02 augusti 2012

Peak Oil!

Olja är som allting annat naturligtvis en resurs som teoretiskt en gång kommer att ta slut,  men det är ett faktum som man inte behöver gripas av panik inför.
Rent praktiskt kommer det alltid att finnas olja, för när resurser minskar ökar priset och når till slut en punkt när det inte är lönsamt att utvinna längre. När den stunden kommer finns det andra lösningar som är mer lönsamma om den fria marknaden lämnas i fred.

Gröngölingar bygger sina argument kring att mängden olja i världen har nått sin höjdpunkt och att vi måste byta till" hållbar "energi för att motivera statliga "investeringar" i den gröna energi-karusellen. Det är ett argument som alltmer saknar relevans.

Miljöaktivister förutspådde att oljan skulle ta slut redan på artonhundratalet.  Efter det har vi ständigt upptäckt nya fyndigheter och också utvecklat ny teknik som gör mer och mer olja tillgänglig för utvinning.
Environmental Trends visar:


Motståndare av olja och gas har försökt  skrämma oss till att använda allt större mängder av dyrare, "förnybara" former av energi, som vind-och solenergi.

Men det roliga är att trots skrämseln och hotet om att fossila bränslen nått sin topp har den tekniska utvecklingen öppnat vägen till många nya källor av olja och naturgas.

7 Kommentarer:

Arbetaren sa...

Den här artikeln blev ju mest trams. Vad menas till exempel med "för när resurser minskar ökar priset och når till slut en punkt när det inte är lönsamt att utvinna längre"?

Berit sa...

Arbetaren, det krävs att man förstår det absoluta grunderna av ekonomi.
Detta gäller alla varor; när tillgången minskar ser vi en rad små förskjutningar av utbudet och priset ökar. Titta bara på priset på apelsiner när det var frost i Florida eller priset på majs när det är torka. Eftersom bensin är en normal vara kommer priset att nå en punkt där den blir så dyr att den bara köps av ett fåtal kunder. När detta händer kommer det fortfarande att finnas gott om olja i marken, men konsumenterna kommer att ha hittat alternativ som gör det mer ekonomiskt för dem och det blir liten efterfrågan på bensin.
Det är inget stort mysterium. När tillgången minskar och priset stiger är producenterna motiverade att hitta nya källor och utveckla ny teknik. När man säger att det endast finns X miljarder fat "utvinningsbara reserver av olja" betyder det inte att det är all olja som finns. Det hänvisar till de reserver som för närvarande är för dyra att utvinna på grund av den teknik man använder och på grund av regeringens politik. Båda dessa faktorer kan förändras.

När du kallar det jag skriver för trams, vill du vara snäll och närmare förklara vad som är tramsigt.

Anonym sa...

Berit
Trist att du skall behöva befatta dig med den typen av kommentarer. Han kan ju inte ens det mest elementära om prissättning. Till och med när man läser Marx "Kapitalet" i 3 delar (det har jag gjort), så står det alldeles klart att du har helt rätt.
/SB

Anonym sa...

Arbetaren,

Du har helt rätt - här har man vad gäller utbud/efterfrågan svamlat till det ordentligt.

"Peak Oil" har ju som allt annat både anhängare och belackare, men ta en titt här:

http://theoldinsane.blogspot.se/2012/03/peak-oil-oljepriset-och-klimatet.html

Knute sa...

Nästa anonym som kommer med förolämpningar. Håll dig till saken och motivera dina påståenden, det här är inte ett offentligt klotterplank.

Anonym sa...

"Vi har även passerat peak träkol, peak valtran - och säkerligen flera andra material som fallit vid sidan tack vare teknologisk utveckling - men har man litet tilltro till fria marknader och människans uppfinningsrikedom så löser det sig.

Vad gäller utbud och efterfrågan så har den här artikeln helt rätt - ökande pris stimulerar både utvinning (fracking tex) då tidigare olönsamma metoder blir lönande samt drar ned på konsumtionen. Det är liksom det som nationalekonomi handlar om - elementärt min käre Watson!

Civilekonomen"

Anonym sa...

Det är fantastiskt hur förbannade representanter för de så kallade "miljörörelsen" blir när deras blinda trossatser ifrågasätts.Orsaken är just att deras tro är fullständigt blind.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.