10 juli 2012

Alldeles för många lärare

Närhelst Obama har tillfälle hävdar han, att vi behöver stimulera privatsektorn och det bästa sättet att göra det på är att anställa fler lärare. Obama har en stark supporter-grupp i lärarfacken.
Varje gång  Republicans nämner att vi måste skära ner på statliga utgifter skriker Dems: "De vill försämra utbildningen!"
Lärare har inflytelserika fackföreningar och de existerar främst för att se till att lärare har jobb med bra löner och pensioner. Om elever samtidigt råkar lära sig något nyttigt, är det mer en tillfällighet.
Wall Street Journal har en intressant artikel,  där man anser att USA har alldeles för många lärare.

"Sedan 1970 har arbetskraften inom skolväsendet nästan fördubblats från 3.3 miljoner till 6.4 miljoner och två tredjedelar av nyanställningarna är lärare och assistenter.
Under samma period ökade elevantalet med ynka  8,5%. Antalet anställda  har alltså ökat 11 gånger snabbare än elevantalet.  Om vi återgår till förhållandet antalet elever-till-personal som vi hade 1970, skulle amerikanska skattebetalare spara ca 210 miljarder dollar årligen i personalkostnader."

Kunskaperna hos skolbarnen har inte förbättrats det minsta, men eftersom lärarfacken har makt påverkar de utgången av politiska val.  De röstar Democrats, som sedan i sin tur "betalar" genom att  rösta för mer finansiering för att ... anställa fler lärare! De kan parasitera på varandra i  evighet för offentliga utgifter, under tiden som barnen "förvaras" under dagtid och i många fall ända till läggdags.  210 miljarder  skulle kunna användas på mycket bättre sätt om det fick förbli i den privata sektorn.

Scranton, Pennsylvania har kämpat med budgetproblem under lång tid och borgmästare Doherty liksom alla Democrats,  anser aldrig att man kan skära ner på utgifter, utan man bara höjer skatterna.
Han senaste skattehöjningsförslag röstades ner av stadsfullmäktige, så för att visa sin makt skar han ner allas löner, inklusive sin egen, till minimilön och stoppade all övertidsersättning bara för att tvinga fullmäktige att ge med sig
Staden är pank, de ansvariga Dems. vill höja skatterna och får borgmästaren inte som han vill, får  han utbrott och skär ner lönerna för brandmän och handikappade. En typisk vänstertaktik.
  Om man inte kan få en skattehöjning hota man med att avskeda alla lärare och poliser. Det kommer att skrämma alla så att de röstar för mer skatter. Strunta i att just de politiker som  argumenterar för skattehöjningen förmodligen kunde sänka sina egna löner och pensionsförmåner, gräsmattorna i parkerna kunde klippas lite mer sällan, bibliotek och museer kunde hållas öppna på halvtid, stads och kommunanställda kunde bidra mer till sina egna pensioner och sjukförsäkringar... 

Nej gör som två-åringen som nekas godis i affären, ligg på golvet och sparka och skrik.

5 Kommentarer:

Knute sa...

Tema för skolutflykt i Kalifornien: Kinky sex och plasttestiklar

http://synopsis-olsen.blogspot.hu/2012/07/tem-for-skoleudflugt-kinky-sex-og.html

http://www.wnd.com/2012/07/school-retreats-spotlight-kinky-sex-plastic-genitals/

Knute sa...

Efter ett vredesutbrott vid en glasskiosk blir inte New Jerseys populäre guvernör Chris Christie vicepresidentkandidat för Mitt Romney.

A man shouted, "Nah, just take care of the teachers!"

The comment inflamed Christie ... who aggressively marched towards the guy and warned, "Keep walkin' away ... really good ... keep walkin'."

Christie, one of the prime contenders for the Republican Vice Presidential nomination, has recently signed legislation expanding public funding for charter schools ... a decision that has infuriated some who would prefer the money go towards struggling public schools.

http://www.tmz.com/2012/07/06/chris-christie-governor-jersey-shore-video-boardwalk-fight/

http://usa-perspektiv.blogspot.com/2012/07/politikers-raserianfald-koster.html

Berit sa...

School-vouchers är ett system där de skattepengar som avsätts för en elevs utbildning följer eleven i form av en "check". Föräldrar har därmed möjlighet att välja vilken skola, privat eller statlig som de vill skicka sitt barn till.
Majoriteten av svarta och hispanics stöder idén om vouchers eftersom barnen lär sig mer i privata skolor som ställer större krav på eleverna än vad de statliga, disciplinlösa flumskolorna gör.
Lärarfacken är emellertid emot systemet att föräldrar ska kunna välja skolform för sina barn, det skulle innebära konkurrens och kvalitetskrav på lärarna på ett helt annat sätt än nu.

Anonym sa...

Berit
Ändå skall du veta att jag tycker amerikanska skolor är bättre än de svenska, men det kanske beror på vilken skola man går i. När vi bodde i USA några år gick mina barn (2 av dem) i offentliga skolor. Jag tyckte att engagemanget från de amerikanska lärarnas sida var alldeles oerhört jämfört med den svenska flumskolan, som de sedan fick återvända till. Och deras fina och uppmuntrande sätt har jag inte stött på i Sverige. I USA gällde väldigt mycket uppmuntran och positiv kritik. I Sverige gäller huvudsakligen negativ kritik. Och det verkar väldigt svårt för en svensk lärare att förstå att negativ kritik huvudsakligen fyller en negativ funktion. Väldigt lite blir bättre med negativ kritik. Uppmuntran, beröm och högt ställda krav leder till bättre resultat. Det är därför som så mycket är bättre i USA.
/SB

Berit sa...

Tyvärr SB har USAs offentliga skolor bara försämrats under åren. Det har gått så långt att lärare och personal, här i Atlanta (och säkert på andra platser också) har tillbringat det senaste decenniet med att systematiskt fuska med tester. Och det var inte eleverna, utan Intendenten, fackrepresentanter och 38 rektorer och minst 178 lärare - hoppsan, förlåt mig, "utbildare" - i 44 av de 56 skoldistrikten. Lärare höll fester hemma där de suddade och korrigera sina elevers provsvar, för att förbättra den totala poängsumman och kvalificera sig för "No Child Left Behind" -federal finansiering. Det är enklare än undervisning, eller hur?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.