10 augusti 2012

Klasskampen lever och frodas

Beskatta de rika!
De som har arbetat hårt för att nå sina mål och ackumulerat förmögenhet ska straffas för det. Straffet tolereras av allmänheten, eftersom de indoktrinerats hela sitt liv av lärare, professorer, underhållare och media, att de rika har uppnått sina mål därför att de varit hänsynslösa i sina affärer, utnyttjat de fattiga, är ofantligt giriga och har stulit från den mindre lyckligt lottade arbetarklassen.
I denna tankegång blandar vi in en dos av allmän avundsjuka och vi uppnår den katastrofala situation vi ser nu.
Roten till detta problem är politiker, som i ett försök att köpa röster från sina väljare, lovar dyra statliga gåvor och förmåner till sina respektive valkretsar. Och om regeringen säger att det är OK då måste det vara bra, eller hur?
Vi är på väg mot ett sådant samhälle här i Amerika och vi hör nästan dagligen talas om det imaginära problem som kallas "inkomstklyftan" och hur hemskt det är att vara så rik som Mitt Romney. Vi hör väldigt lite om hur hårt han arbetade för att komma dit. Men vi är helt klart på väg att få ett klasskrig likt det man redan har i Frankrike.
De högsta medelinkomsttagarna där hotar att lämna landet om Francois Hollande går vidare med sitt löfte att införa en 75 procentig skatt på inkomster över en miljon euro.

När detta diskuteras handlar det mestadels om den ekonomiska sidan. Laffer-kurvan visar att när skattesatsen är extremt hög för de högsta inkomsttagarna kommer det inte bara att lamslå ekonomin, men det kommer faktiskt också att orsaka att de totala skatteintäkterna minskar.

Men det finns ett moralisk sätt att se det också:
Skulle vi tycka att det är riktigt att en låginkomsttagare bryter sig in i en rik persons hus och stjäl smycken och pengar? De flesta av oss säger naturligtvis Nej - men av någon anledning är det OK när Staten gör det.
Det är irrelevant för mig hur mycket pengar offret har. Stöld är stöld. Det är omoraliskt för en regering att behandla människor olika och är det dessutom rätt att ta bort moroten genom att lägga beslag på tre fjärdedelar av allt de tjänar? Naturligtvis inte, men det är svårt för den som är förblindade av avund att se det så. Snarare än att glädjas med andra över deras framgång är de missunnsamma och blir så småningom hatiska. När jag först började resa till USA i slutet av 70-talet var det en befrielse att uppleva (till skillnad från Sverige) att människor gladde sig med andras framgångar och att kollektivismens avund ännu inte hade slagit rot - men det är inte längre så.
Och effekterna börjar visa sig. När belöningen för hårt arbete försvinner, minskar produktiviteten och arbetstillfällena fram till den punkt när de som parasiterar är fler än de som producerar. Detta är givetvis ohållbart.

Thomas Sowell:
"Jag har aldrig förstått varför det är girigt att vilja behålla de pengar man tjänar själv, men inte girigt att vilja ta någon annans pengar."


4 Kommentarer:

Britt-Inger sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anders sa...

Sverige - landet där man blir hjälte om man vinner i "Bingolotto" eller i något skraplotteri i TV4:s morgonprogram.

Sverige - landet där man fortfarande tjatar om Ingvar Kamprads bakgrund som nazist (som med stor sannolikhet skedde innan han visste vad som pågick i koncentrationslägren) men inte vill lämna ut namnen på Stasilistan.

Sverige - landet där man frågasätter företagsledare som tjänar 5 - 10 mijoner om året men behandlar Margot Wallström (vars lön som EU-kommissionär och som chef i den alltmer tvivelaktiga organisationen FN inte var och inte är så pjåkig) som en hjälte. Man frågasätter heller inte att fotbollsspelare har enorma löner, trots att deras lag i en del fall har jätteskulder.

Hur många är beredda att satsa allt man äger, arbeta 60 - 80 timmar i veckan, för en sannolikhet på några procent att lyckas bli rik? Läste förresten att medelmånadslönen för en företagare i Sverige ligger på 14000 kronor ...

Anonym sa...

Fler än de som producerar menar Du kanske?

Berit sa...

Naturligtvis, Tack för påpekandet!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.