04 juli 2012

Rebildfesten - ett danskt Tack till USA

Utdrag från en berättelse av Arne Sloth Kristoffersen:

Rebildfesten i det vackra Rebild Bakker i Himmerland är det största firandet av USA:s nationaldag utanför USA, och i dag, onsdag en den 4 Juli, är det 100-årsjubileum i närvaro av Drottning Margrethe och prinsessan Benedikte.


Den stora utvandringen.

Som en mänsklig flod vällde den europeiska överskottsbefolkningen till Amerika bort från fattigdom, förtryck och förtvivlan - minst 50 miljoner mellan 1815 och 1914. Ungefär 80% av invandrarna landsteg i New York, och det första de såg var Frihetsgudinnan, som var och förblir en symbol för den amerikanska drömmen, "Ge mig dina fattiga! Ge mig dina förföljda." - Danskarna tillhörde den första kategorin.

Det finns många gripande berättelser om de miljoner fattiga som lämnade sitt hemland för drömmen och möjligheterna i USA och religion var också en anledning till utvandring.
17.000 danskar konverterade till Mormons lära och målet för deras färd var Utah.
Hälften av USA:s mormoner kan spåra sin härstamning tillbaka till Danmark, och alltsedan den första Rebildfesten har det funnits en nära kontakt mellan Utah och Rebild. Till exempel, Tabernakelkoret från huvudstaden Salt Lake City har ofta funnits med vid Rebildfesterna. - Presidentkandidat Mitt Romney, som är Mormon, har kanske även danska rötter?

Mormoner missionerar ofta i norra Jylland och har haft stor succé bland baptister. Den första Baptistförsamlingen i min hemstad förlorade 40% av sina medlemmar, som konverterade till Mormons lära och emigrerade till Utah.

Rebildfesten är en underbar fest, där vi har möjlighet att fira tillsammans med dansk-amerikaner och visa tacksamhet mot USA, som har gett så många danskar chansen att få en nytt och ofta bättre och lyckligare liv.


0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.