29 augusti 2012

Orkan

Vid två tillfällen har jag ridit ut orkaner ombord på vår segelbåt. Mycket skulle kunna skrivas om det, men det får vänta till en annan gång.
Det kusligaste är stormens öga, den relativt korta tid när det plötsligt slutar blåsa, allt står stilla och du hoppas att det är överståndet, fast du egentligen vet att inom kort kommer vinden att öka till orkanstyrka igen och du får kämpa lika hårt, eller ännu värre, för att hålla dig flytande, fast denna gång blåser det från andra hållet.

Ekonomisk verklighet just nu är att vi befinner oss fortfarande i stormens öga. - och det gäller inte bara den amerikanska regeringen utan regeringar överallt. Det är inte bara att regeringarna gör fel saker, men att de gör exakt tvärt emot vad som är rätt. De inför fler lagar, höjer skatter, trycker mer pengar och ådrar sig mer skuld. De borde göra det motsatta. Deras handlingar garantera att när orkanen kommer tillbaka, kommer det att bli mycket värre och pågå mycket längre än vad vi såg under 2007 till 2009. Det troliga är att det kommer att åtföljas av hög inflation.

Vi måste komma ihåg att besparingar betyder att man producerar mer än vad man konsumerar.
Skuld är det motsatta. Skuld innebär att du har konsumerat mer än du producerat, - att du lever över dina tillgångar. Vi kallas numera konsumenter - inte producenter - som om det är någonting bra.
USA spenderar 1.5 triljoner (12 nollor) mer än man tar in och så här använder man pengarna.Det visar att precis som i Grekland, eller större delen av EU för den delen, går det mesta av pengarna till utgifter för rättigheter och välfärdprogram av olika slag - främst Social Security, Medicare, Medicaid, så kallad inkomstsäkerhet och pensioner. Dessa saker är politiskt och juridiskt omöjligt att skära ner - i själva verket kommer de att växa. Det mesta av resterande utgifter är så kallat "försvar", som utgör 25 procent av budgeten.
Amerikaner älskar sin militär, så det kommer man inte att minska - i själva verket vill republikanerna öka den. De andra regeringsfunktionerna - polisen, rättsliga och reglerande organ, som man alltid hotar med att minska - är egentligen bara en liten del av de offentliga utgifterna.

Det finns ett område där man skulle kunna skära ner och det är alla statliga instanser som ATF, FBI, DEA, CIA, NSA, FDA, FCC, SEC, DOT, DOA, HEW, HUD, EPA, EEOC.... Liksom ringar på vattnet skulle det påverka stora områden och dessutom ge oss rena besparingar vad gäller löner, men främst ge oss utrymmer för uppfinningsrikedom, initiativ och en möjlighet till återhämtning.

Konstitutionen är ett minne blott. Så snart något politiskt beslut går stick i stäv med den ursprungliga författningen lämnar man över det till Högsta Domstolen, som hittar ett sätt att kringgå vad det än vara må.
"The Show must go on" - det ser vi vid GOP-mötet i Florida just nu, där man gör sitt bästa för att inbilla oss att Romney ska kunna skära ner på utgifterna på ett meningsfullt sätt och så blir allt bra.
Jag tror inte det är möjligt. Amerikanen är inte längre en självständig pionjär utan mestadels en beroende, inaktiv, överviktig konsument. Regeringen är en viktig faktor i hans liv och han gillar det. Man kan inte göra sig av med Social Security eftersom en stor mängd människor lever på det och de flesta pensionärer har inga andra tillgångar eller inkomster.
Detsamma gäller Medicare och Medicaid, vilket skulle skära ner budgeten till hälften men folk skulle skrika som stuckna grisar.

Vart fjärde år byter vi ut en grupp Beavis mot en grupp Buttheads och tror att det ska bli en förbättring, men det är egentligen ingen större skillnad mellan den högra halvan av The Democratic Party och den vänstra halvan av Republicans.
Republicans är kanske att föredra eftersom de åtminstone ibland visar tilltro till den halvfria marknaden.

--------
Uppgifter från Dough Casey

7 Kommentarer:

gäster sa...

En insiktsfull Dysterkvist har starka åsikter, med en del sanning i:

http://lewrockwell.com/wile/wile57.1.html

Han flyttar till Argentina och satsar på guld och gruvaktier.

"A depression is a period of time when most people's standard of living drops significantly. I think we can argue that this one really started in 2008. For the last couple of years, by printing up trillions of currency units, governments have – so far successfully – papered things over. Instead of allowing markets to liquidate, their currency printing has made it possible for people to continue living beyond their means. It's just a question of time before things really come apart but it's impossible to say exactly how much time. My guess is, based on what is happening in Europe and what I think will be happening shortly in China, is that we go back into the storm within a few months."

Johan sa...

Apropå GOP-mötet. Vad tänker ni om snubbarna som gav sig på en svart journalist? Det känns lite för "bra" för att vara sant. Har ni hört något om att det var arrangerat av utomstående?

Berit sa...

Det verkas som historien startade från ett tweet skickad av en person (David Shuster) som inte såg vad som hände och som själv blivit utvisad 2010.
Att kasta nötter på anställda är ju löjligt men om man avsiktligt vill skapa en atmosfär av rasism fungerar det ju bäst om offret i fråga är svart och dessutom kvinna.
Som du ser är jag misstänksam. Händelsen kom alltför lägligt och ingen vet vilka "nöt-kastarna" är.

Johan sa...

Ja, jag har känslan av att någon som kombinerade rasism och så låg impulskontroll inte skulle klara sig så bra i den amerikanska vardagen. Därför tycks det mer sannolikt att det är några som arrangerat det för att smutskasta republikaner. Vilket tycks lyckas. Tog inte polisen deras uppgifter?

Peter sa...

Kan du förklara vad som menas med "Income security"? Tackar på förhand.

Berit sa...

Detta är bara ett smakprov:
När man talar om "income security" menar man oftast Social Security som väl mest motsvarar folkpension. Sedan finns det tilläggsprogram som "tillfällig hjälp till behövande familjer," det program som de flesta tänker på när man talar om välfärdsprogram. SSI som betalas till handikappade och skadade som inte kan arbeta; omhändertagande av fosterbarn; underhållsbidrag till barn vars fäder inte betalar. Det kostsammaste programmet är "skatteåterbäring", mestadels till de som inte betalar någon skatt alls.

Peter sa...

Jag tackar för svaret.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.