07 oktober 2012

USAs längsta krig

En dokumentärfilm med titeln, "The House I Live In"  har just släppts. Den beskriver Kriget mot Narkotika som en "förintelse i slow motion".
Eugene Jarecki dokumentär är en film om siffror -  siffror som inte stämmer. Sedan president Richard Nixon förklarade krig mot narkotika 1971, har det kostat 1000000000000 dollar  (1 trillion), resulterat i 45 miljoner gripanden och har haft ytterst liten påverkan på drogmissbruk.

"För betraktaren som inte bekymrar sig om polisens dagliga arbete, eller drogmissbruk, eller som aldrig planerat att ta en mexikansk semester,  kommer Mr Jareckis film att avslöja andra förhållanden som också involverar siffror. Brottsbekämpning, liksom en stor del av det offentliga livet, står och faller med  statistik och polisen inspireras därför inte särskilt mycket till att jaga mördare, rånare och våldtäktsmän när det är så lätt att gripa drogmissbrukare.  Det är en oroande bild av verkligheten i dag, en av många som man får  från filmen."
(Wall Street Journal)

Drogmissbruk i sig är framför allt ett medicinskt problem och inte ett brott mot samhället. Fängelseindustrin i USA har blivit en självgående, enormt stor verksamhet som inte handlar så mycket om rättvisa utan mer om ekonomi och jobb för de som tjänar sitt uppehälle inom maskineriet.

Efter det att Nixon bestämde att drogmissbruk var "samhällets fiende nummer ett" har påföljderna förknippade med narkotikaanvändning blivit allvarligare och antalet personer som fängslats för narkotikainnehav har skjutit i höjden. Under tiden har droger blivit mer lätt-tillgängliga, och drogmissbruk allt vanligare.
Men The House I Live In är inte bara en film om det misslyckade Kriget mot Droger, den  är också fylld med hopp och möjligheter att åstadkomma förändringar.

4 Kommentarer:

Göran Andersson sa...

Ska se filmen. Kriget mot droger är en svår fråga.. men det jag tänker är att vi kan inte bara släppa det fritt med tanke på de kommande generationerna. Men blir intresserad av att se möjligheterna till förändring.

Berit sa...

Göran, hur vore det att se det på samma sätt som vi hanterar tobak och alkohol?

Anonym sa...

Berit
Under flera åt var jag engagerad och aktiv i kampen mot droger (har själv aldrig använt någon annan drog än alkohol i måttlig skala - enligt mina barn har de aldrig sett mig full).
Det finns 3 olika sätt att förhålla sig till knark:
1. Förbjuda det helt - inte särskilt framgångsrikt och mycket kostsamt.
2. Dela ut narkotika till missbrukarna - det visade sig att de sålde det vidare för stora pengar vilket gav en enorm spridningseffekt.
3. Låta missbrukarna komma till speciella lokaliteter och få sitt knark injicerat av sjukvårdskunnig personal (behandlas som ett medicinskt problem). Men inga möjligheter att få med sig knark för vidare försäljning. Så gjorde man på något ställe i Schweiz. Detta visade sig bryta hela den kriminella anknytningen med stölder och gängvåld. Knarket var gratis och när man behövde mera gick man till sitt sjukvårdsställe och fick det. Man behövde inte stjäla, inte döda, inte umgås med kriminella. Detta var ett helt legitimt sjukvårdsproblem ungefär som smärtbehandling på grund av cancer.
Det visade sig sedan att många knarkare insåg att så här ville de inte längre leva sitt liv och gick in i avvänjningsprogram och slutade. Jag tror att det är så här man skall göra. Och här bryter man kriminaliteten.
Som vanligt har du väldigt kloka synpunkter, Berit.
/SB

Berit sa...

Du har rätt SB, "kriget mot droger", som det nu bedrivs, driver upp priset skyhögt. Det gör att langarna och gängen tar stora risker och drar sig inte för mord och andra våldsamheter för att kontrollera marknaden.
Studie efter studie har visat att det mest kostnadseffektiva sättet att minska narkotikamissbruket i USA är genom behandling, inte genom kriminalisering och brottsbekämpning.
Drogmissbrukare är veka och dumma men det är inte kriminellt.
Vi läser ofta om hur polisen mitt i natten tränger sig in i lägenheter pga. misstanken om att det kan finnas droger där. De skjuter hundar, skrämmer barnfamiljer och ofta sker det därför att de fått anonyma tips som är felaktiga eller att de fått fel adress.
Vi kan spara miljarder dollar per år vad gäller brottsbekämpning och kostnader inom fångvården om vi stoppar detta absurda krig mot droger.
Identifiera användarna och erbjud dem behandling. Brottsligheten går ner. Pengar sparas, och vi får minskad användning och beroende av droger.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.