17 oktober 2012

Rond två är avklarad

           

Oavsett utgången av det amerikanska presidentvalet, är en sak säker - striderna som pågår kommer att vara den viktigaste politiska händelsen under detta årtionde. Alla västerländska demokratiska länder borde delta i denna debatt.  Den fråga som kommer att kräva ett svar ligger till grund för den ekonomiska kris som Väst tycks oförmögen att återhämta sig från.

Kan man ha fri marknadsekonomi och ett demokratiskt socialistiskt välfärdssystem samtidigt?

Den rikedom som produceras av marknadsekonomin omfördelas av staten - man tar från dem som producerar och ger till dem som regeringen tycker förtjänar det och hela det systemet har gått i konkurs.
 Kraschen 2008 avslöjade en förödande sanning som går mycket djupare än upptäckten av skurkaktiga bankirer eller en övergående fastighetsbubbla. Det har blivit uppenbart för alla som har ett litet grepp om den ekonomiska verkligheten, att den fria marknader helt enkelt inte kan producera tillräckligt med välstånd för att stödja den sortens universella bidragsprogram som befolkningen  i demokratiska länder har inbillats att de har rätt till.

Man kan fortsätta att låtsas en liten stund genom att trycka sedlar, men det dröjer inte länge förrän produktionen av falska pengar - för att finansiera förmåner och sysselsättningsprojekt  -  förvandlats till en meningslös rundgång i stil med det gamla Sovjetunionen.

Ingen av de politiker som kommer att vinna novembervalet tycks vara beredd att ta itu med vad som verkligen krävs. Både Romney och Obama verkar helt omedvetna om allt och utgår ifrån att det alltid kommer att vara som det är - de kommer att fortsätta att låna pengar, minska det verkliga värdet av nuvarande valutor och göra allt de kan för att behålla makten,  så att de kan leva storslaget på alla andras bekostnad.
Obama har lagt fram sin 2013 budget och den baseras på att allt fortsätter på samma sätt som förut. Räntan kommer att förbli densamma, man förväntar sig inte att ekonomin blir sämre när skatteintäkterna blir högre.  Nästan varje antagande man presenterar är falskt. Det finns redan planer på att höja åldersgränsen för pensioner och Social Security.  De statligt anställdas pensionsfonder skenar iväg helt okontrollerat. TARP kommer att fortsätta på obestämd tid.  När ett program godkänts fortsätter det för evigt.  Lobbyverksamhetens ansträngningar att behålla subventioner är otrolig.

Obama har tydligen ingen skuld i det hela. Krisen beror på att de rika tjänat för mycket pengar, enligt honom. Det har ingenting att göra med skyhöga offentliga utgifter eller det faktum att även om man eliminera alla offentliga utgifter utom räntor och pensioner, kan man ändå inte balansera budgeten. Hans lösning, förutom att låna,  är att höja skatterna med 50%. Men när vi når 2020 kommer samma procedur att behövas igen och vi kommer att ha helt förstört ekonomin, eftersom det inte finns någon privat förmögenhet kvar för någon att argumentera över.

USA attackerar sina egna medborgare och det egna kapitalet.  Vart kommer kapitalet att flytta? När Europakrisen startade flydde man till Amerika. Vart ska man ta vägen nu? 
Vi står inför en verkligt katastrofal kollaps av hela vårt ekonomiska system under de kommande åren.
Våra politiker är som mannen som hoppade ut från översta våningen i världens högsta byggnad och hördes säga för varje våning han föll: "Så här långt är allt bra".

 De stjäl våra besparingar och manipulerar vår framtid för egen vinning för att att bli omvalda.  "Rösta på mig och jag kommer att ge dig ...." och vi medborgare röstar på dem och får vad vi förtjänar.

3 Kommentarer:

Olli Rein sa...

Det här har jag länge påstått vara det som är felet. Vi fick ju redan någon gång i mitten på 2000-talet det helt makalösa Grekiska exemplet genomgånget. Där påvisades det ju att det inte fanns något som helst samband mellan välfärdssystemet och den marknadsekonomi som skulle ordna fram det nödvändiga kapitalet. Ekonomin var ju så dåligt skött att någon som helst högre ekonomisk utbildning knappast behövdes, för att se den otroligt dåliga jämvikt deras ekonomi uppvisade. Ett vanligt T-konto skulle ju ha gett en signal om att ekonomin var på väg mot avgrunden, och de som satt bakom ratten inte kunde varken styra eller bromsa, eftersom dessa funktioner aldrig hade använts, så hade de kärvat fast.
Men att USA skulle ha det på samma sätt fast 25-30 ggr värre var det dock få som förstod i början. Själv följer jag börsen, och med den hela Världsekonomin, så redan på slutet av 1990-talet när USA gick som tåget ekonomiskt sett, så talade de insatta om det enorma och växande skuldberget i USA.
Med USA i utförsbacke, så kommer hela Världen att följa med.

Har ni vår nya länk till Petterssons, annars så finns den här i min adress.

Anonym sa...

Berits slutsatser är helt korrekta.
Här hemma håller "praetorianerna" på att avveckla all livsmedelsproduktionen.
Det är faktiskt minst lika allvarligt.
"Praetorianerna" är de oavsättliga, skattefinansierade tjänstemännen med privata agendor som de så kallade "riksdagsmännen" totalt förlorat kontrollen över!

Knute sa...

En betraktarkultur:

"Amerikanerna har blivit ganska så sofistikerade med att bedöma framträdanden, särskilt nu efter 10 år med American Idol.

När människor svarar på frågan: 'Vem vann debatten?' så förväxlar de frågan med "Vem tycker du var den mest övertygande?'

De kunde faktiskt sedan ge en förfinad analys: 'Jag anser att den här killen vann debatten på poäng genom sitt uppträdande.'

Men fråga dem så, 'Vem övertygade dig då faktiskt? och de kunde svara fullständigt annorlunda.

Det är helt säkert vad som hände igår kväll."

http://synopsis-olsen.blogspot.se/2012/10/hvem-vandt-pa-optrden-eller-substans.html

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.