09 oktober 2012

Arabernas värsta fiende?

          

En sammanfattning av förhållandet mellan Israel och arabvärlden

Vad är den verkliga kostnaden för att man inte erkände Israel 1948 och varför har inte de arabiska staterna spenderat sina tillgångar på utbildning, hälsovård och infrastruktur istället för krig?
Den svåraste frågan, som ingen arabisk medborgare vill höra, är om Israel verkligen är den arabiska världens och det arabiska folkets värste fiende.


Abdulateef Al-Mulhim säger att han bestämde sig för att skriva denna artikel när han såg bilder och rapporter om svältande barn i Jemen, en nedbränd gammal Aleppo Souk i Syrien, det underutvecklade Sinai i Egypten, bilbomber i Irak och förstörda byggnader i Libyen.  Dessa bilder och rapporter visades på Al-Arabiya, vilket är det mest sedda och respekterade nyhetsmedia i Mellanöstern.

Den gemensamma nämnaren för all denna förstörelse och grymhet var att det inte utförts av en utomstående fiende. Svält, mord och förstörelse i dessa arabländer görs av samma händer som är tänkta att skydda och bygga enighet i dessa länder och skydda invånarna. Så frågan är nu,  "Vem är den verkliga fienden i den arabiska världen?

Arabvärlden har kastat bort  hundratals miljarder dollar och förlorat tiotusentals oskyldiga liv i kampen mot  Israel, som de anser är deras svurna fiende #1,  en fiende vars existens de aldrig erkänt. Den arabiska världen har många fiender och Israel borde ha varit längst ner på listan. De verkliga fienderna i arabvärlden är korruption, brist på bra utbildning, brist på god vård, ofrihet, brist på respekt för människoliv och slutligen en hel mängd diktatorer som använt den arabisk-israeliska konflikten för att förtrycka sitt eget folk.
Dessa diktatorers grymheter mot sitt eget folk är mycket värre än alla de fullskaliga arabisk-israeliska krigen.

I Syrien är grymheterna  bortom vad man kan föreställa sig. Och är det inte irakier som förstör sitt eget land? Var det inte Tunisiens diktator som stal 13 miljarder dollar från de fattiga tunisierna? Och hur kan ett barn svälta i Jemen om deras land är det bördigaste i världen? Varför lämnar Iraks intellektuella ett land som drar in 110 miljarder dollar från oljeexport? Varför kan inte libaneserna styra ett av de minsta länderna i världen? Och vad var det som orsakade att  de arabiska staterna börjar falla samman?

Och medan så många av de arabiska staterna är i ett tillstånd av kaos, vad har hänt med arabernas svurne fiende? Israel har nu mycket högtstående forskningsanläggningar, topp-universitet och avancerad infrastruktur. Många araber vet inte att medellivslängden för palestinierna i Israel är mycket längre än i många arabstater och att de åtnjuter mycket mer politisk och social frihet än många av sina arabiska bröder. Även palestinier som lever under israelisk ockupation på Västbanken och i Gaza har mer politiska och sociala rättigheter än på vissa platser i arabvärlden.
Den arabiska våren visade världen att palestinierna är lyckligare och befinner sig i en bättre situation än sina arabiska bröder som kämpade för att befria dem från israelerna. Nu är det dags att stoppa hat och krig och börja skapa bättre levnadsvillkor för framtida arabiska generationer.
-------------
Som ni ser har Abdulateef Al-Mulhim  rätt, men han verkar undvika den enklaste sanningen.
Hela artikeln här.

2 Kommentarer:

Conlon sa...

http://polytempik.blogspot.se/

Olli Rein sa...

Passade på att lägga ut den här texten och länkade till er. Samarbete kan vi inte få för mycket av. Senast jag tittade hade 26 stycken läst just den här artikeln på lite mer än en timma. Jag antar att de flesta är som jag själv, och vill se slutet. Kollade er länk till Petterssons igår, och då hade ni lagt in vår nya länk antar jag för då funkade den, vilket den inte gjorde någon dag innan.
Have a nice day Berit!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.