21 juli 2012

Han förberedde sina landsmäns död, men sen blev han riksantikvarie i stället

I Danmark har man avslöjat att den tidigare riksantikvarien, direktör för Nationalmuseet och chef för utgivningen av den stora danska encyklopedin hos Gyldendal spionerade på uppdrag av Sovjet och gav dem listor på viktiga kulturpersoner, som - om historien hade gått annorlunda - kunde ha blivit arresterade och skickade till Sibirien eller avrättade...

Olaf Olsen heter mannen som år 1947 på sovjetiska ambassadens begäran sammanställde en lista över 500 danska kulturpersonligheter. I anslutning till listan noterade han hur personerna kunde tänkas ställa sig till sovjetmakten. De som fick anmärkningen "ovänlig" skulle givetvis blivit förhörda och arresterade om kommunisterna hade kuppat till sig makten i Danmark, som de gjorde i 1948 i Tjeckoslovakien.

Även om detta hände för länge sedan är det en bomb mot all tillit till staten och statens ämbetsmän och - PET, säkerhetspolisen. Det har nu framkommit att PET visste om Olsens förhavanden redan 1951 utan att det ledde till åtal. Uriasposten avslöjar att den förre PET-chefen i sin ungdom "flörtade med kommunismen", och att den nuvarande nyligen i ett radioprogram bekände att han är en stor beundrare av Che Guevara.

Som Ole Hyltoft skriver i Ekstrabladet 19 juli (ej online): "För många högutbildade spelar idéerna större roll än verkligheten. De övertygas av idén om det kommunistiska - eller muslimska - paradiset. Idéernas kraft får dessa teoretiker att blunda för de lögner, tortyrceller, steningar, handavhuggningar som är dessa makters grymma verklighet."

Samma mentalitet nu som då. Vänsterns våldsverkare kallar sig gärna "antifascister", det gjorde också soldaterna som sköt på människor som försökte ta sig genom Berlinmuren och järnridån.

4 Kommentarer:

Anonym sa...

Alla fanatiker är lika om de är illröda eller svart har ingen betydelse

Caos

Anonym sa...

Det är antagligen detta som KGB ville ha ut av Jan Guillou, Sveriges Vidkun Quisling. Han har erkänt att han skrev beställningsartiklar från KGB i den svenska kvällspressen. Han har visserligen bara erkänt att han skrivit två sådana artiklar för ett arvode likvärdigt 3 årshyror för en student vid denna tid. Han har naturligtvis skrivit massor och fortsätter skriva beställningsartiklar för Islamisterna, fast han låtsas att han bara skriver på eget initiativ. Dessutom har han erkänt att han hade hemliga möten med en KGB en gång i månaden i 5 år (=60 möten), där de bara pratade "politik" i största allmänhet och naturligtvis om "det dåliga vädret". Men vem tror honom. Han har naturligtvis fortsatt med sina möten med KGB utöver dessa 5 år. Varför skulle de släppa greppet om sin guldklimp? Och på dessa erkända möten (>60) har naturligtvis Jan Guillou bidragit med det som KGB velat ha av honom, en kartläggning av alla de viktiga politiska och intellektuella aktörerna i Sverige, så att man vid ett maktövertagande visste vilka som skulle behöva avrättas, torteras, skickas till Sibirien på arbetsläger och vilka man kunde utnyttja för sina syften. Nu blev det inte så, men hans förräderi kommer att få ny aktualitet med Islams maktövertagande. Jan Guillou, Sveriges Vidkun Quisling - vem litar på honom ?
/SB

Knute sa...

Landsförrädarens moder sade att kommunistiska utrensningar av oliktänkande var nödvändiga...

Agnete Olsen, mor til den nu pensionerede rigsantikvar Olaf Olsen, rejste i 1946 til USSR, som hun gav en rosenrød beskrivelse af i sin bog ’Fra Moskva til Ararat’, 1947. Det kan belyse, hvorfor sønnen som ung mand under Den Kolde Krig afleverede en liste over 500 danskere til den sovjetiske ambassade.

»Sådanne må fjernes, men ikke nok med det, de må fjernes så støjende som muligt, til skræk og advarsel for ligesindede. I virkeligheden er det også en særlig grov forbrydelse, når man i et socialistisk samfund, hvor alt søges indrettet så retfærdigt som muligt, bryder systemet for at berige sig selv. Sådanne udrensninger er nødvendige og vil vedblive at være det« var en af de konklusioner, Agnete Olsen, mor til den nu pensionerede rigsantikvar Olaf Olsen, nåede frem til efter sin rejse til Sovjetunionen i 1946.

http://www.b.dk/kronikker/saadanne-udrensninger-er-noedvendige

gäster sa...

Olaf Olsens engagement for kommunismen blev anset for så stor en sikkerhedsrisiko, at hans bror Erling Olsen som nyuddannet cand.polit. i 1950’erne ikke kunne få ansættelse i Udenrigsministeriet. Men det forhindrede ikke Olaf Olsen i selv at avancere til de højeste poster i dansk humanistisk videnskab med en kolossal indflydelse på, hvordan danmarkshistorien skal fortolkes, og hvem der skal gøre det. Ingen anden person har vel haft en sådan indflydelse som Olaf Olsen.

http://jyllands-posten.dk/opinion/kronik/article4846116.ece

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.