen om att offentliganställda inte längre kan tvingas vara medlemmar i facket har facket i Wisconsin tappat 50% av sina medlemmar. Lärarfacken har mist en tredjedel. Inte underligt att fack-bossarna och Dems. är arga på guvernören. Fackens framtid i hela USA står och faller med detta val idag.

Steve sa...

Guvernör Walker, GOP, vinner med (f.n.) 57% mot 42% (TT 05:43).
I presidentvalet 2008 röstade Wisconsin 56–42 för Obama.

Steve sa...

DN.se har (bara) en liten TT-text kl 05:43 om Wisconsin. ”Walker kommer att sitta kvar … Walker orsakade massprotester som resulterade i det ovanliga extravalet … Runt omkring i USA hölls demonstrationer till stöd för fackliga rättigheter … Lagen drev fram en nationell kraftmätning mellan Republikanerna och näringslivet på ena sidan och Demokraterna, stödda av fackföreningsrörelsen, på den andra.” O.s.v.
- Rätt trevligt detta, tycker jag, som (redan) beslutat mig att aldrig köpa svenska dagstidningar mer. (De finns på biblioteket, om det skulle behövas.)
- Avgörande till slut var när bladen (17/5) fick uppkastningar av Reinfeldts ord ”etniska svenskar”. DN:s ledarsida, Mats J Larsson: ”Etnicitet är ett begrepp som ofta används av extremhögerpartier som Nationaldemokraterna och det nazistiska Svenskarnas parti.” Etc.

Berit sa...

Jag inser Steve, att jag nog borde ha mer tålamod och förståelse för de ibland väldigt underliga och felaktiga kommentarer vi får om USA. De kommer väl från svenska media.

Steve sa...

Clintons sista år 2000 var USA:s (federala) statsskuld 56% av BNP.
Under Bush var den 63% år 2006.
Men nov 2006 fick Demokraterna kontroll över kongressen.
64% år 2007, ok. Men 70% 2008. 85% 2009. 93% 2010. 98% 2011. 103% jan 2012.
Och ingen reell minskning är inplanerad. 108% 2014. 106% 2016…
(Skälet? Fannie och Freddie… Ha!)
1945-46-47 var statsskulden över 100% av BNP. Inte senare. Inte förrän nu.
(Sveriges statsskuld är 32% av BNP.)
Det här är enkla, objektiva fakta.
Men det här har aldrig nämnts i svenska dagstidningar! DN, nej. SvD, nej. DI - väl icke?
Obama är ju medias gullegris. ”Vad han gör är rätt."
Och därför slutar jag att köpa dagstidningar.

Berit sa...

Media i US. höll en väldigt låg profil också.
CNN, MSNBC, Fox News annonserade alla att man inte vågade sig på en gissning kl. 21 när vallokalerna stängde.
Wolf Blitzer lät närmast lycklig när han annonserade att det var 50/50. Man valde att visa drottning Elisabeths jubileum i stället.
KL. 22 kom Blitzer tillbaka med "breaking news" och han såg inte alls glad ut.
Just nu uttalar sig Joe Biden på Fox och menar att vi ska inte ska bry oss om resultatet från Wisconsin. "Vi måste fortsätta att accelerera var återhämtning."

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.