16 oktober 2012

Storm lockade brud till Jemen - nu vill hon hämnas

Historien om när den modige dansken Morten Storm på uppdrag av PET och CIA skulle spåra upp den islamiske terroristen al-Awlaki.

Storm hade nästlat sig in i islamistkretsarna och vid ett besök i Jemen får han frågan om han känner en vit västlig kvinna som al-Awlaki kan gifta sig med, denne hade endast två fruar i förväg. Via en Facebookgrupp kommer Storm i kontakt med Aminah, en kvinna som bor i Kroatien. Hon vill gärna bli gift med drömmannen från öknen.
Planen är att utan Aminahs vetskap använda henne för att spåra upp al-Awlaki. Hon träffar Storm i Wien där han ger henne en resväska med en dold sändare, flygbiljetter, 3000 dollar och en elektronisk arabisk ordbok. Sedan flyger hon till Sana i Jemen.

I Sana stannar Aminah först några veckor på en språkskola. Precis innan hon ska ge sig iväg på den sista delen av resan till södra Jemen får hon ett meddelande om att inte ta med resväskan, eftersom den kan vara försedd med spårningsverktyg. I stället reser hon med en plastpåse. Spåret av terroristledaren är återigen kallt.
Al-Awlaki skickar ett mail och tackar Morten Storm för att ha sänt Aminah till honom. Hon är "mycket bättre" än den beskrivning Storm hade givit.

Även om CIA inte lyckades spåra upp al-Awlaki genom Aminah, fick amerikanerna ändå till slut träff på honom. Han spårades och dödades med en drönare i september förra året.
Tur för Aminah att hon inte fick med sig resväskan, då kanske hon också skulle strukit med. Hon lever idag som änka i Jemen, och har varit i regelbunden kontakt med Morten Storm. Inte förrän nu känner hon till hans dubbelspel. I ett brev till honom skriver hon att hon är beredd att begå ett terrorangrepp. "Jag vill bli dödad på samma sätt som min make blev, om Allah vill."

På den tiden Morten Storm var radikal islamist bodde han i Luton, England. Taimour Abdulwahab, som genomförde självmordsattentatet på Drottninggatan i Stockholm, bodde också i Luton några år.3 Kommentarer:

Knute sa...

Vardagsterrorism:

Läs ett brev om invandrarbrottsligheten från en som jobbar på bensinmack, med kommentarer

http://kentekeroth.se/2012/10/16/brev-fran-en-som-jobbar-pa-bensinmack-om-invandrarbrottsligheten/

Olli Rein sa...

Hej Knute, jag har idag lagt in ditt spännande inlägg om Morten Storm på Petterssons, och lagt det så att ni får ungefär lika mycket länkat till er, som vi tar till oss, inklusive videon på er.
Hoppas att ni inte misstycker. Vi hade ett inlägg om Mårten Storm för någon vecka sedan, så det verkade bra att försöka mjölka mer på samma tema.
Ha en bra dag Knute! Hur är det, har ni vår nya adress: petterssonsorg.wordpress.com

Knute sa...

Tack för det Pettson! Man borde blivit journalist, då skulle man fått betalt! Om det hade gått att stå ut med självcensuren...

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.