12 september 2012

Amerika offrar framtiden för löften i det förflutna

Minns ni Rahm Emanuel, han som blev känd för uttalandet: "Låt aldrig en kris gå till spillo" - Obamas stabschef som lämnade sin befattning för att bli borgmästare i Chicago? Anledningen var att han vill "tillbringa mer tid med familjen"

I många år har kommunpolitiker köpt röster genom att frikostigt dela ut pensionsförmåner.  Dessa kostnader påverkar budgeten flera år senare, när de som skänkte bort gåvorna  (andras pengar) själva har pensionerade sig. Någon annan förväntas ta hand om problemen.
Liksom så många städer som går på knä ekonomiskt därför att de offentliganställdas fackföreningar har ruinerat dem, är Chicago inget undantag. I de flesta politiska klimat har regeln varit att man väljer en ny liberal Democrat som pratar om att fixa det hela,  demoniserar företag och rika människor och sparkar burken nerför vägen.
Av någon anledning beslöt Rahm Emanuel inte leka den leken och redan förra året sade han upp över 600 vägarbetare för att lägga ut jobben på privata entreprenörer. Konstigt nog protesterade inte facken särskilt mycket den gången.  De var väl i chock,  men nu finner man sig inte längre. Nu går lärarfacket  i strejk för första gången på 25 år, fast det var den grupp som stöttade honom mest under valet. 
Lärarna vill ha en 30% löneförhöjning och Emanuel sade NEJ!  De erbjuds 16% över 4 år samt mer pensionsförmåner, men det duger inte.

Medelinkomsten för en chicagofamilj är 47.000 dollar per år och medelinkomsten bland de som strejkar är 76.000,  samt  fantastiska pensionsförmåner.
Tilläggas bör att 79 % av de elever som går ut åttan inte kan läsa tillfredsställande.

Eftersom Rahm Emanuel slutade sitt jobb hos Obama för att få mer tid med familjen skulle man kunna tro att han är hemma med barnen nu när lärarna strejkar,  men hans egna tre barn går i Chicago Lab privatskola där  årsavgiften är över 25.000 dollar per barn och år.
 Det är en privat institution - och strejker pågår bara i allmänna skolor.

Det påminner mig om när jag bodde vid ett indianreservat i norra Kalifornien och lärarna på högstadiet där, skickade sina egna barn till närmaste stad för utbildning.

Vi behöver vouchers!

4 Kommentarer:

HazeP sa...

Det påminner lite om Lars Ohly, när han bodde i en bostadsrätt i Stockholms innerstad och lät sin dotter gå i friskola. När det gäller sjukvård så antar jag att Sofiahemmet eller någon liknande privatsjukhus stod till tjänst för våra hårt arbetande riksdagsledamöter.

Berit sa...

Media ligger ganska lågt när det gäller Emanuels åtgärder.
När guvernör Walker i Wisconsin försökte balansera budgeten och skära ner på de offentliganställdas orimliga krav möttes han av en enorm kritik och uppmärksamhet från media. Varje dag fylldes TV rutan av intervjuer med de som sittstrejkade i regeringsbyggnaden och när det senare blev en återkallning till omval av Walker gottade man sig ännu mer....men Walker hade ju förstås ett R efter sitt namn. Hmmm!

Uppmärksammas bör också att Walker var den förste guvernör som vunnit en återkallningsomröstning.

http://everykindapeople.blogspot.com/2012/06/val-i-wisconsin-i-dag.html

http://everykindapeople.blogspot.com/2011/02/guvernor-walker-gor-dem-sjuka-sager-de.html

Knute sa...

Emanuel borde helt enkelt anställa nya lärare om fackföreningen vägrar låta lärarna återgå till arbetet.
Föräldrar borde kräva att utbildningen inte står tillbaka för fackbossars nycker.

http://netrightdaily.com/2012/09/rahm-emanuel-should-go-all-ronald-reagan-on-chicagos-teachers-union/

Anonym sa...

Emanuel liksom även andra demokratiska borgmästare förstår att inte hela stadsbudgeten kan gå åt till föremåner för fackföreningarnas medlemmar.
Tydligen var det Obama som inte ville ha en strejk så nära valet och fackföreningarna vinner. Chicago blir en kandidat för ytterliggare en bankrutt stad.

eva

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.