05 augusti 2012

KAPITALISM FUNGERAR

MEN INTE OM DEN KONTROLLERAS AV REGERINGAR!

Vänstern vill alltid skylla den globala ekonomiska härdsmältan på kapitalismen - åtminstone när de börjar ana att de inte för evigt kan spendera pengar de inte har. Men det underliga är, att de ändå säger: "Kapitalismen fungerar inte, så vi måste spendera ännu mer pengar som vi INTE HAR för att fixa det!" (Läs tex. Nobel-pris-vinnande ekonomen Paul Krugman)

"Enligt Obama och hans hängivna vänsteranhängare, och för att vara rättvis, också många förvirrade Republicans, visar hela den finansiella röran en gång för alla att kapitalismen inte fungerar."

De verkar inte förstå att det är deras beteende och ideologi, som är orsaken till problemet. I själva verket är det, det stora regerings/industri-komplexet, som man ibland kallar svågerpolitik (crony capitalism) som är den drivande kraften bakom den ekonomiska härdsmältan här i USA och utomlands.

Den fria marknaden kan inte återhämta sig, eftersom den inte är fri att göra det.


Det politiska/industriella komplexet är en giftig blandning av politiska ledare som konspirerar och står i maskopi med oetiska och elitistisk näringslivsidkare, som ignorerar de grundläggande lagarna om tillgång och efterfrågan och ersätter det med sina egna påfund. Med politiker bakom ryggen kan de utnyttja kryphål och osunda affärsmetoder, samtidigt som de tillsammans insisterar på att deras åtgärder är till förmån för de missgynnade och fattiga, de hjälplösa och svaga.
Båda grupperna är övertygade att de kan manipulera marknaden på obestämd tid och personligen berika sig själva, medan de hävdar att de hjälper andra utan några negativa följder.

Den katastrofala husbubblan är ett enastående exempel.
Regeringen uppmuntrade och insisterade att olika institutioner skulle bevilja bostadslån till människor, som normalt sett inte var kvalificerade. Det var underförstått och också uttryckligt, att Regeringen garanterade lån och investeringar, som ingen vid sina sinnens fulla bruk skulle ha satsat sina egna pengar på.

Under några veckors tid nu, har jag tittat på hus som är till försäljning och försökt förstå vad som egentligen händer på fastighetsmarknaden. Det finns massor av hus till salu och ännu fler som synbarligen är övergivna, men inte har någon "till salu skylt" på tomten ännu. Tumregeln för prissättning verkar vara att man kan köpa ett hus för en tredjedel av vad det var värt år 2006.

Mäklare verkar bara hanterar de hus som bankerna tagit tillbaka och gradvis släpper ut på marknaden igen. Det är nästan bara kontantköp som gäller. Om husen har skavanker, som gör att det inte till hundra procent klarar en inspektion, lånar bankerna inte ut några pengar. Snacket bland mäklare är att bankerna håller på husen nu, i hopp om att priset ska gå upp, men att de kommer att tvingas släppa många fler hus i slutet på året, i ett desperat försök att täcka sina förluster.

Visst, en fri marknad har sina enskilda misslyckanden, förluster och stötestenar men den kan inte vända upp och ner på hela ekonomin, utan hängiven och skenhelig hjälp från korrupta och manipulerande politiker, i maskopi med oetiska och hänsynslösa affärsmän. Båda grupperna tror att de är isolerade (åtminstone för en stund,) från rättsstaten och verkligheten. Själva agerandet att undertrycka upp-och-nergångar och kontrollera glapp och smällar, så att "inget ont" någonsin händer är vad som gör marknaden benägen till storskaliga störningar.

Man kan inte manipulera verkligheten alltför länge, innan den kommer tillbaka och klipper till oss. Den fria marknaden anpassar sig inte automatiskt till allas önsketänkande, barnsliga fantasier eller inställningen att alla har rätt till....(fyll själv i). Marknaden tenderar till att svara på faktiskt mänskligt beteende i den verkliga världen.

1 Kommentarer:

Knute sa...

Manipulerande politiker:

Många ledamöter i EU-parlamentet har uppemot 100.000 euro [SEK 834 501] per månad med olika biinkomster där det kan finnas allvarliga intressekonflikter.

”Inte ett öre mer till EU så länge detta perversa profiterande fortsätter,” säger Geert Wilders. Men varför hörs inte ekonomins talesman i Sverige - Anders Borg - säga samma sak? Vad tjänar Cecilia Malmström i månaden? Och Birgitta Ohlsson med sin EU-anknytning?

http://missionxp.webblogg.se/2012/august/inte-ett-ore-mer-till-eu-sa-lange-det-perversa-profiterandet-pagar.html

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.