09 september 2012

Det är värre än man tror

WSJ har tittat lite närmare på de senaste uppgifterna om arbetslösheten i USA under augusti:


Hur många människor är utan arbete, men räknas inte som arbetslösa eftersom de inte sökt jobb under de senaste fyra veckorna? Åtta miljoner. Detta är den typ av bekymmersamma siffror som dyker upp när man tittar bortom rubriken.
Här är en annan: 96.000- är det antal nya jobb som tillkom förra månaden - långt under de också ynkliga 125.000 som förutspåddes och långt under de också otillräckliga 139.000 som har varit genomsnittet under 2012.
(Det behövs 150.000 nya jobb per månad bara för att hålla jämna steg med befolkningsökningen. min anm)
Siffrorna blir ännu mer alarmerande när man inser att 40,7% av de som räknas som arbetslösa har varit utan arbete i 27 veckor eller mer. Det är 5.2 miljoner "långsiktigt" arbetslösa. Färre amerikaner har jobb i dag än i april 2000, trots att befolkningen sedan dess har ökat med 31 miljoner.
Vi ligger fortfarande nästan fem miljoner under var vi var i slutet av 2007, när lågkonjunkturen började. Tänk på det nästa gång du hör Obama-administrationens tal om en ekonomisk återhämtning.

Den viktigaste indikatorn för alla statistik när det gäller sysselsättning, är vad regeringen kallar U-6. Det är det antal som sökt arbete under de senaste sex månaderna och omfattar personer som "ofrivilligt deltidsarbetar" (regerings-språk för de individer vars jobb har skurits ner till två eller tre dagar i veckan.)
De arbetar deltid bara för att de inte har kunnat hitta heltidsarbete. Denna ofrivilliga armé av vad som kallas "underutnyttjad arbetskraft" har i flera månader legat runt 15% . Inkludera de åtta miljoner som bara gett upp och den verkliga arbetslösheten är närmare 19%.

Under tiden hasplar Obama ur sig samma ursäkt som han använt mer än 30 gånger:
"Det är viktigt att inte lägga in alltför mycket betydelse i en månadsrapport".

2 Kommentarer:

Ann-Marie sa...

Men hur vet dom vilka som inte sökt arbete dom senaste 4 veckorna eller dom senaste 6 månaderna, eller mer?! Har dom frågat varenda en?! Nej knappast, så siffran arbetslösa lär vara ännu högre.

Anonym sa...

Media väljer sida, i USA så är så gott som samtliga stora media på Obamas sida, därför tiger de om samtliga negativa nyheter. Och svensk media tiger om USA-medias ensidiga rapportering. Även de stöder Obama som en en stor inkompetent okunnig radikal bluff.

/peter a

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.