19 september 2012

Påpeka det uppenbara och du hamnar i blåsväder

Det här sade Romney privat:

"47 procent av befolkningen kommer att rösta på president Obama oavsett vad... Det är 47 procent som är med honom, som är beroende av staten, som tror att de är offer, som tror att det är regeringens ansvar att ta hand om dem, som tror att de har rätt till hälso-och sjukvård, livsmedel, bostäder, allting. Att det är en juridisk rättighet. Och regeringen ska ge det till dem. Och de kommer att rösta på denne presidenten oavsett vad... Det är människor som inte betalar någon inkomstskatt, så vår politik om att minska skatterna når inte fram till dem.
Så i mitt jobb kan jag inte oroa mig över deras röster.  Jag kommer aldrig att kunna övertyga dem om att de ska ta personligt ansvar och ta hand om sina liv. Vad jag måste göra är att övertyga de 5 till 10 procent av de som är oberoende och som tänker sig för och som i många fall går efter känslor -  om de gillar killen eller inte.
"

Det var kanske inte så diplomatiskt uttryckt men det är den alldeles självklara sanningen och pressen går i taket och kallar det världens tavla.

Och det är alldeles riktigt att 47% av befolkningen inte betalar inkomstskatt. Vissa studier säger att det är  49%. Men detta procenttal inkluderar  en massa människor som faktiskt betalar andra former av skatt, som arbetsgivaravgifter, sociala avgifter,  pension och liknande. Pensionärer är också i många fall undantagna från att betala skatt. Ett stort antal av dessa , (pensionärer, egna företagare, småföretagare osv) stöder faktiskt Romney.  Så Mitt Romneys siffror är överdrivna.  Om Obama automatiskt får 47 % är valet redan över.

(10% av befolkningen betalar 71% av skatterna!)


Det finns en annan klass av människor, de som är helt beroende av statlig generositet. Akademiker. Offentligt anställda fackmedlemmar. Människor som har dragit nytta av program som ursprungligen var ämnade som tillfällig hjälp, men som utvecklats till en karriär och ett levebröd för generationer.

En betydande majoritet av dem kommer aldrig att rösta emot Barack Obama,  eftersom de gillar livet precis som det är.  Men de är inte så många som  47%. Och många av dem som inte betalar skatt vill inte se sig själva på det sättet.
Ta er en titt på Obamakampanjens "Life of Julia".  Obama anser att Staten måste hålla Julia i handen från den dag hon föds till den dag hon är begravs. Romney försöker åtminstone övertyga oss om att hans avsikt är att minska regeringens storlek och inflytande.

Men valet i november handlar egentligen inte om hur en person, en President, ska rädda detta land. Det handlar om attityd och vilken sorts liv dess medborgare vill ha.
Vill man ha ett land där framgång bestraffas och hjälplöshet och beroende uppmuntras?3 Kommentarer:

Knute sa...

Romney bättre än Obamas fiasko.

"Obama har inte gjort något åt USA:s enorma budgetunderskott, och inte heller lyckats lyfta ekonomin. Han vill beskatta de av krisen sargade företagen stenhårt. Sjukvårdsreformen blev ett monster med tvångsförsäkringar och straffavgifter istället för en heltäckande sjukvårdsförsäkring som utlovades. Och militären fortsätter att sluka pengar, världens största armé blir bara större.

Fortsätter det så här så dör den amerikanska drömmen. USA blir ett mediokert land, med högt skattetryck och undermåliga medborgerliga fri- och rättigheter. Den klassresa som så många tidigare lyckats med blir blott en dröm. Och USA kommer att skaka i grundvalarna, ty landet är inte byggt på nationalism eller etnicitet utan på en IDÉ – just denna idé som håller på att spolas bort."

http://www.attila.tecknare.se/varfor-obama/

Anonym sa...

amercanana ar inte dumma dom ser att romney ar den besta for usa
peter nilsson
peternilsson49@yahoo.com

HazeP sa...

Situationen i Kalifornien (en befolkningsökning på 10 miljoner sedan 1985 men det har bara tillkommit 115000 nya skattebetalare) är symptomatisk för hur framtidens USA kommer att se ut. Sverige kan nog hamna i samma situation om 20 - 30 år

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.